Έγκριση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και Πολυδύναμου Κέντρου Κυκλάδων για την χρηματοδότηση του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Σύρου

Ενισχύει οικονομικά η Αυτοδιοίκηση

Ομόφωνα εγκρίθηκε η πρόταση οικονομικής ενίσχυσης της λειτουργίας του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Σύρου από το περιφερειακό συμβούλιο, όπως αναλόγως αποφάσισε και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, υπερψηφίζοντας το θέμα της σύναψης προγραμματικής σύμβασης με το Πολυδύναμο Κέντρο Κυκλάδων, της οποίας η διάρκεια ορίζεται έως και το τέλος του προσεχούς Αυγούστου.

Το ζήτημα της απρόσκοπτης συνέχισης της άκρως σημαντικής δομής για την τοπική κοινωνία, η οποία καθημερινά υποδέχεται περί τους 25 συμπολίτες μας, έχει απασχολήσει έντονα σε αρκετές δημόσιες συνεδριάσεις, προκειμένου να μη συναντήσει εμπόδια το πολύτιμο έργο που προσφέρεται από έξι ειδικούς, προς άτομα με ειδικές ανάγκες που ζουν στο νησί.

Σε λιτές δηλώσεις σχετικά με την πορεία της δομής και την απαραίτητη χρηματοδότηση που δίδεται από την πλευρά του Δήμου και της Περιφέρειας κλήθηκε να προχωρήσει η διευθύντρια του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Σύρου στο εκπαιδευτικό – επιστημονικό κομμάτι, Μόσχα Κοντορούση.

Αξίζει να διευκρινισθεί πως, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, η πλευρά της “Λαϊκής Συσπείρωσης” τόνισε πως εγκρίνει τη χρηματοδότηση που ανέρχεται σε 15.000 ευρώ, με την επισήμανση ωστόσο, πως, τέτοιες δομές θα έπρεπε να είναι κρατικές και να λειτουργούν απρόσκοπτα.

Από το 2002 η λειτουργία με συνεχείς χρηματοδοτήσεις

Στο πλαίσιο μίας λιτής αναδρομής σχετικά με την πολυετή λειτουργία της εν λόγω δομής, πρέπει να αναφερθεί πως, το ΚΔΑΠ ΜΕΑ Σύρου ξεκίνησε το 2002 να υποδέχεται συμπολίτες μας αναπτύσσοντας τη δραστηριότητά του, στηριζόμενο σε χρηματοδοτήσεις που προέρχονταν μέσω της ύπαρξη του Πολυδύναμου Κέντρου Κυκλάδων,το οποίο και υλοποιεί προγράμματα που εστιάζουν στην κοινωνική μέριμνα, καθώς και στην ένταξη και επανένταξη κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του Πολυδύναμου την οποία είχε στη διάθεσή του ο Δήμος και η Περιφέρεια, ελήφθησαν ομόφωνα οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων τους για τη χρηματοδότησή του, προκειμένου να αποφευχθεί οποιοδήποτε οικονομικό εμπόδιο ενδεχομένως “υπονόμευε” τη λειτουργία του.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο αυτής της έκθεσης, κατά την τρέχουσα περίοδο (1/9/2015 έως και 31/8/2016) “το ύψος της χρηματοδότησης από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και λοιπά έσοδα ανέρχεται σε 127.000 ευρώ περίπου”, ποσό στο οποίο “προστίθεται και το χρηματικό υπόλοιπο που σχηματίστηκε από την παραπάνω χρηματοδότηση από την ΕΕΤΑΑ την περίοδο 1/8/2014 έως 31/8/2015 και ανέρχεται σε 59.000 ευρώ”. Συνολικά τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 186.000 ευρώ και καλύπτουν “μέρος των λειτουργικών δαπανών της δομής τα οποία ανέρχονται σε 216.000 ευρώ περίπου”. Όπως κατηγορηματικά τονίζεται στο περιεχόμενο της εισηγητικής έκθεσης, αυτά τα οικονομικά δεδομένα, “καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση λειτουργίας της δομής” κι εδώ αναδεικνύεται ο ρόλος του Δήμου και της Περιφέρειας από τους οποίους ζητήθηκε η οικονομική συνδρομή.

