Κοπή πίτας στην έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το περιφερειακό συμβούλιο και τους υπαλλήλους παρουσία Γ. Χατζημάρκου

“Χτίζουμε εμείς το μέλλον μας κόντρα σε προκλήσεις”

Με μία διαχρονική πρόκληση που αφορά στην διεκδίκηση της αναγνώρισης και ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων της νησιωτικότητας αλλά και τη μάχη για τον “απεγκλωβισμό” της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από τον κύκλο των “πλούσιων Περιφερειών” θα αναμετρηθεί η Περιφερειακή Αρχή το 2016, διεκδικώντας ακόμη πιο επιτακτικά έναν ανοικτό ορίζοντα για το σύνολο των νησιών στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Τα ανωτέρω περιέγραψε και ανέφερε αναλυτικά ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος στη χθεσινή εκδήλωση για την κοπή πίτας του περιφερειακού συμβουλίου και των υπαλλήλων, στη Σύρο, την έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Στο διοικητήριο της πλατείας Τσιροπινά, πέραν του χωρικού αντιπεριφερειάρχη, Γιώργου Λεονταρίτη, έδωσαν το “παρών” οι δύο Επίσκοποι της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας, κκ. Δωρόθεος Β΄ και Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου αντίστοιχα, καθώς επίσης οι επικεφαλής των παρατάξεων, οι έπαρχοι, οι περιφερειακοί σύμβουλοι και οι υπάλληλοι, εκπρόσωποι φορέων αλλά και ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του νησιού.

Στο πλαίσιο της λιτής γιορτής απηύθυναν χαιρετισμό οι δύο Επίσκοποι, οι επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων ενώ πρέπει να σημειωθεί πως, δεν προέβη σε χαιρετισμό εκπρόσωπος των υπαλλήλων.

Η μάχη σε εθνικό επίπεδο, στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο

“Σε ένα δύσκολο κι ευμετάβλητο διοικητικό, πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον” όπως ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος στην τοποθέτησή του, η Περιφέρεια συνεχίζει “να σχεδιάζει πρωτοβουλίες και δράσεις” με πυξίδα τη δημιουργικότητα, διατηρώντας την πεποίθηση πως, “εμείς οι ίδιοι χτίζουμε με τις σημερινές μας πράξεις το αύριό μας”.

“Είμαστε στην πρωτεύουσα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, την πρωτεύουσα της πιο δύσκολης Περιφέρειας της Ελλάδος, της πιο απαιτητικής αλλά και αυτής στην οποία θα συναντήσει κανείς όλες τις προκλήσεις, όλες τις ευκαιρίες που η χώρα συνολικά έχει αυτήν την περίοδο” πρόσθεσε ακολούθως ο Περιφερειάρχης, επισημαίνοντας πως είναι μία περίοδος “μεταβατική, διότι μεταμορφώνεται η χώρα μας από καταστάσεις πρωτόγνωρες που έζησε και ζει την τελευταία πενταετία και σε ένα ευρύτερο περιβάλλον γεωγραφικό όπου οι ανακατατάξεις είναι σημαντικές, είναι συνεχείς και κανείς σήμερα με βεβαιότητα δεν μπορεί να εκτιμήσει το αποτέλεσμά τους”.

Παρόντων αυτών των δεδομένων, όπως κατηγορηματικά συμπλήρωσε, “Το 2016 είναι η χρονιά στην οποία θα δώσουμε αυτήν την μάχη σε δύο επίπεδα” επεσήμανε, αναφερόμενος στο θέμα της νησιωτικότητας αλλά και στον αποχαρακτηρισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ως πλούσιας που θεωρείται μέχρι σήμερα. Η εν λόγω μάχη όπως υποστήριξε, “θα δοθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο”, διευκρινίζοντας μάλιστα προς όσους υποστηρίζουν πως, η Περιφερειακή Αρχή “κυνηγά χίμαιρες” ότι, αντίθετα, “είναι η μάχη που οφείλει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να δώσει ανεξαρτήτως πιθανότητας επιτυχίας”, υπό την προϋπόθεση όμως, της “μεθοδικής δουλειάς σε επιστημονικό και πολιτικό επίπεδο”.

Σε αυτό το πλαίσιο γνωστοποίησε πως, πέραν του γραφείου στις Βρυξέλλες, η Περιφέρεια καταβάλλει προσπάθειες ώστε, “καλώς εχόντων των πραγμάτων τον Μάρτιο να είναι έτοιμη να παρουσιάσει τα δίκαια αιτήματά της και στο Βερολίνο”. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Χατζημάρκος, “ο αποχαρακτηρισμός της, θα προσφέρει μία νέα και διαφορετική προοπτική για τα νησιά” και δη σε επίπεδο χρηματοδοτικών εργαλείων, αφού τα προβλήματα είναι μεγάλα.

“Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση για τα μη ολοκληρωμένα έργα ΕΣΠΑ”

Στην ξεχωριστή μνεία που πραγματοποίησε για το θέμα του ΕΣΠΑ 2007 – 2014, ανέφερε μεταξύ άλλων πως, “Αν και την 31η Δεκεμβρίου αυτό ολοκληρώθηκε”, ωστόσο “Κανένα από τα έργα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δεν σημείωσε κάποια βλάβη και αυτό ήταν μία πολύ μεγάλη αγωνία που είχαμε”. Διευκρίνισε δε, πως, “Όσα έργα δεν ολοκληρώθησαν, συνεχίζονται ομαλά” διαβεβαιώνοντας πως, “είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότησή τους”.

Επισημαίνοντας πως, η Περιφέρεια διατηρεί “εξαιρετική συνεργασία με τους 34 Δήμους” στο Νότιο Αιγαίο, τόνισε στη συνέχεια πως, “το 2015 αποδείξαμε πως μπορούμε να σταθούμε δίπλα στις ανάγκες των Δήμων” αναφέροντας – παρόντος του Γιώργου Μαραγκού – το παράδειγμα της Σύρου. “Στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης έχουμε συνδράμει πιστεύω με έναν τρόπο πολύ εποικοδομητικό και γόνιμο επάνω σε πραγματικές ανάγκες τις οποίες βεβαίως εσείς έχετε καθορίσει” σχολίασε ο Περιφερειάρχης, αναφέροντας ενδεικτικά την πρόοδο στο θέμα της δημιουργίας του Δημοτικού Σχολείου Βάρης, για το οποίο αναμένονται εξελίξεις εντός του 2016, ενώ σημείωσε ακόμη, την αρωγή της ΠΝΑΙ σε επίπεδο έργων περιβάλλοντος, πολιτισμού αλλά και στην αναβάθμιση του λιμένα Ερμούπολης.

“Άξιοι συνεργάτες οι υπάλληλοι της Περιφέρειας”

Απευθυνόμενος στους εργαζομένους της Περιφέρειας, “αυτούς του ελάχιστους σε αριθμό ανθρώπους” όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, τους ευχαρίστησε, αναγνωρίζοντας πως, χωρίς εκείνους δεν θα μπορούσε να παράξει έργο η Περιφερειακή Αρχή στο Νότιο Αιγαίο. “Πρέπει να πούμε πως όλο αυτό το πολύ μεγάλο έργο που έχουμε να καλύψουμε και να υλοποιήσουμε σαν Περιφέρεια Ν. Αιγαίου υλοποιείται με έναν εξαιρετικά μικρό αριθμό στελεχών, οι οποίοι πιέζονται συνεχώς σε πολλά επίπεδα. Από εμάς για να ανεβάσουν την απόδοσή τους αλλά και από το διοικητικό και οικονομικό περιβάλλον της χώρας, το οποίο συνεχώς δυσχεραίνει την καταστατική τους και μισθολογική θέση τους” ανέφερε.

Εξηγώντας πως, η περιφερειακή Αρχή καλείται να “λειτουργεί με όρους διαχείρισης κρίσης”, πρόσθεσε πως, “Ευχαριστούμε πάρα πολύ τους συνεργάτες μας για την πολύ μεγάλη ενέργεια που έχουν δαπανήσει”, σημειώνοντας πως, οι ίδιοι “είναι άξιοι συνεργάτες”.

Το προσφυγικό βιώνουν και νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Στον επίλογό του, ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στο σοβαρό ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού, επισημαίνοντας αρχικά πως, “Το 2016 είναι μία χρονιά που πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας και στην κοινωνία. Είναι μία χρονιά που η κοινωνική συνοχή τίθεται σε αμφισβήτηση λόγω της πάρα πολύ μεγάλης πίεσης που μεταφέρεται εκ της 6ετούς πλέον ύφεσης και δημιουργεί μία πολύ μεγάλη αγωνία”.

Υπενθυμίζοντας πως, 11 από τα 48 κατοικημένα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, καθημερινά βιώνουν τις προσφυγικές ροές, υποστήριξε κατά κύριο λόγο ότι αυτό, “είναι ένα θέμα που οι προερχόμενοι από τη Δωδεκάνησο το γνωρίζουν καλά”.

Ο ίδιος συνέχισε δε, λέγοντας πως, “Αναφέρομαι στις επιπτώσεις του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, το οποίο έχει πάρα πολλές παραμέτρους. (...) Σήμερα κανείς εύκολα δεν μπορεί να εκτιμήσει τις επιπτώσεις από αυτό, αλλά ούτε και το τί να περιμένουμε από εδώ και πέρα”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, όσον αφορά στο προσφυγικό “η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, στην οποία είχαμε επενδύσει και βεβαίως έχουμε ακόμη εξαιρετικά αισθήματα απέναντι σε αυτή την ευρωπαϊκή οικογένεια, στην οποία πολλά έχουμε προσφέρει κι έχουμε ματώσει κι ως λαός για την ολοκλήρωσή της, αυτή τη στιγμή κλονίζεται από τη διαχείριση αυτού του ζητήματος”.

Όπως συμπλήρωσε επιπρόσθετα, “Έρχεται αυτή η πολύ μικρή χώρα, η Ελλάδα να σηκώσει στις πλάτες της ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο σε καμία περίπτωση δεν είναι εσωτερικό, δεν είναι ελληνικό, αλλά είναι ένα ευρωπαϊκό, ένα διεθνές πρόβλημα”.

Τονίζοντας τέλος, πως, η Περιφερειακή Αρχή αγρυπνά για τα νησιά της και το μέλλον του Νοτίου Αιγαίου που επηρεάζεται από το διεθνές περιβάλλον, ο Περιφερειάρχης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του.