Σπουδαία ενημερωτική εκδήλωση στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων με ομιλητές επιστήμονες κι εκπροσώπους του Συλλόγου “Όραμα Ελπίδας” με θέμα τη μεταμόσχευση μυελού των οστών

Η Σύρος χαρίζει ελπίδα και ζωή

Δεκάδες συμπολίτες μας έσπευσαν να εγγραφούν στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών

Την πιο ζεστή “αγκαλιά” της “άνοιξε” η Σύρος στο έργο του Συλλόγου “Όραμα Ελπίδας” και των εκπροσώπων του που επισκέφθηκαν την πρωτεύουσα των Κυκλάδων στο πλαίσιο μίας ολοκληρωμένης ενημέρωσης που προσέφεραν αναφορικά με τη σπουδαιότητα της δωρεάς και της μεταμόσχευσης μυελού των οστών, καθώς αρκετοί συμπολίτες μας έσπευσαν να εγγραφούν στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών ενισχύοντας το έργο του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ”.

Περισσότεροι από 200 ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση ζωής που απηύθυναν οι διοργανωτές και το επιστημονικό προσωπικό του Συλλόγου “Όραμα Ελπίδας” προβαίνοντας στην εγγραφή τους και αποτελώντας πλέον μέλη της κοινότητας αγάπης των εθελοντών δοτών μυελού των οστών, με μοναδικό σκοπό να συνδράμουν στο πολύτιμο αγαθό της ζωής όταν κληθούν να χαρίσουν ελπίδα σε συνανθρώπους μας με λευχαιμία ή άλλο σοβαρό αιματολογικό νόσημα.

Ο ανωτέρω αριθμός των εγγεγραμμένων πλέον εθελοντών δοτών αφορά σε όσους πραγματοποίησαν τις εγγραφές τους έως και χθες το μεσημέρι, αφού η διαδικασία συνεχίστηκε και αργά το απόγευμα, με τους εκπροσώπους του Συλλόγου “Όραμα Ελπίδας” να υποδέχονται από κοινού με τους διοργανωτές και να ενημερώνουν το σύνολο εκείνων που προσήλθαν στην πλατεία Μιαούλη καθώς και στο ξενοδοχείο “Ερμής”, όπου και πραγματοποιήθηκαν οι χρήσιμες ομιλίες των ιατρών.

Η τελική καταμέτρηση στο πλαίσιο των εγγραφών του προηγούμενου τριημέρου αναμφισβήτητα θα δείξει ότι ο ανωτέρω αριθμός έχει αυξηθεί, με τους συγκεκριμένους συμπολίτες μας να έχουν βάλει έναν ισχυρό “σπόρο” ζωής κι αγάπης στο νησί που μπορεί να μεγαλώνει σταδιακά.

Τονίζεται πως, στην εκδήλωση έδωσαν το “παρών” και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης καθώς και Συλλόγων με κοινωνικό και όχι μόνον περιεχόμενο και δράση.

Πολύτιμη γνώση, δώρο ζωής στον συνάνθρωπο

Πολύτιμη υπήρξε η ενημέρωση των αρμοδίων από τον Σύλλογο “Όραμα Ελπίδας” με τον κ. Στέλιο Γραφάκο, Αναπληρωτή Καθηγητή Παιδιατρικής Αιματολογίας, τ. Διευθυντή της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του ΓΝΠ Αθηνών “Η Αγία Σοφία” και επιστημονικού υπεύθυνου της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών να μιλά αναλυτικά για τη διαδικασία της δειγματοληψίας, της δωρεάς αλλά και της μεταμόσχευσης μυελού των οστών στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου “Ερμής”. Παράλληλα, την γνώση της μοιράστηκε και η κ. Αργυρώ Κουμαριανού, αιματολόγος και Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής “ΙΑΣΩ General” ενώ ομιλία υπήρξε κι εκ μέρους της ψυχολόγου του Συλλόγου “Όραμα Ελπίδας”, κ. Κάτιας Χατζηπέτρου.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το έργο του Συλλόγου και να λάβουν όλες τις πληροφορίες για την εγγραφή τους στην Τράπεζα Εθελοντών, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι – ανάμεσα στους οποίους και νέα παιδιά - που από το βράδυ της Παρασκευής εγγράφησαν, δίνοντας παράλληλα στοματικό επίχρισμα για την εξέταση της ιστικής τους ταυτότητας όπως προβλέπεται και συμπληρώνοντας το σχετικό ερωτηματολόγιο. Εξαιρετικά συγκινητική αποτέλεσε η στιγμή της προβολής βίντεο με “πρωταγωνιστές” εθελοντές δότες, που έστειλαν το δικό τους μήνυμα ζωής κι ελπίδας, καθηλώνοντας τους παρευρισκομένους.

Αξίζει να αναφερθεί πως, ευτυχής συγκυρία υπήρξε η διοργάνωση του LG AEGEAN BALL FESTIVAL στη Σύρο, με αρκετούς αθλητές το πρωί και το απόγευμα του Σαββάτου και της Κυριακής να σπεύδουν πλησίον της εισόδου του Δημαρχιακού Μεγάρου προκειμένου να ενημερωθούν σχετικώς και να γίνουν εθελοντές δότες.

Η απόφαση του τρόπου της δωρεάς στον εθελοντή δότη

Επιπλέον, η ουσία της ενημέρωσης αφορούσε και στους τρόπους που μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής δότης μυελού των οστών προκειμένου να “απαντήσει” στην ανάγκη ενός ασθενή. Πρώτος τρόπος είναι η συλλογή προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων από το αίμα, διαδικασία που πραγματοποιείται με μηχάνημα κυτταραφαίρεσης και διαρκεί περίπου τρεις ώρες. Για τη συγκεκριμένη διαδικασία προηγείται χορήγηση αυξητικού αιμοποιητικού παράγοντα (ουσία του οργανισμού που βοηθά στην αύξηση των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων). Αξίζει να αναφερθεί πως, η εν λόγω διαδικασία είναι όμοια με αιμοδοσία.Όσον αφορά στον δεύτερο τρόπο λήψης μυελού των οστών στο χειρουργείο υπό γενική αναισθησία, τονίσθηκε πως πρόκειται για μία απλή και σύντομη διαδικασία που γίνεται με παρακέντηση των οστών της λεκάνης (λαγόνιες ακρολόφιες). Γι αυτή τη διαδικασία απαιτεί η παραμονή του εθελοντή δότη μία ημέρα στο Νοσοκομείο για την ενημέρωση σχετικά με την μεταμόσχευση. Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος της δωρεάς ανήκει στον ίδιο των εθελοντή.