Ήδη, προ μηνών έλαβε θετική απόφαση το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τη χρηματοδότηση της δομής με το ποσό των 15.000 ευρώ, ενώ με το αντίστοιχο ποσόν θα ενισχύσει και η Περιφέρεια έως και το τέλος του Αυγούστου μέσω της σχετικής σύμβασης.

Στο περιθώριο της παρούσας αναφοράς, κρίνεται επιβεβλημένο να υπενθυμιστεί πως, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όταν είχε ληφθεί η θετική απόφαση για τη χρηματοδότηση, εκ μέρους της ελάσσονος αντιπολίτευσης είχε επισημανθεί η ανάγκη παρουσίασης ενός αναλυτικού και συγκεκριμένου οικονομικού περιεχομένου εσόδων κι εξόδων από την πλευρά του Πολυδύναμου Κέντρου Κυκλάδων.

Σημαντικό έργο για την τοπική κοινωνία

Μόνον σε επιγραμματικές δηλώσεις θέλησε να προβεί η κ. Κοντορούση όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι λειτουργίας της εν λόγω δομής, εστιάζοντας πιο αναλυτικά ωστόσο, στην ουσία του θέματος που είναι η διατήρηση του ΚΔΑΠ ΜΕΑ με σκοπό την υποστήριξη ατόμων και οικογενειών της Σύρου. “Ένα μεγάλο ποσοστό, σχεδόν όλο, καλύπτεται από την ΕΕΤΑΑ μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος και αν απαιτηθεί οτιδήποτε παραπάνω σε οικονομικό επίπεδο, συμπληρώνει τη χρηματοδότηση ο Δήμος και η Περιφέρεια” σχολίασε αρχικά, προσθέτοντας πως, “Γνωρίζω ότι θα γίνουν ενέργειες προκειμένου να ανανεωθεί το πρόγραμμα, το οποίο ήδη συνεχίζεται και σύμφωνα με όσα γνωρίζω την παρούσα χρονική στιγμή, θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2022”.

Η ίδια υπενθύμισε δε, πως, υπό αυτό το καθεστώς της χρηματοδότησης με ευρωπαϊκά κονδύλια λειτουργεί η δομή από το 2002. Στην ερώτηση αν αυτή η κατάσταση γεννά αγωνία στις άμεσα ενδιαφερόμενες οικογένειες και στους άμεσα ενδιαφερόμενους συμπολίτες μας, η ίδια απάντησε με σαφήνεια, λέγοντας πως, “Ναι, υπάρχει μία ανασφάλεια γενικώς, αλλά προς το παρόν στηριζόμαστε από το πρόγραμμα”. Μάλιστα, έσπευσε να διευκρινίσει πως, “προς το παρόν και ειδικότερα το τελευταίο 17μηνο δεν έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα στην διαδικασία καταβολής της μισθοδοσίας του επιστημονικού προσωπικού”, όπως, “ενδεχομένως να έχουν αντιμετωπίσει συνάδελφοι σε άλλες δομές”.

“Διαπιστώνουμε ότι δείχνουν την αμέριστη συμπαράστασή τους οι αρμόδιοι από την πλευρά του Δήμου και της Αυτοδιοίκησης γενικά” σημείωσε στη συνέχεια, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως, “Στις ημέρες που ζούμε είναι μία “ανάσα” το να υπάρχει η συγκεκριμένη δομή με αυτές τις παροχές που υπάρχουν. Προσπαθούμε να κάνουμε έργο και θεωρώ πως με τα διαθέσιμα χρήματα κάνουμε πολλά”.

Αξίζει να υπενθυμιστεί, πως, σκοπός της ανωτέρω μονάδας είναι η δημιουργική απασχόληση παιδιών, μέσω προγραμμάτων έκφρασης, ψυχαγωγίας, άσκησης λόγου, ανάπτυξης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, άθλησης και σωματικής αγωγής, καθώς και η συμμετοχή τους σε προγράμματα προεπαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τα ίδια και το οικογενειακό περιβάλλον τους.

Ετικέτες: