Δυναμικές δράσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων κατοίκων της Πάρου, από την Επιτροπή Ανακύκλωσης του Δήμου, με στόχο την ορθότερη διαχείριση των απορριμμάτων

Στροφή στο… πράσινο

  • Παρασκευή, 11 Μαρτίου, 2016 - 06:20

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το πρώτο μέρος των περιβαλλοντικών δράσεων, για την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα θέματα ανακύκλωσης και προστασίας του περιβάλλοντος που διοργάνωσε ο Δήμος Πάρου.

Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το ΣΥΔΙΣΑΠΑ και την Επιτροπή Ανακύκλωσης στο πλαίσιο της αναγόρευσης του 2016 ως έτους ανακύκλωσης για τον Δήμο Πάρου, σε όλα τα δημοτικά σχολεία του Δήμου Πάρου, στη Νάουσα, στις Λεύκες, στον Κώστο, στην Αγκαιριά, στην Μάρπησσα και στα σχολεία της Παροικιάς, όπου το σύνολο των μαθητών μαζί με τους δασκάλους τους και εκπροσώπους των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων παρακολούθησαν δωρεάν και με ζωηρό ενδιαφέρον την διαδραστική διδακτική θεατρική μεταφορά του οικολογικού παραμυθιού του Δρ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και καθηγητή Αντώνη Γάκη (Οι Φύλακες της Φύσης, Η Χώρα της Γνώσης) πλαισιωμένο με τους γνωστούς ηθοποιούς Ελευθερία Φιντίκη και Παλαιολόγο Παπαδόπουλο.

Όλοι οι μικροί μαθητές πήραν ως δώρο στο τέλος της παράστασης το ομώνυμο εικονογραφημένο παραμύθι προσφορά εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χώρο της ανακύκλωσης στο νησί.

Επόμενες δράσεις ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση

Η επιτροπή ανακύκλωσης αφού πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με συλλόγους και εκπαιδευτικούς αποφάσισε και ανακοίνωσε τα επόμενα βήματα των δράσεων της.

Την επόμενη εβδομάδα μετά την Καθαρά Δευτέρα θα τοποθετηθούν σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κάδοι ανακύκλωσης για τα αστικά απορρίμματα, τις ηλεκτρικές συσκευές, τις λάμπες, τις μπαταρίες, τα χρησιμοποιημένα τηγανέλαια, ενώ θα ξεκινήσει και συλλογή πλαστικών καπακιών.

Παράλληλα, ο Δήμος Πάρου πρόκειται να προμηθεύσει με χρώματα και πινέλα τα σχολεία για να βάψουν και να αποτυπώσουν ελεύθερα πάνω στους κάδους ανακύκλωσης τα δικά τους πολύχρωμα σχέδια.

Σε δεύτερη φάση, τα σχολεία θα επισκεφτούν τους χώρους των ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών), τον χώρο του ΧΥΤΑ και τον Συνεταιρισμό, προκειμένου να αποκτήσουν μια βιωματική εμπειρία από την διαχείριση των απορριμμάτων και να εκπαιδευτούν από επιστημονικό προσωπικό για την όλη διαδικασία.

Το Σάββατο 16 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί επιστημονική ημερίδα με θέμα «Οι επαγγελματικές προοπτικές του Τουρισμού στις νησιωτικές περιοχές», όπου και θα ανακοινωθούν οι όροι συμμετοχής για παροχή πλήρους υποτροφίας με κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια αξίας 20.000 ευρώ στον τομέα του Τουρισμού, χορηγία κορυφαίου ιδιωτικού κολλεγίου με έδρα την Αθήνα σε μαθητή ή μαθήτρια της Γ’ Λυκείου ή και απόφοιτο σχολείων της Πάρου.

Την Κυριακή, 17 Απριλίου ο Δήμος Πάρου θα πάρει μέρος στην πανελλήνια δράση LETS DO IT GREECE, στην οποία συμμετέχει και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έπειτα από σχετική απόφαση του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ). Εκτός από τον συντονισμό των συλλόγων και των σχολείων για τον καθαρισμό της Πάρου σε κάθε χωριό και παραλία, ο Δήμος Πάρου θα πραγματοποιήσει επιπλέον 2 γιορτές ανακύκλωσης σε Νάουσα και Παροικιά, όπου θα δημιουργηθούν πράσινα σημεία. Εκεί μαθητές και γονείς θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το νέο τρόπο διαλογής των απορριμμάτων και να κερδίσουν πλούσια «πράσινα» δώρα.

Το Σάββατο 28 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο διεθνές συνέδριο με προσωρινό τίτλο, ο οποίος θα οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες μέρες «Η σημασία και οι καλές πρακτικές της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων στους ΟΤΑ».

Τέλος, την Κυριακή 29 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ο 2ος Οικολογικός Αγώνας δρόμου, ενώ θα πραγματοποιηθεί και η τελετή λήξης του μαθητικού προγράμματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και τη βράβευση των μαθητών και των εθελοντών της ανακύκλωσης. Επίσης, θα ανακοινωθεί ο προγραμματισμός της τουριστικής περιόδου και θα δοθεί ο όρκος της ανακύκλωσης για την νέα σχολική χρονιά.

Χωρίς κόστος για το Δήμο Πάρου οι δράσεις

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή Ανακύκλωσης, θα υπάρξει νέα ενημέρωση, όσον αφορά στην οριστικοποίηση και των αστικών περιοχών του Δήμου Πάρου, στις οποίες θα διανεμηθούν οικιακοί κομποστοποιητές. Παράλληλα, θα ανακοινωθεί και το οριστικό κλείσιμο του ανεξέλεγκτου χώρου εναπόθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) της Νάουσας, που βρίσκεται έναντι του Δημοτικού Σχολείου της περιοχής, καθώς και η έναρξη της διαδικασίας άμεσης περιβαλλοντικής αποκατάστασής του.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανακύκλωσης, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, για τη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και το νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων στους ΟΤΑ, θα ξεκινήσει και η καμπάνια για την οριστική κατάργηση της πλαστικής σακούλας για το νησί της Πάρου, μέσω της ενημέρωσης των επισκεπτών του νησιού με τρίγλωσσο φυλλάδιο για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων.

Τέλος, η Επιτροπή Ανακύκλωσης απηύθυνε το σύνολο των διδασκόντων των σχολείων, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων για την άψογη συνεργασία, ενώ τονίζεται, ότι όλες οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν «δεν στοίχισαν ούτε ένα ευρώ στο Δήμο Πάρου».

Αναλυτικότερα, όπως διευκρινίζει η Επιτροπή, «το παραμύθι ήταν ευγενική προσφορά της εταιρείας ανακύκλωσης WATT AE, οι ηθοποιοί προσέφεραν δωρεάν τις υπηρεσίες τους, η διαμονή, διατροφή και η μετακίνηση των ηθοποιών ήταν προσφορά του Προέδρου του ΣΥΔΙΣΑΠΑ και δημοτικού συμβούλου κ. Γιάννη Πετρόπουλου και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια προσφορά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Νάουσας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Αντιδήμαρχο Ανακύκλωσης κα Δώρα Σαρρή που ακούραστα οργάνωσε όλες τις λεπτομέρειες των θεατρικών παραστάσεων, την παραλαβή και διανομή των βιβλίων καθώς και των κάδων ανακύκλωσης στα σχολεία και στον Δρ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Καθηγητή και Άμισθο Σύμβουλο του Δημάρχου Αντώνη Γάκη, του οποίου η συμβολή στη διοργάνωση και την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων είναι καθοριστική».

Ετικέτες: