Κεντρικοί δρόμοι πλημμύρισαν, ενώ σημειώθηκε και εκροή βοθρολυμάτων στο κέντρο της Ερμούπολης, κατά την έντονη βροχόπτωση της Τρίτης

Πλημμύρα και δυσωδία

Με βοθρολύματα γέμισε το κέντρο της Ερμούπολης, το βράδυ της Τρίτης, έπειτα από βαριά νεροποντή, που έπληξε το νησί, ενώ παράλληλα, πλημμύρισαν όλοι οι κεντρικοί δρόμοι, συμπεριλαμβανομένων των οδών Ηρ. Πολυτεχνείου, Νικ. Μανδηλαρά και της Ακτής Παπάγου.

Παρά το γεγονός, ότι εδώ και αρκετές ημέρες, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε προβλέψει και προειδοποιήσει για την εμφάνιση έντονων καιρικών φαινομένων, τα οποία θα έπλητταν, μεταξύ άλλων, την περιοχή των Κυκλάδων – άρα και της Σύρου ειδικότερα – απροετοίμαστες φαίνεται να “πιάστηκαν” οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, για τις συνέπειες, που αυτά θα είχαν.

Πιο συγκεκριμένα, αργά το απόγευμα της Τρίτης και μετά από έντονη βροχόπτωση, κεντρικότατοι δρόμοι της Ερμούπολης πλημμύρισαν, με το νερό να ανεβαίνει ακόμη και πάνω από το ύψος των πεζοδρομίων, κάτι που αναστάτωσε κατοίκους, οδηγούς, αλλά και καταστηματάρχες, των οποίων οι επιχειρήσεις βρίσκονταν ακόμη σε λειτουργία.

Απορίας άξιον, πώς τα όμβρια ύδατα δεν απορροφήθηκαν από τα φρεάτια, δεδομένου, ότι τουλάχιστον σε μερικά από αυτά, είχαν πραγματοποιηθεί εργασίες απόφραξης κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών.

Εύλογα, η κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της βροχόπτωσης πραγματοποιούνταν με μεγάλη δυσκολία, ιδιαίτερα για τους οδηγούς δικύκλων, ενώ ταυτόχρονα οι επιχειρηματίες με σκούπες ανά χείρας επιχειρούσαν να αποτρέψουν την εισροή του νερού και της λάσπης, εντός των καταστημάτων τους, καθώς αφενός η στάθμη των υδάτων είχε ανέβει επικίνδυνα και αφετέρου η διέλευση των οχημάτων από το δρόμο “σήκωνε” κύματα νερού προς την κατεύθυνση των μαγαζιών.

Το πραγματικά “ευτράπελο” γεγονός, ωστόσο, σημειώθηκε την ίδια ώρα στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου (πρώην οδ. Ερμού), στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης, όπου τα φρεάτια ανάβλυζαν επί ώρα υγρά, αλλά και στερεά βοθρολύματα, τα οποία πλημμύρισαν όλο το μήκος του δρόμου, αναδύοντας μία ανυπόφορη μυρωδιά, που κράτησε για αρκετές ώρες αργότερα “πνίγοντας” το ιστορικό κέντρο.

Όπως ήταν φυσικό, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται επί του δρόμου, προσπάθησαν αρχικά να τα απωθήσουν, αλλά στη συνέχεια και καθώς το πρόβλημα συνέχιζε να υφίσταται σε έντονο βαθμό, ενημέρωσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου να επιληφθούν και να το αντιμετωπίσουν.

Άμεσα κινητοποιήθηκε κλιμάκιο της ΔΕΥΑΣ, το οποίο μετέβη στο σημείο και πραγματοποίησε τις απαραίτητες ενέργειες, με αποτέλεσμα η εκροή των βοθρολυμάτων να σταματήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Παρ' όλο που το γεγονός της εκροής των βοθρολυμάτων, αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο και αντιμετωπίστηκε άμεσα, η μη απορρόφηση των ομβρίων υδάτων σε κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι παραδοσιακά, κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων πλημμυρίζουν, όπως είναι η οδός Ηρώων Πολυτεχνείου, είναι ένα φαινόμενο, στο οποίο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή άμεσα, από την πλευρά των αρμόδιων υπηρεσιών, καθώς πρόκειται για πάγιο πρόβλημα, που θέτει σε κίνδυνο τους οδηγούς και ταλαιπωρεί πεζούς και επιχειρηματίες, εδώ και αρκετά χρόνια, δεδομένου, ότι σύμφωνα πάντα με την ΕΜΥ, τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν.

Ετικέτες: