Πρόταση δημιουργίας Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Κοινωνική μέριμνα και φροντίδα

Συμμετοχή σε πρόγραμμα πρόληψης της οστεοπόρωσης και σε ημερίδα ειδικής αγωγής

Στην αξιοποίηση προγραμμάτων – εργαλείων ανάπτυξης της κοινωνικής μέριμνας προς τους δημότες του νησιού προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, μετά από την εξέταση των σχετικών προτάσεων στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με τη σημαντικότερη εξ αυτών να είναι η εισήγηση περί δημιουργίας Συμβουλευτικού Σταθμού Άνοιας.

Πρόκειται για μία πρόταση που έρχεται να ενισχύσει το προσωπικό υγείας που εργάζεται στις δομές του Δήμου σε επίπεδο ενημέρωσης, αλλά και να ωφελήσει στην πράξη ηλικιωμένους συμπολίτες μας, καθώς επίσης τις οικογένειες και τους φροντιστές τους.

Πέραν αυτής της εξέλιξης, ο Δήμος εξέτασε τις προτάσεις συμμετοχής σε πρόγραμμα πραγματοποίησης δωρεάν εξετάσεων για την πρόληψη της οστεοπόρωσης ενώ αποφάσισε να συνδράμει στη διεξαγωγή ημερίδας ειδικής αγωγής, με ενημερωτικό περιεχόμενο που αφορά στις μαθησιακές δυσκολίες.

Στη σχετική ενημέρωση των συμβούλων προέβη ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, Απόστολος Ρουσσουνέλος.

Συμβουλευτικός Σταθμός Άνοιας

Ειδικότερα, σχετικά με την πρόταση δημιουργίας Συμβουλευτικού Σταθμού Άνοιας στη Σύρο, ο Δήμος αξιοποιεί τη δυνατότητα που παρέχεται μέσω της εταιρείας νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, της ΕΠΑΨΥ και της CMT Προοπτική που σχεδίασαν και υλοποιούν το έργο “Ανάπτυξη δικτύου συμβουλευτικών σταθμών για την προώθηση δράσεων πρόληψης και παρέμβασης για την άνοια σε αστικές και απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές”, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Είμαστε όλοι Πολίτες”.

Πιο αναλυτικά, το εν λόγω πρόγραμμα χωρίζεται σε δράσεις και στάδια που ενισχύουν αφενός και πρωτίστως τους επαγγελματίες υγείας (γιατρούς, ψυχολόγους, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς κι επαγγελματίες άλλων ειδικοτήτων συναφών με το χώρο της άνοιας και την τρίτη ηλικία) κι αφετέρου τους ωφελούμενους. Η ομάδα εργασίας του προγράμματος συνεργάζεται με τους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στις κοινωνικές δομές του Δήμου όπως πχ. στα ΚΑΠΗ κι εκπαιδεύονται κατάλληλα, ώστε με τη σειρά τους να μπορέσουν να δημιουργήσουν τους συμβουλευτικούς σταθμούς.

Βάσει της εισήγησης της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, με τη λειτουργία αυτών των σταθμών, θα προσφέρονται στον πληθυσμό οι παρακάτω υπηρεσίες: α. Πρόληψη σε ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης σε ηλικιωμένους χωρίς προβλήματα μνήμης και ενημερωτικές ομιλίες, β. Έγκαιρη διάγνωση σε αξιολόγηση νοητικών λειτουργιών, γ. Υποστήριξη ανθρώπων με προβλήματα μνήμης άνω των 60 ετών με προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης, ε. Ψυχοεκπαίδευση και υποστήριξη συγγενών και λοιπών φροντιστών και στ. Δράσεις διασύνδεσης στην κοινότητα.

Τονίζεται πως, ο Δήμος δεν επιβαρύνεται οικονομικά για τα δύο έτη που διαρκεί το πρόγραμμα και μάλιστα σε κανένα από τα στάδια υλοποίησής του, ενώ οι ανωτέρω υπηρεσίες μπορούν να διοχετευθούν μέσω των ΚΑΠΗ αλλά και των επαγγελματιών του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”.

Δωρεάν εξετάσεις για οστεοπόρωση

Επιπρόσθετα, το δημοτικό συμβούλιο προχώρησε στη συζήτηση της συμμετοχής του Δήμου στην πιλοτική εφαρμογή “Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας/ Πρόληψη Οστεοπόρωσης” του Προγράμματος που προωθεί το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας προκειμένου να παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν εξετάσεων που σχετίζονται με την οστεοπόρωση σε γυναίκες άνω των 45 ετών. Σύμφωνα με την περιγραφή του Προγράμματος, “Στόχος είναι η ανακάλυψη φαινομενικά υγιών γυναικών άνω των 45 ετών, οι οποίες πάσχουν από οστεοπενία ή οστεοπόρωση και διατρέχουν κίνδυνο αυτόματων καταγμάτων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν μέτρηση οστικής πυκνότητας με υπερηχογράφημα πτέρνας από υπάρχων προσωπικό της Κοινωνικής Μέριμνας, που θα εκπαιδευτεί για το σκοπό αυτό και στη συνέχεια υπάρχει συνεργασία με εθελοντή ιατρό κατά προτίμηση ορθοπεδικό που θα κάνει την εκτίμηση των αποτελεσμάτων. Ο εξοπλισμός για την εξέταση θα διατεθεί από το Δίκτυο Υγιών Πόλεων”.

Αξίζει να τονισθεί ότι, στις λεπτομέρειες όσον αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των εξετάσεων θα προβεί ο Δήμος άμεσα κι ως εκ τούτου, θα υπάρξει σαφής ενημέρωση προς το ενδιαφερόμενο κοινό του γυναικείου πληθυσμού στη Σύρο.

Ενημέρωση σχετικά με μαθησιακές δυσκολίες

Μία ακόμη σημαντική απόφαση του Δήμου σε επίπεδο κοινωνικών θεμάτων σχετίζεται με τη συμμετοχή του σε Ημερίδα Ειδικής Αγωγής που πραγματοποιεί η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου στη Σύρο, με θέμα τις μαθησιακές δυσκολίες.

Σύμφωνα με την αρμόδια Σχολική Σύμβουλο, Μαρία Δερέκα και την πρότασή της, “Η ημερίδα απευθύνεται σε γονείς με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους σε θέματα ειδικής αγωγής για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης” μέσω της οποίας, “θα ωφεληθούν οι δημότες του νησιού, ιδιαιτέρως οι γονείς” καθώς “αφορά σε μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες”.

“Θεωρώ μεγάλη την ανάγκη να πραγματοποιηθεί στο νησί της Σύρου μία ημερίδα με στόχο την ευαισθητοποίηση των κατοίκων σε θέματα ειδικής αγωγής. Γνωρίζουμε όλοι ότι το άγνωστο προκαλεί φόβο και ο φόβος με τη σειρά του προκαλεί άμυνα. Ο μοναδικός τρόπος εξάλειψης της άμυνας είναι η γνώση” προσθέτει η ίδια στην εισήγησή της προς το δημοτικό συμβούλιο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ενδεικτική ημερομηνία της ημερίδας είναι η 3η Ιουνίου και η συνδρομή του Δήμου μεταφράζεται στην κάλυψη των εξόδων μετακίνησης των ομιλητών. Θα υπάρξει σαφής αναφορά για την ώρα και τον τόπο διεξαγωγής της στην Ερμούπολη.

Ετικέτες: