Τοποθέτηση των υπεύθυνων της ΕΟΔ Κυκλάδων αναφορικά με την παρουσία και το έργο των εθελοντών διασωστών

“Προσφέρουμε εθελοντικά στον συνάνθρωπο”

Την ίδια στιγμή που το κεντρικό κράτος διαπιστώνεται ολοένα και πιο έντονα, πως μετά βίας προσφέρει τις στοιχειώδεις παροχές υγείας προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών, έρχεται στο προσκήνιο η ανεξήγητη αμφισβήτηση του έργου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) του παραρτήματος των Κυκλάδων, με τους υπεύθυνους να τοποθετούνται σχετικά και να τονίζουν εκ νέου, πως, η παρουσία τους προσφέρεται ως υπηρεσία στον συνάνθρωπο, χωρίς να επιχειρείται η κάλυψη της λειτουργίας του ΕΚΑΒ.

Η πρόσφατη ανακοίνωση της γραμματέως της ΕΟΔ Κυκλάδων, Σοφίας Αγγελοπούλου μέσω της οποίας διευκρινίστηκε πως οι εθελοντές διασώστες δεν επενέβησαν σε περιστατικά επειδή αυτά δεν τα κάλυψαν οι βάρδιες του ΕΚΑΒ στην Πάρο, προκάλεσε την επικοινωνία της εφημερίδας τόσο με την ίδια, όσο και με τον πρόεδρο, Γιώργο Μπαρμπαρίγο, οι οποίοι θέλησαν να μιλήσουν για τον δικό τους ρόλο. Μεταξύ άλλων και με φόντο την αμφισβήτηση που δέχθηκε η ομάδα από την πλευρά του κεντρικού κράτους..., για την οποία δεν θέλησαν να μιλήσουν συγκεκριμένα, οι ίδιοι αρκέστηκαν μόνον στο να επισημάνουν πως οι διασώστες της παριανής ομάδας διαθέτουν πιστοποιήσεις και επεμβαίνουν πάντοτε στον βαθμό που τους επιτρέπεται, όταν κληθούν και μόνον.

Αναγνώρισαν δε, για ακόμη μία φορά, την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΚΑΒ, ως υπηρεσίας αρμόδιας και αναγνωρισμένης από το κεντρικό κράτος, η λειτουργία της οποίας επ΄ ουδενί – όπως δήλωσαν - δεν αντικαθίσταται.

“Επεμβαίνουμε επικουρικά όταν κληθούμε”

“Εμείς εδώ και περισσότερο από έναν μήνα σταματήσαμε να κάνουμε διακομιδές” σημείωσε αρχικά ο πρόεδρος της ΕΟΔ Κυκλάδων, γνωστοποιώντας πως, “Σε συνάντηση που υπήρξε με υπεύθυνη της 2ης ΥΠΕ και με εκπρόσωπο του ΕΚΑΒ όχι από την Πάρο αλλά από την Αθήνα, τέθηκε το ερώτημα με ποιό δικαίωμα το Κέντρο Υγείας καλεί την ομάδα και με ποιό δικαίωμα επεμβαίνουν οι εθελοντές διασώστες, με αφορμή ένα τροχαίο που έγινε πριν από δέκα ημέρες και κληθήκαμε όμως, από ιδιώτη και από την αστυνομία να επέμβουμε ώστε να μεταφερθεί ο τραυματίας στο Κέντρο Υγείας”. Ο κ. Μπαρμπαρίγος τονίζοντας ευθύς αμέσως πως, η ομάδα διαθέτει ένα ασθενοφόρο παλαιό, ωστόσο, γίνονται προσπάθειες για την απόκτηση ενός νέου σύγχρονου οχήματος, σημείωσε πως, “Η δική μας δουλειά είναι να εξυπηρετήσουμε το κοινό. Δεν πληρωνόμαστε από κανέναν. Το μόνο έγκλημά μας είναι ότι είμαστε ιδεολόγοι εθελοντές και θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο της Πάρου. Σε μία κοινωνία που υπάρχουν ελλείψεις και κενά από το κεντρικό κράτος το οποίο καταρρέει, θεωρούν έγκλημα τη δική μας εθελοντική παρουσία”.

