Κινητοποίηση πολιτών για την αποκατάσταση του Ανοιχτού Γυμναστηρίου στα «Πευκάκια»

Πίεση για την «αναγέννηση» του ιστορικού σταδίου

Σχετική επιστολή προς το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου

Την άμεση αποκατάσταση του Ανοιχτού Γυμναστηρίου στην περιοχή «Πευκάκια» ζητά με επιστολή της προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης η Πρωτοβουλία των πολιτών, οι οποίοι, ως απάντηση στην παρατεταμένη στασιμότητα, ενεργοποίησαν τους προβληματισμούς τους και ένωσαν τις δυνάμεις τους για τον κοινό αυτό σκοπό.

Η διαδικτυακή ομάδα δημιουργήθηκε σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας και κυρίως των αρμοδίων φορέων για την απαραίτητη «αναγέννηση» του ιστορικού δημοτικού γηπέδου που επί σειρά ετών παραμένει εγκαταλελειμμένο και ακατάλληλο προς χρήση, αποτελώντας μία «ανοιχτή πληγή» τόσο για τους αθλητές, όσο και για ολόκληρο το νησί.

«Ο αθλητισμός είναι μέρος του πολιτισμού ενός τόπου»

Εκφράζοντας τις ανησυχίες και τις σκέψεις τους, τα μέλη της Πρωτοβουλίας αιτούνται τη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής για την καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας, που θα οδηγήσει στην εξασφάλιση πόρων για τη σταδιακή αποκατάσταση του γυμναστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατο ρεπορτάζ της «Κοινής Γνώμης», ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Σταύρος Γουσγουνέλης είχε δηλώσει πως το συνολικό ποσό που απαιτείται τόσο για την χορήγηση άδειας καταλληλότητας, όσο και για την αποκατάσταση του γηπέδου ανέρχεται στις 300.000 €, ποσό απαγορευτικό σύμφωνα με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα.

Η συντήρηση και σωστή λειτουργία του γηπέδου κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν χώρο που πέρα από τη λαμπρή του ιστορία και τη φιλοξενία μεγάλων Αιγαιοπελαγίτικων αγώνων, αποτελούσε διαχρονικά και τη μοναδική λύση για άθληση μικρών και μεγάλων σε ανοιχτό χώρο.

«Ένα παρακμιακό γήπεδο στην καρδιά της πόλης»

Η «Πρωτοβουλία Πολιτών για την αποκατάσταση του ανοικτού Δημοτικού γυμναστηρίου» καλεί όλους τους πολίτες της Σύρου, που συμμερίζονται τις απόψεις τους να υπογράψουν τη σχετική επιστολή, η οποία παρατίθεται αυτούσια:

«Είναι κοινά αποδεκτό ότι ο αθλητισμός είναι μέρος του πολιτισμού ενός τόπου.

Η Σύρος είναι κέντρο πολιτισμού, είναι ένα νησί με παρελθόν, παρόν και μέλλον, με πολλές διακρίσεις στο στίβο και γενικότερα στον αθλητισμό.

Οι λίγο μεγαλύτεροι από εμάς, θυμόμαστε την περίοδο που στο νησί διοργανώνονταν πανκυκλαδικοί αθλητικοί αγώνες στίβου, στο Ανοιχτό Γυμναστήριο στα Πευκάκια. Νιώθαμε προνομιούχοι, όντας μαθητές, που υπήρχε αυτός ο χώρος άθλησης, με ελεύθερη είσοδο. Το στάδιο ήταν γεμάτο τα απογεύματα - έσφυζε από ζωή.

Ήρθε το σήμερα κι έχουμε γυρίσει 50 χρόνια πίσω. H εικόνα του Ανοιχτού Γυμναστηρίου στα Πευκάκια είναι θλιβερή. Πιο θλιβερή όμως είναι η πολιτεία που το άφησε στο έλεος του, όλα αυτά τα χρόνια.

Είναι απαράδεκτο να υπάρχει ένα παρακμιακό στάδιο μέσα στην καρδιά της πόλης. Είναι απαράδεκτο ένας χώρος με εύκολη πρόσβαση, στο κέντρο της Ερμούπολης, να μαραζώνει σαν βομβαρδισμένο τοπίο. Είναι απαράδεκτο, ένα Δημοτικό στάδιο να παραμένει κλειστό για τους δημότες.

Εμείς, οι πολίτες της Σύρου αιτούμαστε τη σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου με θέματα :

α) Ενημέρωση για την πορεία του έργου “Αποκατάσταση στίβου και χώρου αθλοπαιδιών στο Δημοτικό Ανοιχτό Γυμναστήριο στα Πευκάκια”.

β) Λήψη απόφασης και δέσμευση της παρούσας Δημοτικής Αρχής, ότι θα κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την εξασφάλιση πόρων για την σταδιακή αποκατάστασή του.

Οι πολίτες είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται ότι ακόμα και σε μια δυσμενή οικονομική περίοδο, όλα είναι θέμα πολιτικής και προτεραιοτήτων.

Ζητούμε η αποκατάσταση του ανοιχτού Δημοτικού γυμναστηρίου, να αποτελέσει προτεραιότητα για το Δήμο».

Η νέα συνάντηση της "Πρωτοβουλίας Πολιτών" θα λάβει χώρα στο ανοικτό Γυμναστήριο Πευκακίων, το προσεχές Σάββατο 14-11-2015 στις 14:00.

Πρωτοβουλίες με αντίκρισμα

Η επιστολή έχει αναρτηθεί και στην επίσημη ιστοσελίδα των δρομέων της Σύρου syrosrunners.gr. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν τα προσωπικά στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, ιδιότητα-επάγγελμα), συνεισφέροντας με αυτό τον τρόπο στη σημαντική αυτή προσπάθεια.

Υπογραμμίζεται ότι στο παρελθόν είχε συσταθεί αντίστοιχη Πρωτοβουλία Πολιτών για την επαναλειτουργία της Παιδικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η οποία απέφερε καρπούς, καθώς έδωσε το έναυσμα για τη μερική -αρχικά- και σήμερα συστηματική χρήση του χώρου με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και δημιουργικών δράσεων για τα παιδιά.