Συνέντευξη με τον Περιφερειακό Διοικητή Ν. Αιγαίου, Αρχιπύραρχο Παναγιώτη Κοτρίδη και τη Διοικήτρια Κυκλάδων, Πύραρχο Αναστασία Μαγκλάρα

Νέοι Διοικητές της Πυροσβεστικής σε Κυκλάδες και Νότιο Αιγαίο

Σε έμπειρα και δυναμικά στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, φαίνεται πως περνά η Διοίκηση του Νοτίου Αιγαίου και των Κυκλάδων, μετά από τις πρόσφατες αλλαγές και κρίσεις που έγιναν πανελλαδικώς, από το Αρχηγείο του Σώματος.

Συγκεκριμένα, νέος Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Νότιο Αιγαίο είναι ο Αρχιπύραρχος, Παναγιώτης Κοτρίδης, ενώ για πρώτη φορά, τη Διοίκηση της Υπηρεσίας σε επίπεδο νομού Κυκλάδων, αναλαμβάνει γυναίκα και ειδικότερα η Πύραρχος, Αναστασία Μαγκλάρα.

Η “Κοινή Γνώμη” συνομίλησε με τα δύο πρόσωπα για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο νησιώτικο χώρο, καταγράφοντας σε μία πρώτη συνέντευξη, τις θέσεις των νέων Διοικητών, οι οποίοι στοχεύουν να ανταποκριθούν στα απαιτητικά καθήκοντά τους σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, με τον αποτελεσματικότερο τρόπο.

Η ανακοίνωση των ονομάτων των νέων Διοικητών έγινε προ ημερών, ενώ οι ίδιοι βρίσκονται ήδη στη Σύρο, προωθώντας συστηματικά το έργο τους για την Πυροσβεστική Υπηρεσία στα νησιά σε επίπεδο καταγραφής και συντονισμού δυνάμεων. Επιπλέον, προβαίνουν και σε συναντήσεις γνωριμίας με τις τοπικές Αρχές και τους φορείς, στην κατεύθυνση μίας εποικοδομητικής συνεργασίας που επιδιώκουν να αναπτύξουν προς όφελος των νησιών και κυρίως, προς υπεράσπιση των νησιωτών.

  • Αναλαμβάνετε τις θέσεις της Διοίκησης σε επίπεδο Νοτίου Αιγαίου και Κυκλάδων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ποια είναι η πρώτη τοποθέτησή σας για τις υπηρεσίες σας πλέον στον νησιώτικο χώρο;

Π. Κοτρίδης: “Έχουμε βρεθεί κατά τη γνώμη μου στην ωραιότερη γεωγραφική περιφέρεια της χώρας, η οποία όμως, έχει πολλές ιδιαιτερότητες, λόγω νησιωτικότητας. Σίγουρα μας προκαλεί μεγάλα εμπόδια για τη μετακίνηση δυνάμεων σε έκτακτες καταστάσεις, καθώς είτε θα πρέπει να είμαστε τυχεροί και να υπάρχει δρομολόγιο, είτε θα πρέπει να μας βοηθήσει – όπως γίνεται πολλές φορές – το Λιμενικό Σώμα προκειμένου να μεταφέρουμε ένα πεζοπόρο τμήμα σε ένα νησί.

Σίγουρα η νησιωτικότητα συνοδεύεται από το πρόβλημα των μετακινήσεων, για το οποίο προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Ενδεικτικά, να αναφέρω πως υπάρχει ελικόπτερο που εδρεύει στη Νάξο ή στη Ρόδο, ενώ αντίστοιχα υπάρχει και στη Σάμο, ώστε να μπορούμε να έχουμε άμεση επέμβαση στα νησιά. Επαναλαμβάνω είναι πολύ δύσκολη η μετακίνηση των δυνάμεων σε αυτήν τη γεωγραφική περιφέρεια”.

