«Χάνω Βάρος – Κερδίζω Ζωή»

Η παιδική παχυσαρκία μας «χτυπά» την πόρτα

Ενημερωτική εκδήλωση για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία πραγματοποίησε χθες στη Σύρο η Α΄ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο πλαίσιο του επιστημονικού και ερευνητικού έργου της, η Κλινική έχει αναλάβει δράση για την καταπολέμηση του σοβαρού αυτού προβλήματος, το ποσοστό του οποίου υπερβαίνει στη χώρα μας το 30%.

Το πρόγραμμα με τίτλο: “Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία’’ και σύνθημα «Χάνω Βάρος – Κερδίζω Ζωή» αφορά στην ηλεκτρονική καταγραφή και αξιολόγηση του προβλήματος πανελλαδικά, καθώς και την εκπόνηση οδηγιών προς τους Παιδιάτρους για την σωστή αντιμετώπισή του.

Επιστημονική Υπεύθυνη του έργου είναι η κ. Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία για ιατρικούς λόγους δεν παρέστη στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Κ. Τουλούπης» στο σχολικό συγκρότημα του Μάννα.

Την κ. Χαρμανδάρη εκπροσώπησε η Βιομηχανικός / Οργανωσιακός Ψυχολόγος, Συστημικός Αναλυτής Διαχείρισης Έργων κ. Πηνειώ Κάσσαρη, η οποία αφού αναφέρθηκε στους σκοπούς του προγράμματος, παρουσίασε την Ηλεκτρονική Διαδικτυακή Εφαρμογή που έχει αναπτυχθεί για την καταγραφή και αξιολόγηση του προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα.

Την εκδήλωση συντόνισε η Συριανή Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Άννα Μαρία Μαραγκού η οποία τόνισε τη σημασία της σωστής διατροφής στη διαχείριση του Βάρους Σώματος Παιδιών και Εφήβων και τις ψυχοκοινωνικές επιδράσεις και συνέπειες της παιδικής παχυσαρκίας.

Ο κύκλος των ομιλιών ολοκληρώθηκε με τον Καθηγητή Φυσικής Αγωγής κ. Παναγιώτη Τσούκο, ο οποίος επεσήμανε την αναγκαιότητα της φυσικής δραστηριότητας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας.

Χαιρετισμό, εκ μέρους του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης Γιώργου Μαραγκού, απηύθυνε ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας κ. Απόστολος Ρουσσουνέλος.