Η Σύρος τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

“Δίνουμε αίμα επειδή... μας περισσεύει αγάπη”

Τη σημασία της ανιδιοτελούς προσφοράς και του αλτρουισμού του Εθελοντή Αιμοδότη, καθώς και την ανάγκη προσέλκυσης νέων υποστηρικτών του πολύτιμου κοινωνικού έργου που επιτελούν στο νησί μας από το 1971, διέδωσαν χθες το πρωί τα μέλη του Συλλόγου “Εθελοντική Αιμοδοσία Σύρου”, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη.

Κατά τη διάρκεια του 2ου Ημιμαραθώνιου Δρόμου της Σύρου, οι επισκέπτες της πλατείας Μιαούλη είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν ειδικά φυλλάδια, αλλά και να ενημερωθούν από τους ίδιους τους εθελοντές για τη δράση του ιστορικού σωματείου, αλλά και για τη διαδικασία της αιμοδοσίας, η οποία είναι μία πράξη απλή και ανώδυνη, συνολικής διάρκειας 30 περίπου λεπτών.

Το αίμα ΔΕΝ αγοράζεται... προσφέρεται

“Πρόκειται για μία ξεχωριστή ημέρα για όλους εκείνους που κατανοούν τι σημαίνει προσφορά στον συνάνθρωπο. Μία ημέρα αφιερωμένη στον δότη και τον λήπτη”, δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” η κ. Ρένα Ξαγοράρη, υπογραμμίζοντας πως πίσω από την προσφορά αίματος, κρύβονται μεγάλα αποθέματα αγάπης.

Παράλληλα κατέστησε γνωστό πως κάποιος μπορεί να είναι αιμοδότης από 16 έως 60 χρονών. Η αιμοδοσία είναι ακίνδυνη για μετάδοση νοσημάτων στον αιμοδότη, καθώς τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι μιας χρήσης αποστειρωμένα. Η ποσότητα του αίματος που προσφέρει κανείς είναι 380 ml, δηλαδή περίπου το 1/12 της ολικής ποσότητας του οργανισμού. Ο όγκος του αίματος που προσφέρεται αναπληρώνεται μέσα σε 30 λεπτά από τη λήψη. Έτσι μπορεί άφοβα ο καθένας να ξαναδώσει αίμα σε 4 μήνες (για άντρες) και 6 μήνες (για γυναίκες). Δίνοντας μια φορά εθελοντικά αίμα αποκτάς το δελτίο εθελοντή αιμοδότη. Με το δελτίο αυτό δικαιούσαι να ζητήσεις αίμα σε οποιαδήποτε περίπτωση προσωπικής ή οικογενειακής ανάγκης (για άτομα α' βαθμού συγγένειας). Κάθε φορά που αιμοδοτείς, το αίμα σου ελέγχεται χωρίς καμία επιβάρυνση και σου ανακοινώνονται οι σχετικές εξετάσεις για Ηπατίτιδα B και C, Σύφιλη και AIDS. Ο Αιμοδότης έχει τη δυνατότητα 2 φορές το χρόνο να κάνει πλήρη εργαστηριακό έλεγχο. Σε περίπτωση προβλήματος της υγείας του, του παρέχεται πρόσβαση σε οποιοδήποτε γιατρό ειδικότητας.

Πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης

“Το αίμα δεν είναι βιομηχανικό προϊόν” σημείωσε η κ. Ξαγοράρη, εξηγώντας πως είναι το μοναδικό αγαθό για το οποίο η επιστήμη δεν έχει βρει υποκατάστατο. “Η εθελοντική αιμοδοσία είναι πράξη Ανθρωπιάς και Αλληλεγγύης, καθώς και ένδειξη πολιτισμού. Μέσω αυτής, δίνεις ελπίδα και ζωή στον φίλο, τον συγγενή, τον γείτονα, τον άγνωστο συνάνθρωπο και σε όποιον χρειάζεται τη βοήθειά σου”. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε πως η χώρα μας θα πρέπει να γίνει αυτάρκης σε αίμα, από εθελοντικά προσφερόμενο αίμα, το οποίο είναι το μοναδικό που παρέχει ασφάλεια και ποιότητα στην υγεία. “Ένας δεν φτάνει. Χρειάζονται πολλοί” κατέληξε, τονίζοντας πως η Ζωή που χαρίζεις με μία σταγόνα αίμα, κόκκινη όπως η αγάπη και ζεστή όπως η ανθρωπιά, γυρίζει σε σένα. “Σταγόνα-σταγόνα γίνεται χείμαρρος ζωής. Αγαθό πολύτιμο και δυνατό. Όπλο ενάντια στον Θάνατο, στην αρρώστια, στον πόνο. Ασπίδα για την απογοήτευση, τον φόβο, τη μοναξιά”.

25 νέες εγγραφές

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πραγματοποιήθηκαν 25 εγγραφές από νέους ανθρώπους, που αποτελούν έναν σταθερό στόχο του συλλόγου για να καταφέρει να παραμείνει ενεργός και δραστήριος. “Αυτή τη στιγμή ο Σύλλογός μας αριθμεί 1.700 εγγεγραμμένα μέλη, εκ των οποίων αιμοδοτούν τα 694, αριθμός μικρός για το νησί μας. Πιστεύω όμως ότι οι Συριανοί οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε αυτό το κομμάτι, θα ανταποκριθούν και σε αυτό το κάλεσμα”, κατέληξε η κ. Ξαγοράρη.