Η Σύρος τίμησε τους εθνικούς ευεργέτες της χώρας μας

Αναγνώριση της φιλοπατρίας και της αγάπης τους προς τον συνάνθρωπο

Τους εθνικούς ευεργέτες της χώρας μας, οι οποίοι χάρη στα δείγματα μεγαλοψυχίας, γενναιοδωρίας και υπερβάσεως του «εγώ» που επέδειξαν, αποτέλεσαν πρότυπα αλτρουισμού και αυτοθυσίας, τίμησε χθες με κάθε επισημότητα το νησί της Σύρου.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, τις οποίες διοργανώνει κάθε χρόνο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αναγνωρίζοντας στην προσωπικότητα των μεγάλων Ελλήνων ευεργετών την αμέριστη αγάπη και γενναιοδωρία τους προς τον συνάνθρωπο και τον Ελληνικό πολιτισμό, τελέστηκε επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, ο περιφερειακός σύμβουλος Μάρκος Δαδάος, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, ο δημοτικός σύμβουλος Παύλος Χρυσαφίδης, καθώς και εκπρόσωποι της εκπαίδευσης, των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, φορέων και συλλόγων του τόπου.

Πρεσβευτές του πολιτισμού και του ανθρωπισμού

Στις ευεργεσίες όλων εκείνων των Ελλήνων, επιφανών και μη οι οποίοι ξεπερνώντας τα ανθρώπινα μέτρα, προσέφεραν στους εθνικούς μας αγώνες και υπηρέτησαν με πίστη και αφοσίωση τις διαχρονικές και πολλές φορές –ξεχασμένες- αξίες του πολιτισμού και του ανθρωπισμού, αναφέρθηκε ο Δικηγόρος και Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης Νικήτας Γρυπάρης.

Όπως τόνισε, Ηπειρώτες, Μακεδόνες, Θεσσαλοί, Ρουμελιώτες, Πελοποννήσιοι, Θρακιώτες και Νησιώτες, βοήθησαν τους βασανισμένους τόπους τους και όλη τη Ρωμιοσύνη.

Τα περισσότερα και πιο λαμπρά δημόσια κτίρια που χτίζονται στη χώρα μας, στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, οφείλονται, είτε εξ’ ολοκλήρου, είτε κατά κύριο λόγο σε εθνικούς ευεργέτες. Σχεδόν κάθε μεγάλο δημόσιο έργο έχει ένα δωρητή, έναν εθνικό ευεργέτη. Η νεοκλασική Αθηναϊκή Τριλογία (η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Πανεπιστήμιο και η Ακαδημία) το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, το Αστεροσκοπείο, το Οφθαλμιατρείο, το Παναθηναϊκό Στάδιο, η Εθνική Πινακοθήκη, το Αρσάκειο, το Βαρβάκειο, το Μαράσλειο, η Ριζάριος, η Σιβιτανίδειος, η πρώην Σχολή Ευελπίδων, η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, το Εθνικό Ωδείο και τόσα άλλα, κρατούν στη συλλογική μνήμη, το καθένα και από ένα όνομα ενός μεγάλου εθνικού ευεργέτη.

Από τον Καπλάνη, τους Ζωσιμάδες, τους αδελφούς Ριζάρη και τον Αρσάκη, στο Βαρβάκη, το Σίνα, το Σταύρου, τον Τοσίτσα και τον Χατζηκώνστα. Αλλά και στον Αβέρωφ, το Βαλλιάνο, το Ζάππα, το Μαρασλή, το Μπάγκα, το Μελά, το Συγγρό. Και ακόμη στον Χριστόπουλο, το Χατζηκυριάκο, το Στουρνάρα, το Βασσάνη, τον Κότσικα. Αλλά και στον Τσιρόπουλο, τον Χαροκόπο, το Σούτσο, τον Ακρίτα, τον Φίλη, το Σιβιτανίδη, τον Ευγενίδη, τον Παπαστράτο, τους Μπενάκηδες, τον Αγγελόπουλο, και τόσους άλλους.

Αλλά και στους δικούς μας, τον Αντώνιο Τσιροπινά, τον Πρώιο , τον Βαρδάκα, τους αδελφούς Νικόλαο και Μηνά Ρεθύμνη, τον Δημήτρη και τη ΛιλίκαΜωραίτη, τη Λούλα και τον Ευάγγελο Νομικό, τον Πέτρο Νομικό, τον Απόστολο Μπουλούμπαση, την Άννα Κουτσοδόντη, τους αδελφούς Μπαμπαγιώτου, τον Ιωάννη Λογοθέτη, τον Σπύρο Βαλέτα, την Μαριέττα Ζάννου, τον Γιάννη και τον Αλέκο Γουλανδρή, τον Βασίλη και την Ελίζα Γουλανδρή, τον Γεώργιο Στίνη και δεκάδες άλλους.

«Οι ενωμένες δυνάμεις αναδεικνύουν μορφές ευεργεσίας»

Ο κ. Γρυπάρης έκρινε, μεταξύ άλλων, πως η συλλογική προσπάθεια, οι ενωμένες δυνάμεις πολλών πολιτών που δρουν συνεργατικά και συλλογικά μπορούν να φέρουν αποτελέσματα και να αναδείξουν μορφές ευεργεσίας. «Μπορούμε να εμπνευστούμε από το παράδειγμα των εθνικών ευεργετών και να δημιουργήσουμε τα δικά μας δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που υπάρχει και λειτουργεί στην Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων, με τη συμμετοχή των Μητροπόλεων και όλων των τοπικών αρχών και φορέων, αποτελεί την σημαντικότερη κοινωνική πρωτοβουλία προστασίας και ανακούφισης πολλών συνανθρώπων μας».

Μετά το πέρας της ομιλίας ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο εθνικό ηρώο στην πλατεία Τσιροπινά (προ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου) και κατάθεση στεφάνων. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.