Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Κακοκαιρία και χιόνια την Πρωτοχρονιά

  • Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2015 - 06:10

Σημαντική μεταβολή του καιρού αναμένεται από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, με τοπικές χιονοπτώσεις, οι οποίες αναμένεται να σημειωθούν ακόμα και στις Κυκλάδες.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η επιδείνωση του καιρού θα ξεκινήσει σήμερα από τα Βόρεια και συγκεκριμένα θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, οι οποίες σταδιακά θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς και του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Την Πέμπτη (παραμονή πρωτοχρονιάς) θα σημειωθούν χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά, σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου και από τις βραδινές ώρες πιθανόν και σε Κυκλάδων και Κρήτη.

Την Παρασκευή (Πρωτοχρονιά) οι χιονοπτώσεις σταδιακά θα περιοριστούν στα ορεινά και ημιορεινά της Θεσσαλίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς, πιθανόν στα Βόρεια και Ανατολικά της Αττικής, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης και θα εξασθενήσουν κυρίως στις νησιωτικές περιοχές.

Σημαντική θα είναι και η πτώση της θερμοκρασίας κατά 10-12 βαθμούς Κελσίου, που θα γίνει αισθητή αρχικά στη Βόρεια Ελλάδα και σταδιακά και στην υπόλοιπη χώρα.

Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα της Πέμπτης και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, ο οποίος στα Δυτικά και Βόρεια θα είναι ακτά τόπους ισχυρός.

Στα πελάγη θα πνέουν Βόρειοι Ανατολικοί άνεμοι, των οποίων η ένταση στο Αιγαίο θα φτάσει τα 7 με 8 Μποφόρ.

Παράλληλα, το Σάββατο 2, σύμφωνα με την επίσημη πρόβλεψη της ΕΜΥ, τα κύρια φαινόμενα θα είναι οι τοπικές βροχές, το χιονόνερο και οι ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, ενώ από τη νύχτα και από τα δυτικά, τα φαινόμενα αυτά αναμένονται να ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 έως 5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.

Τέλος, όσον αφορά στις επόμενες ημέρες των εορτών, την Κυριακή, 3 και τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, η ΕΜΥ εκτιμά πως θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες, ενώ τα χιόνια θα επιμείνουν στα ορεινά, στα κεντρικά και τα βόρεια ημιορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ, με τη θερμοκρασία, να παρουσιάζει μικρή άνοδο, κυρίως στα κεντρικά και νότια της χώρας.

Ετικέτες: