Στο προσκήνιο η “υπερχείλιση” του ρέματος και η εκτροπή των υδάτων πλησίον της ΔΕΗ ΑΣΠ Σύρου

Υπαρκτό το πρόβλημα χωρίς τεχνικά έργα

Την ανυπαρξία ουσιαστικής παρέμβασης μέχρι σήμερα από την πλευρά των αρμοδίων αναφορικά με το χρονίζον πρόβλημα της “υπερχείλισης” του ρέματος στο δρόμο πλησίον του εργοστασίου της ΔΕΗ Σύρου καταδεικνύει η επίσημη τοποθέτηση του διευθυντή ΑΣΠ Σύρου, Χρήστου Χρυσούλα με αφορμή τη δημοσιότητα που έλαβε εκ νέου το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι εικόνες που παρατηρούνται καθημερινά και κυρίως κατά τη διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων, ακόμη όμως και σήμερα, κάποιους μήνες μετά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με το νερό να πλημμυρίζει κυριολεκτικά τον δρόμο και να δημιουργεί προβλήματα τόσο στη διέλευση των οδηγών, όσο όμως και στις εγκαταστάσεις του ίδιου του εργοστασίου της ΔΕΗ, απασχολούν ιδιαίτερα τους άμεσα “θιγόμενους”, με τον κ. Χρυσούλα να εξηγεί στο περιεχόμενο της ανακοίνωσής του, πως, για τη διευθέτηση των υδάτων, απαιτούνται τεχνικές παρεμβάσεις που θα οδηγούν το νερό να εκβάλει ομαλά στη θάλασσα.

Το θέμα ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο με γραπτή τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη, την οποία απέστειλε στα τοπικά ΜΜΕ, στο περιεχόμενο της οποίας, ο ίδιος σημειώνει πως, ουδεμία ευθύνη φέρει η Περιφέρεια για τη διαμορφωμένη κατάσταση, καθώς σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, η συγκεκριμένη υποχρέωση αντιμετώπισης του θέματος βαρύνει τους ίδιους τους Δήμους, από τη στιγμή που ανήκουν στην κατηγορία των ορεινών ή μειονεκτικών Δήμων.

ΔΕΗ: Γνωστό το πρόβλημα από το 2011 με επιστολή στους αρμοδίους

Ειδικότερα, στη γραπτή τοποθέτηση του, ο κ. Χρυσούλας εξηγεί πρωτίστως τις συνέπειες που καταγράφονται από τη συνεχή ροή του νερού ακόμη και σήμερα για τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΔΕΗ, δεδομένου – όπως χαρακτηριστικά αναφέρει – πως, το εργοστάσιο χωροταξικά είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από τον υδροφόρο ορίζοντα. “Οι μεγάλες σε ένταση και σε όγκο βροχοπτώσεις του χειμώνα που πέρασε, είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα και τη συνεχή ροή υδάτων από την περιοχή “Λιβάδι” (πλησίον ΔΕΗ) στο χώρο του εργοστασίου της ΔΕΗ που χωροταξικά βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο, ενώ, ακόμη και τρεις μήνες μετά τις τελευταίες βροχές, εξακολουθούν να προκαλούν σοβαρό κίνδυνο για την εύρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεών μας” υπογραμμίζει, προσθέτοντας μάλιστα πως, “συγκεκριμένα, τα νερά από την περιοχή “Λιβάδι” υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να εκβάλουν μέσω του φυσικού ρέματος (όπισθεν του εργοστασίου) στη θάλασσα. Όμως, επειδή το εν λόγω ρέμα διαχρονικά δεν καθαρίστηκε ποτέ από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε η μεγάλη ροή των υδάτων να εκτονώνεται, ειδικότερα σε παρόμοιες χειμερινές περιόδους, με έντονες βροχοπτώσεις, όπως οι φετινές, έχει σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση όλου σχεδόν του βρόχινου όγκου στο χώρο της ΔΕΗ”. Στα ανωτέρω, ο κ. Χρυσούλας, συμπληρώνει δε, πως, “Μέσω των εγκαταστάσεών μας ο συνεχής όγκος των ομβρίων υδάτων διοχετεύεται, για αποσυμφόρηση, στο φρεάτιο απαγωγής ομβρίων υδάτων του Δήμου”, ωστόσο σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, το θέμα δεν λύνεται, αντίθετα μάλιστα διογκώνεται. “Όμως το πρόβλημα επιδεινώνεται αναλογικά με την ποσότητα εκροής” βάσει των όσων υπογραμμίζει, καθώς όπως διευκρινίζει στη συνέχεια, “εκτός από τον καθαρισμό του ρέματος, θα πρέπει να γίνουν, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου, οι αναγκαίες εργασίες διαμόρφωσης και σωστής εκτροπής των υδάτων στα υπάρχοντα κανάλια απαγωγής του οδοστρώματος προς τη θάλασσα, ώστε τα νερά να μην πλημμυρίζουν το οδόστρωμα, το οποίο μετατρέπεται σε “φυσική εκβολή” των υδάτων”.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του στη συγκεκριμένη επιστολή, γνωστοποιεί πως από την πλευρά της ΔΕΗ ΑΣΠ Σύρου, είχε υπάρξει ανάλογη παρέμβαση προ τετραετίας, προς το σύνολο των αρμόδιων υπηρεσιών, ωστόσο, μέχρι και σήμερα, δεν έχει υπάρξει καμία “λυτρωτική” παρέμβαση. “Τέλος, ανάλογου περιεχομένου επιστολή μας, είχε σταλεί προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και κατά το έτος 2011 όπου σημειώθηκαν συχνές και έντονες βροχοπτώσεις, με τα ίδια προβλήματα, τα οποία όμως, μέχρι σήμερα, δεν έχουν επιλυθεί” σημειώνει κατηγορηματικά στον επίλογό του.

Απαίτηση... τεχνικών έργων με την αρμοδιότητα να “βαρύνει” τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Σε απάντηση αναφορικά με την επιστολή – τοποθέτηση του κ. Χρυσούλα, προέβη ο Γιώργος Λεονταρίτης. “Κατόπιν του (α) σχετικού εγγράφου της ΔΕΗ Α.Ε, διευκρινίζουμε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ουδεμία αρμοδιότητα έχει αναφορικά με τον καθαρισμό και την αστυνόμευση των ρεμάτων, όπως επανειλημμένα έχει επισημανθεί με τα (2), (3) και (4) σχετικά έγγραφα, όσον αφορά τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας για τα ρέματα”, αναφέρει, επισυνάπτοντας μάλιστα ο ίδιος τις γραπτές οχλήσεις, στις οποίες έχει προχωρήσει κατά καιρούς η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου προς τους Δήμους προκειμένου να τους γνωστοποιήσει ότι σύμφωνα με σχετική νομοθεσία, έχουν την υποχρέωση αστυνόμευσης και συντήρησης των ρεμάτων κι ως εκ τούτου, την ευθύνη όποιων διορθωτικών παρεμβάσεων. Αξίζει να σημειωθεί, πως από την τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας, τα σχετικά έγγραφα εστάλησαν στις 21 Αυγούστου του 2012, στις 4 Δεκεμβρίου του 2013, καθώς επίσης και στη νέα θητεία, στις 30 Οκτωβρίου του 2014 από τη νέα Περιφερειακή Αρχή προς το σύνολο των Δήμων. “Επίσης σας αναφέρουμε, ότι το τμήμα του δρόμου έμπροσθεν του εργοστασίου της ΔΕΗ, δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα συντήρησης από την Π.Ν.Α.. Επομένως ουδεμία ευθύνη έχει η Π.Ν.Α σχετικά με την διαμορφωμένη κατάσταση στο ρέμα και στο δρόμο πλησίον του εργοστασίου της ΔΕΗ” σημειώνεται με σαφήνεια από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής, η οποία εστιάζει μόνον στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της, καταλήγοντας πως, “Αναφορικά με την ρύπανση που πιθανόν να προκαλείται από το εργοστάσιο, θα διενεργηθούν έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ν.Α, το συντομότερο δυνατό”.

Βάσει των όσων προκύπτουν από την απάντηση του κ. Λεονταρίτη, την ευθύνη έχει η αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Αν και δεν κατέστη εφικτή η νέα επικοινωνία χθες με τον αντιδήμαρχο, Σταύρο Γουσγουνέλη, ωστόσο, σε παλαιότερη αναφορά στην “Κοινή Γνώμη”, ο ίδιος είχε αναφερθεί στην ανάγκη πραγματοποίησης τεχνικών έργων, για τη διευθέτηση του ρέματος, ωστόσο άγνωστο μέχρι σήμερα παραμένει το πότε θα είναι εφικτές αυτές οι παρεμβάσεις.

Ετικέτες: