Λαμπρός ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στη Σύρο με τη συμμετοχή σχολείων, τοπικών φορέων και πλήθους πιστών

Αντικείμενο διδαχής για τις μελλοντικές γενιές Ελλήνων

Φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης απέδωσε και φέτος το νησί της Σύρου, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα υπέρ της ενότητας και της εθνικής ομοψυχίας απέναντι στις δυσκολίες, τις προκλήσεις και τους κινδύνους που απειλούν σήμερα την πατρίδα μας.

Για μία ακόμη χρονιά, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων γιόρτασε με εθνική υπερηφάνεια την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 και πανηγύρισε με θρησκευτική ευλάβεια τον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου, μέσα από το καθιερωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τις αξιόλογες πρωτοβουλίες σχολείων και φορέων.

Η παλιγγενεσία των Ελλήνων, αλλά και το χαρμόσυνο μήνυμα της ενσάρκωσης του Θεανθρώπου στα σπλάχνα της Παναγίας, εορτάστηκε ανήμερα της εθνικής επετείου στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Σύρου.

Κατάθεση στεφάνων στα μνημεία της πόλης

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, μαθητές, σπουδαστές και πρόσκοποι προσήλθαν, λίγο μετά τις τέσσερις το απόγευμα, στα ηρώα τις πόλης, όπου και κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη των προγόνων μας, που θυσιάστηκαν για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση για τις νεότερες γενιές.

Με επικεφαλής τους καθηγητές, δασκάλους και βαθμοφόρους, τα τμήματα παρέλασαν στο κέντρο της πόλης, αποσπώντας το χειροκρότημα μικρών και μεγάλων που συγκεντρώθηκαν τόσο στην πλατεία Ηρώων, όσο και στην παραλιακή ζώνη της Ερμούπολης.

«Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή» τραγούδησαν οι μικροί μαθητές του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης, καταθέτοντας το χειροποίητο στεφάνι τους με έννοιες όπως η τιμή, η ειρήνη, η ελευθερία και η υπερηφάνεια να στολίζουν τα φύλλα του, στο Μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης στην περιοχή του Ξηροκάμπου.

Στο ίδιο σημείο στεφάνωσαν οι μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και ο Σύλλογος Μικρασιατών Σύρου, που εκπροσωπήθηκε από μικρούς Μικρασιάτες τέταρτης γενιάς, ντυμένους με παραδοσιακές στολές, μια γενναιόδωρη προσφορά φίλης του Συλλόγου.

Στην προτομή του Ταγματάρχη Γεωργίου Δουράτσου, Διοικητή του Οχυρού “Ρούπελ” κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής το 1941, κατατέθηκε στεφάνι από τον περιφερειακό σύμβουλο Μάρκο Δαδάο και τους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης. Αμέσως μετά, τα τμήματα αναχώρησαν για το Ηρώο των Πεσόντων, όπου κατέθεσαν στεφάνι οι μαθητές του ΕΠΑΛ Σύρου, του 3ου Γυμνασίου Σύρου, του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και του Εσπερινού ΕΠΑΛ Σύρου. Οι στεφανώσεις συνεχίστηκαν στο Μνημείο Πεσόντων από το 1ο Γυμνάσιο Σύρου και στην προτομή του Πυρπολητή Κανάρη, οι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, του 2ου Γυμνασίου Σύρου, του Εσπερινού Γυμνασίου (με τάξεις Λυκείου) και ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου.

Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων των μαθητών του Γενικού Λυκείου Σύρου, του 3ου και του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων στον ανδριάντα του Ναυάρχου Μιαούλη.

Ημέρα ιστορικής μνήμης

Οι επετειακές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το επόμενο πρωί με την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση στην πλατεία Μιαούλη.

Με το κεφάλι ψηλά, το χαμόγελο στα χείλη και το αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας αποτυπωμένο στο βλέμμα τους, η μαθητιώσα νεολαία της Σύρου, πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, Πρόσκοποι και τα Κατηχητικά Σχολεία της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου τίμησαν την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, πραγματοποιήθηκε προσκύνημα και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των τοπικών αρχών και μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Άνω Σύρου, Βάρης και Ποσειδωνίας στα μνημεία των τριών περιοχών.

Επιπλέον, τελέστηκε επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, παρουσία του ιερού κλήρου, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών Ιωάννη Καπάκη, του Βουλευτή Κυκλάδων Αντώνη Συρίγου, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, φορέων και συλλόγων, αντιπροσωπείας μαθητών και σπουδαστών της ΑΕΝ Σύρου, αλλά και πλήθους πιστών.

Αμέσως μετά την εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Εθνικό Ηρώο της πόλης (προ του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου) και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη, τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης Γιώργο Μαραγκό, εκπροσώπους του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου και λοιπών φορέων.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, την παρέλαση στην πλατεία Μιαούλη άνοιξε και «έντυσε» μουσικά η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Στην παρέλαση έλαβαν μέρος το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, αντιπροσωπεία των Κατηχητικών Σχολείων της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Σύρου, ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Μέγας Αλέξανδρος», ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης», η μαθητιώσα νεολαία, σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου, ο Αθλητικός Σύλλογος Tae Kwon Do Ερμούπολης και οι Πρόσκοποι Σύρου.

Σύσσωμος ο λαός της Σύρου παρακολούθησε και χειροκρότησε τους μικρούς μαθητές, άλλα και όλους όσοι συμμετείχαν στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, που θα αποτελεί παντοτινά μια μεγάλη εθνική επέτειο για τον ελληνισμό και αντικείμενο διδαχής για όλες τις μελλοντικές γενιές των Ελλήνων.

Αμέσως μετά το πέρας της παρέλασης στην Πλατεία Μιαούλη, οι χορευτικές ομάδες του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου και του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Μέγας Αλέξανδρος», θα παρουσιάσουν Εθνικούς παραδοσιακούς χορούς.

«Ιερή υποχρέωση να διασφαλίσουμε την κληρονομιά μας»

Στο μέγα συμβολισμό της 25ης Μαρτίου, αναφέρθηκε στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, σημειώνοντας πως η ημέρα αυτή αποτελεί αφορμή να αναλογιστούμε την ιερή μας υποχρέωση να διασφαλίσουμε και να προστατεύσουμε την ακριβοπληρωμένη με αίμα και θυσίες κληρονομιά μας. «Σε αυτήν την κληρονομιά οφείλει να στηριχθεί η σύγχρονη Ελλάδα, ιδιαίτερα ετούτη την περίοδο, κατά την οποία η ενότητα των Ελλήνων είναι αναγκαία προϋπόθεση για να βγούμε από τα αδιέξοδά μας. Η διπλή αυτή εορτή για το Έθνος μας, προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία αυτογνωσίας και εθνικής αναζήτησης», τόνισε.

«Αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο»

Με τη σειρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης επεσήμανε πως το μήνυμα της 25ης Μαρτίου παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο ακόμη και 200 περίπου χρόνια μετά. Πρόσθεσε επίσης πως, στους δύσκολους καιρούς της οικονομικής κρίσης και της ανασφάλειας σε διεθνές επίπεδο, ο πολίτης έχει μεγαλύτερη ανάγκη να βρει σταθερές και αξίες πάνω στις οποίες θα μπορέσει να στηριχθεί και να πορευθεί. Και αξίες όπως η Δημοκρατία, τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και ο αγώνας για την ελευθερία για την πρόοδο της Πατρίδας, συνιστούν ισχυρά θεμέλια. «Ο εορτασμός της εθνικής επετείου, υπερβαίνοντας τη μηχανική επανάληψη μιας εθιμοτυπικής εορτής, στοχεύει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης ως πηγή έμπνευσης και άντλησης δυνάμεων και συναισθημάτων για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων» σημείωσε, δηλώνοντας πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τιμά εκφράζει με αισιοδοξία την πεποίθησή της για ένα καλύτερο αύριο, αντάξιο του ιστορικού παρελθόντος του έθνους μας.

Άρωμα παλιάς γειτονιάς

Τα γιορτινά της φόρεσε παραμονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου η περιοχή των Καμινίων, όπου εορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα ένα από τα σημαντικότατα γεγονότα της ιστορίας του κόσμου. Πλήθος πιστών συνέρρευσαν στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας σε μία από τις γραφικότερες συνοικίες της Ερμούπολης, για να συμμετάσχουν με χαρά, αγάπη και δέος στη μεγάλη θεομητορική εορτή.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, τελέστηκε Μέγας Εόρτιος Εσπερινός, μετά το τέλος του οποίου ακολούθησαν οι Χαιρετισμοί προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε λιτανευτική πομπή της Αγίας Εικόνος στην περιοχή των Καμινίων, η οποία φρεσκαρίστηκε, ανανεώθηκε και έλαμψε χάρη στο ζήλο, την προσπάθεια και την προσωπική εργασία μελών του Κοινωνικού Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Καμινίων Σύρου. Στον Εσπερινό συνλειτούργησαν οι ιερείς ο π. Δωρόθεος Γάγγος και ο π. Κωνσταντίνος Κοντός.

Άρωμα παλιάς Ελλάδας, τότε που οι γειτονιές έσφυζαν από ζωή και οι κάτοικοι τηρούσαν σαν μία μεγάλη οικογένεια, αγαπημένα ήθη και έθιμα, έφεραν οι εικόνες κατά της διάρκεια της περιφοράς της εικόνας στα σοκάκια των Καμινίων με τα φωταγωγημένα σπίτια, και τους κατοίκους στο κατώφλι και το δρόμο να ανταλλάζουν ευχές και χαμόγελα. Μετά το πέρας του Εσπερινού, ακολούθησε κέρασμα στη στέγη του Συλλόγου, όπου οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν χειροποίητα γλυκά και εδέσματα των μελών.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο περιφερειακός σύμβουλος Μάρκος Δαδάος, ο Αντιδήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Μάριος Βουτσίνος, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Δημήτρης Κοσμάς και η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης, Ανθή Χαλκιά.