Τελετή βράβευσης του Παύλου Χατζηγρηγορίου με το Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς Europa Nostra

Η Σύρος υποκλίθηκε σε έναν λαμπρό επιστήμονα

Σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας για τα «φωτεινά μυαλά» του τόπου μας που με την επιστημονική ιδιότητά τους, τις καινοτόμες ιδέες τους, αλλά και το πάθος τους για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων αποτελούν ένα δυνατό χαρτί για την προβολή και ανάδειξη του νησιού σε κάθε γωνιά του κόσμου, η Ερμούπολη υποκλίθηκε στον Παύλο Χατζηγρηγορίου.

Η τελετή βράβευσης του Συστήματος Ψηφιακής Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ερμούπολης “HER.M.e.S.” με το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείο Europa Nostra 2015 στην Κατηγορία Έρευνας και Ψηφιοποίησης, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο κατάμεστο Θέατρο Απόλλων.

Η απονομή του βραβείου έγινε από τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και Αντιπρόεδρο της Europa Nostra, Κώστα Καρρά, παρουσία της προέδρου του Διεθνούς Συμβουλίου Ιστορικών Πόλεων της ICOMOS, καθηγήτριας κ. Σοφίας Αυγερινού – Κολώνια και μελών του συμβουλίου ιστορικών πόλεων από 27 διαφορετικά μέρη του κόσμου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σύρου π. Φλαβιανός Αλμπέσκου, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού. Τη βραδιά παρουσίασε το μέλος του Θεατρικού Πολιτιστικού Ομίλου Σύρου «Απόλλων», Θάνος Φώσκολος.

HER.M.e.S: Σημαντικό εργαλείο διάσωσης και ανάδειξης του αρχιτεκτονικού πλούτου

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα απέσπασε φέτος τρία βραβεία πολιτιστικής κληρονομιάς Europa Nostra μεταξύ των 263 υποψηφιοτήτων και συγκεκριμένα για το έργο αποκατάστασης του αρχοντικού «Αντουάνικο» στη Χίο με αρχιτέκτονες τον Μανώλη Βουρνού και την Κατερίνα Μανωλιάδη, την έρευνα για τους ανεμόμυλους στο Λασίθι Κρήτης του Γιώργου Χατζάκη και το σύστημα καταγραφής του “HER.M.e.S.”, του Παύλου Χατζηγρηγορίου.

Για το έργο της Europa Nostra, αλλά και για την πολιτιστική κληρονομιάς της Ερμούπολης μίλησε ο κ. Καρράς, υπογραμμίζοντας πως τα νεοκλασικά κτίριά της αποτελούν το πληρέστερο και σημαντικότερο μνημείο του ελληνικού νεοκλασικού κράτους που εκφράζουν με γνήσιο τρόπο την προσπάθεια των ευρωπαϊκών λαών εκείνης της εποχής να αφομοιώσουν τα πρότυπα της αρχαιότητας.

Όπως τόνισε, παρόλο που η αξία της Ερμούπολης είναι αναμφισβήτητη, η πραγματικότητα αποδεικνύεται σκληρή και η πλούσια νεοκλασική κληρονομιά, μετά από έναν αιώνα ιδιαίτερα δύσκολο για όλο τον ελληνισμό, κινδυνεύει καθώς τα σημερινά μέσα για την αναστήλωση και ανάδειξη αυτών των μνημείων κρίνονται ανεπαρκή.

«Υπάρχουν όμως μέσα στην ελληνική παράδοση, αστείρευτες πηγές έμπνευσης και δύναμης. Από αυτές τις πηγές έχει αντλήσει ο Παύλος Χατζηγρηγορίου. Με πάθος, μεθοδικότητα, αξιοθαύμαστη πίστη, εφευρετικότητα και αυτοπειθαρχία έχει καταγράψει και ψηφιοποιήσει περίπου 1.000 κτίρια που συνθέτουν το νεοκλασικό θαύμα της Ερμούπολης, δημιουργώντας ένα σύνθετο σύστημα παρακολούθησης της εξέλιξης των κτιρίων αυτών ώστε να αποφευχθεί η απαξίωση και τελικά η κατάρρευσή τους», σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Europa Nostra.

Σωτήρια εφαρμογή για την κληρονομιά του παρελθόντος

Επεσήμανε δε ότι το Σύστημα HER.M.e.S. αποτελεί παράδειγμα προς εφαρμογή στην Ερμούπολη και προς μίμηση σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Δεν παρέλειψε να δώσει συγχαρητήρια στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την απόκτηση ενός πρωτοποριακού εργαλείου, σημαντικού για τη διάσωση και σταδιακή ανάδειξη της απαράμιλλης νεοκλασικής κληρονομιάς του, αλλά και να μεταφέρει τον θαυμασμό της Europa Nostra στον επιστήμονα Παύλο Χατζηγρηγορίου που τίμησε την ελληνική παράδοση με αυτή τη νέα και καινοτόμα εφαρμογή, σωτήρια για την κληρονομιά του παρελθόντος. Καταλήγοντας, προσέφερε τρία αναμνηστικά βραβεία στον Δήμο, στον πρόεδρο του Ινστιτούτου Σύρου Ιωσήφ Στεφάνου και στην φωτογράφο του συστήματος HER.M.e.S, Κάντυ Ρούσσου.

Με τη σειρά της, η κ. Ρούσσου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς το πρόσωπο του κ. Χατζηγρηγορίου, ο οποίος την εμπιστεύτηκε και της έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε ένα τόσο σημαντικό και αξιόλογο εγχείρημα. «Τα οφέλη από αυτή την εμπειρία ήταν μοναδικά, καθώς ανακάλυψα κοσμήματα της Ερμούπολης που μέχρι πρότινος μου περνούσαν αδίκως απαρατήρητα…Το αποτέλεσμα και κυρίως αυτή η σπουδαία πανευρωπαϊκή διάκριση δικαιώνουν κάθε προσπάθεια και δυσκολία. Νιώθω μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια που συνέβαλα στην ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης μου και εύχομαι να αποτελέσει την αφετηρία για τη διάσωση αυτών των ιστορικών κτιρίων που σταδιακά καταρρέουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Π. Χατζηγρηγορίου: «Οι ηγέτες πρέπει να μας εμπνέουν και όχι να μας καθηλώνουν στη θέση μας»

Το θερμό χειροκρότημα του κοινού απέσπασε στη συνέχεια ο κ. Χατζηγρηγορίου, παραλαμβάνοντας από τα χέρια του κ. Καρρά το Βραβείο Europa Nostra. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο εμπνευστής και δημιουργός του συστήματος HER.M.e.S, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα χιλιάδες νέοι αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας επιστήμονες, στην προσπάθειά τους να στηρίξουν την έρευνά τους, αλλά και να βρουν ιδανικές συνθήκες συνεργασίας που θα βοηθήσουν στην αναγνώριση της αξίας τους, της δουλειάς τους και των ικανοτήτων τους.

Όπως εξήγησε: «η διαφυγή των επιστημόνων και ερευνητών προς το εξωτερικό πηγάζει δυστυχώς δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της οικονομικής κατάστασης, αλλά πηγάζει από την αναξιοκρατία και τον νεποτισμό που κυριαρχεί στην αγορά εργασίας του τόπου μας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Γι’ αυτό απόλυτα συνειδητά ακολούθησα μία πορεία διεθνών συνεργασιών προκειμένου να ανταγωνιστώ πρώτα στη διεθνή επιστημονική κοινότητα ξέροντας ότι εκεί αν αυτό που έχω κάνει έχει κάποια αξία δεν θα χρειαστεί να μιλήσω με κανέναν, δεν θα χρειαστεί να ξέρω κάποιους, δεν θα χρειαστεί να δηλώσω οπαδός ή φίλος. Ανταγωνίστηκα σε ένα περιβάλλον όχι αγγελικά πλασμένο, αλλά περισσότερο καθαρό και αξιοκρατικό και στην αρχή απέτυχα. Αλλά όταν έχεις εμπιστοσύνη στους θεσμούς η αποτυχία είναι θετική, γιατί επιστρέφεις στην εργασία σου, δουλεύεις με περισσότερη πίστη στο εγχείρημα και ψάχνεις να βρεις τι δεν έκανες σωστά. Πού φταις εσύ και όχι πού φταίνε οι άλλοι; Αυτό είναι που με πληγώνει σε αυτό τον τόπο και πρέπει να το αλλάξω. Πρέπει να εδραιωθεί η πίστη στην αξία των ανθρώπων και της δουλειάς τους και όχι στην αξία των γνωριμιών των, της οικογένειάς τους και των ψήφων τους. Οι ηγέτες στη χώρα μας οφείλουν να σε εμπνέουν με τη συμπεριφορά και το λόγο τους και όχι να μας απογοητεύουν και να μας καθηλώνουν στη θέση μας».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηγρηγορίου ευχαρίστησε τον πρώην Δήμαρχο της Ερμούπολης Γιάννη Δεκαβάλλα για την πολύτιμη στήριξή του με την επισήμανση ότι η φυσιογνωμία της Ερμούπολης του οφείλει πολλά για την προσφορά του, τους τότε αντιδημάρχους Τεχνικών Υπηρεσιών Άννα Βαφία Κι Νίκο Αλμπανόπουλο, καθώς και τον διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών Παναγιώτη Καρακατσάνη. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στην Κάντυ Ρούσσου, που αθόρυβα, μα αποτελεσματικά και με πολύ κόπο βοήθησε σε αυτό το εγχείρημα και φυσικά στον μέντορά του, τον καθηγητή κ. Ιωσήφ Στεφάνου.

Η όμορφη αυτή βραδιά ολοκληρώθηκε με την Ορχήστρα των Κυκλάδων υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Κυπουργού.