Υπογραμμίζοντας μάλιστα πως, το κεντρικό κράτος δεν έχει γνώση για το πώς ανταποκρίνονται οι τοπικές κοινωνίες με φόντο την υποστελέχωση των δομών Υγείας, αλλά και του ΕΚΑΒ, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Επιτέλους αυτοί οι κύριοι που κάθονται στις καρέκλες τους στην Αθήνα ας έλθουν στα νησιά να δουν πώς λειτουργεί αυτό το κράτος που οι ίδιοι έχουν φέρει σε αυτήν τη θέση”.

Προς υπενθύμιση των νησιωτών δε, ο πρόεδρος της ΕΟΔ Κυκλάδων θέλησε να επισημάνει πως, “Από το 2003 έχουμε ενταχθεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και από τότε μέχρι και σήμερα έχουμε προσφέρει τη βοήθειά μας και για θέματα δασοπυρόσβεσης κλπ και τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όσον αφορά και στο πεδίο των διακομιδών”. Αναφέρθηκε δε επιγραμματικά στις ανθρωπιστικές αποστολές που έχει κάνει η ομάδα τόσο σε νησιά, όσο και στο εξωτερικό (Αφρική - 2010), εξηγώντας όμως, πως ο βασικός ρόλος των εθελοντών διασωστών εστιάζεται στις υπηρεσίες προς τον συνάνθρωπο σε τοπικό επίπεδο, όποτε η ομάδα κληθεί, με φόντο τις ελλείψεις και την “εμφανή υποστελέχωση του ΕΚΑΒ”. Προτού ολοκληρώσει τη συγκεκριμένη αναφορά του, υπογράμμισε πως, “Η ομάδα αποτελείται από πιστοποιημένους διασώστες και αυτός είναι και ο λόγος που μπαίνουμε στη διαδικασία συνδρομής”.

Αξίζει να αναφερθεί μάλιστα, πως, η ομάδα αποτελείται συνολικά από 70 άτομα, με μάχιμα να είναι τα 15 εξ αυτών και κάποια να βρίσκονται υπό ένταξη στην ΕΟΔ Κυκλάδων.

“Εμείς δεν έχουμε κανένα ζήτημα με το ΕΚΑΒ. Υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει τέλεια συνεργασία. Όσες φορές χρειάστηκε μας βοήθησαν μάλιστα κι εκτός υπηρεσίας. Για κάποιον λόγο, διαδόθηκαν κάποια ψεύδη και δεν γνωρίζουμε γιατί έγιναν όλα αυτά” πρόσθεσε τέλος, επαναλαμβάνοντας πως, “Πάντα επεμβαίνουμε επικουρικά όπου μας χρειαστεί είτε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, είτε το Κέντρο Υγείας, είτε το Λιμεναρχείο”.

Προμήθεια νέου ασθενοφόρου οχήματος

Όσον αφορά στο σημαντικό θέμα του διαθέσιμου ασθενοφόρου οχήματος που ανήκει στην ΕΟΔ Κυκλάδων και το οποίο βρίσκεται στην υπηρεσία της ομάδας από το 1980 – 1985 μέχρι και σήμερα, όπως σημείωσε ο κ. Μπαρμπαρίγος, - πλέον - καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου αυτό να αντικατασταθεί. “Ενεργούμε ώστε να προμηθευτούμε με ένα ασθενοφόρο σύγχρονο. Πιστεύουμε πως μέχρι τον Σεπτέμβρη αν όλα πάνε καλά θα έχουμε νέο ασθενοφόρο όχημα. Παρόλα αυτά, εμείς δεν διακινδυνεύουμε να πάμε φυλακή. Προς το παρόν είπαμε ότι σταματάμε. Είμαστε εθελοντές και ό, τι κάνουμε, το πράττουμε για καλό της τοπικής κοινωνίας” σχολίασε παρακάτω, λέγοντας παράλληλα πως, παρ΄ όλα αυτά, “Εάν κληθούμε σε σοβαρό περιστατικό και υπάρχει ανάγκη, εμείς θα πάμε με οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Προσπαθούμε να επέμβουμε καθώς δυστυχώς δεν υπάρχει μέριμνα από το κράτος”.

Πιστοποιημένοι διασώστες

Σχετικά με τη δυνατότητα επέμβασης των εθελοντών διασωστών μίλησε η γραμματέας της ΕΟΔ Κυκλάδων, Σοφία Αγγελοπούλου διασαφηνίζοντας εξ αρχής πως, τα μέλη διαθέτουν συγκεκριμένες πιστοποιήσεις και η συνδρομή τους διαφοροποιείται από το έργο του ΕΚΑΒ, καθώς η επέμβασή τους δύναται να πραγματοποιηθεί ως ένα σημείο και – πάντοτε – αναφορικά με περιστατικά διαχειρίσιμα από την πλευρά τους. “Έχουμε παρακολουθήσει μαθήματα με τους εκπαιδευτές της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προ-νοσοκομειακής Φροντίδας και κάποιοι εξ αυτών είναι κι εκπαιδευτές της Σχολής του ΕΚΑΒ. Τα άτομα που εμπλέκονται άμεσα με τις πρώτες βοήθειες έχουν την πιστοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης και σε θέματα καρδιο-αναπνευστικής αναζωογόνησης με χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή” ανέφερε ενδεικτικά, προσθέτοντας επιπλέον, πως, “Έχουμε και σχετική πιστοποίηση από το ERC και επίσης περί τα 10-15 άτομα έχουν παρακολουθήσει τα σεμινάρια του TFR (σχετικά με τους τραυματισμούς)” καθώς επίσης οι διασώστες έχουν τύχει εκπαίδευσης σε “ένα κομμάτι της προ-νοσοκομειακής βοήθειας”. Πέραν των ανωτέρω, πρόσθεσε πως, “Έχουμε πιστοποίηση σε ένα κομμάτι που σχετίζεται και με περιστατικά αιμορραγίας” ενώ παράλληλα, μαζί με την καρδιο-αναπνευστική αναζωογόνηση “έχουμε εκπαιδευτεί και σε θέματα που σχετίζονται με πνιγμό”. Σημείωσε δε, πως, οι διασώστες έχουν εκπαιδευτεί και σε θέματα απεγκλωβισμού από όχημα, ώστε συνολικά και βάσει της γνώσης τους, “Να μπορούν να προσφέρουν σε έναν τραυματία τη σωστή βοήθεια μέσω των ορθών κινήσεων. Δεν μπορούμε να κάνουμε όλα όσα κάνουν οι επαγγελματίες διασώστες ή οι ιατροί και οι νοσηλευτές. Μπορούμε μόνο ως ένα σημείο, ως εκεί που επιτρέπει η εκπαίδευσή μας”.

Η ίδια δε, ως εκπαιδεύτρια, θέλησε να τονίσει πως, “Είμαστε πάντοτε πάρα πολύ προσεκτικοί και κάνουμε αυτό που γνωρίζουμε” καθώς όπως σημείωσε, “Δεν κάνουμε τους σωτήρες”. Συμπλήρωσε δε, ότι, “Όταν διαπιστώσουμε πως κάτι είναι πάνω από τις δυνάμεις μας, καλούμε είτε τους ιατρούς ή διασώστες του ΕΚΑΒ που έχουν έρθει και εκτός βάρδιας για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Μακάρι το κράτος να διόριζε τον αριθμό των ΕΚΑΒιτών που χρειάζεται το νησί.

Μέσα στο 2015 είχαμε περί τις 100 διακομιδές από την πλευρά μας. Οι ανάγκες είναι μεγάλες”.

Προτού ολοκληρώσει την αναφορά της, τόνισε επιπλέον πως, “Εμείς σαν ομάδα δημιουργηθήκαμε μετά από το ναυάγιο του Σάμινα που ήταν μεγάλο σοκ για την παριανή κοινωνία ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε όπου χρειαζόταν. Δεν ήρθαμε να λύσουμε προβλήματα. Είμαστε στην υπηρεσία των ανθρώπων και θέτουμε την εθελοντική μας παρουσία προς όφελός τους”.