  • Είστε η πρώτη γυναίκα στη θέση της Διοίκησης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κυκλάδων. Πόσο σημαντικό είναι αυτό;

Αν. Μαγκλάρα.: “Πράγματι είναι η πρώτη φορά που Διοικητής Κυκλάδων είναι μία γυναίκα. Από την πλευρά μου, θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ στα καθήκοντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με τη συνεργασία των συναδέλφων, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, θα φροντίσουμε για το καλύτερο στις Κυκλάδες”.

  • Αναφερθήκατε εξ αρχής στο πρόβλημα των μετακινήσεων πεζοπόρων τμημάτων από νησί σε νησί καθώς υπάρχει γεωγραφική ασυνέχεια. Το θέμα της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών, καθιστά αυτό το ζήτημα εντονότερο;

Π.Κ.: “Ναι κι αυτό επειδή – για παράδειγμα - δεν μπορώ να αφαιρέσω δύναμη από εδώ και να δώσω εντολή να μετακινηθεί σε άλλο μικρότερο νησί, καθώς θα πρέπει να υπάρχει κάλυψη και στη Σύρο. Δυστυχώς, υπάρχουν νησιά που διαθέτουν μόνον ένα όχημα της Πυροσβεστικής και υπάρχει ένα εθελοντικό κλιμάκιο που απαρτίζεται από δύο ή τέσσερα άτομα.

Επίσης, πρέπει – για όλα τα παραπάνω – να έχουμε καλή συνεργασία και με τους Δήμους, σχετικά με την πρώτη επέμβαση, για να γνωρίζουμε ποιές δυνάμεις μπορούμε να στείλουμε, όσο το δυνατόν πιο σύντομα”.

  • Δεδομένης της υποστελέχωσης και για την αποτελεσματικότερη επέμβαση της Πυροσβεστικής σε έκτακτη περίπτωση, από την πλευρά σας, θα προχωρήσετε σε αλλαγές ή σε κάποιον νέο σχεδιασμό σχετικά με τη διαθέσιμη δύναμη;

Π.Κ.: Επιχειρησιακά θα πρέπει να δούμε πώς θα ενδυναμώσουμε τις Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, με απόφαση του Αρχηγείου, στέλνοντας ανάλογο αριθμό πυροσβεστών. Βέβαια, σήμερα είμαστε σε καθεστώς πανδημίας και η συγκεκριμένη κατάσταση μας δημιουργεί ένα επιπλέον πρόβλημα με τις βάρδιες. Πρέπει να φροντίζουμε να μην υπάρχει τόσο μεγάλος συγχρωτισμός και πρέπει να μεριμνούμε για εφεδρείες, ώστε να μην έχουμε κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού. Είναι άκρως σημαντικό να μην κλείσει η Υπηρεσία. Πρέπει να δείξουμε αυξημένη προσοχή και αφού δούμε πρώτα πόσες δυνάμεις έχουμε, θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να οργανώσουμε τα νησιά.

Προσωπικά, δεν έχω το δικαίωμα να πάρω αποφάσεις για μετακινήσεις από νησί σε νησί. Ωστόσο, αυτό που κάνουμε αυτήν τη στιγμή είναι να καταγράψουμε τα προβλήματα και στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που κάνουμε όλοι οι περιφερειακοί Διοικητές, παρουσία του Αρχηγού, να μεταφέρουμε αυτά τα προβλήματα. Όσα δηλαδή έχουμε διαπιστώσει και έχουμε καταγράψει”.

  • Από την πλευρά σας, πώς βρήκατε την κατάσταση ερχόμενη στη Σύρο; Πάντοτε αναφορικά με τα νησιά ευθύνης σας, δηλαδή τις Κυκλάδες.

Αν. Μ.: “Έχω ιδιαίτερη αγάπη προς τα νησιά καθώς έχω καταγωγή από τον Πόρο. Δεν γνώριζα ότι θα υπηρετήσω σε νησί και δη στην πρωτεύουσα ενός νομού. Οι νησιώτες είναι πολύ φιλόξενοι και μας υποδέχθηκαν και μας βοήθησαν και στα θέματα της εγκατάστασης, αλλά και στο υπηρεσιακό κομμάτι. Προσωπικά έχω πάνω μου περισσότερο το διοικητικό κομμάτι. Σε αυτό το επίπεδο μας πληροφόρησαν για το τί συμβαίνει, ποια προβλήματα υπάρχουν. Αμέσως σπεύσαμε να δούμε για όλα τα νησιά και όχι μόνον για τη Σύρο, ποια είναι τα θέματα, καθώς υπάρχει αυτή τη στιγμή δυσκολία στο να τα επισκεφθούμε. Στείλαμε έγγραφα προς όλους για να γνωρίζουμε τα ανοικτά θέματα που αφορούν τη στέγαση, τα οχήματα, την επάνδρωση κ.α.. Ανταποκρίθηκαν αμέσως και προσπαθούμε να δούμε το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε. Είμαστε στο στάδιο της ενημέρωσης και θέλουμε να έχουμε σαφή και πλήρη εικόνα. Θέλουμε να το επιτύχουμε αυτό, προκειμένου να ανταποκριθούμε κι εμείς καλύτερα. Με αυτόν τον τρόπο, θα είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε και στο Αρχηγείο όσα συμβαίνουν. Άρα, σχετικά με τις κατανομές του προσωπικού πρέπει να πούμε, ότι αυτές αποφασίζονται κεντρικά”.

  • Όσον αφορά στην Υπηρεσία για το νησί της Σύρου, η κατάσταση πώς είναι; Σας ικανοποιούν οι δυνάμεις και τα διαθέσιμα μέσα; Υπάρχουν μεγάλα κενά ή προβλήματα;

Π. Κ.: “Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις αν επαρκεί η κάλυψη, καθώς αυτό εξαρτάται πάντα από το μέγεθος του συμβάντος. Για παράδειγμα αυτή την εποχή μπορεί να μην έχουμε την βλάστηση που μας ανησυχεί για να προκληθεί μίας υψηλής έντασης πυρκαγιά. Μπορεί βέβαια να έχουμε ένα συμβάν στο Νεώριο ή αλλού, όπως για παράδειγμα σε χώρους με καύσιμα.

Επιπλέον, λόγω της πανδημίας, πρέπει να προσέχουμε στη διάθεση οχημάτων. Το να βγάζουμε δύο οχήματα είναι το ελάχιστο που μπορεί να έχει μία Υπηρεσία. Άρα, σίγουρα χρειάζονται δυνάμεις και αυτό που έχω διαπιστώσει σχετικά με το νησί, σε μία περιήγησή μου είναι πώς αντιμετωπίζουμε ένα έκτακτο συμβάν μέσα στην πόλη.

Υπάρχει θέμα, καθώς δεν μπορούν να περάσουν οχήματα μέσα στους μικρούς δρόμους της πόλης και το δίκτυο των υδροστομίων δεν είναι το πυκνότερο που θα μπορούσε να υπάρχει για να καλύψουμε όλες τις περιοχές της Ερμούπολης. Και η επέμβαση θα γίνει από υδροστόμιο με σωλήνες για να φθάσουμε σε κάποια κατοικία, επειδή λόγω σταθμευμένων οχημάτων και μικρών δρόμων, δεν υπάρχει η δυνατότητα να επέμβουμε εύκολα με οχήματα. Σαν πρώτη εικόνα λοιπόν, αυτή η πραγματικότητα, με προβλημάτισε. Μου θύμισε μάλιστα την Κέρκυρα. Ακριβώς το ίδιο πρόβλημα”.

  • Στα νησιά υπάρχουν αρκετές εθελοντικές ομάδες. Ποια είναι η θέση σας για την αξιοποίησή τους από την Πυροσβεστική;

Π.Κ.: “Είχαμε μία σημαντική εμπειρία από την προηγούμενη θητεία στη Σάμο. Υπήρχε μία εθελοντική ομάδα με ένα δικό της όχημα, η οποία πραγματικά λειτουργούσε “σαν από μηχανής Θεός”. Είναι σημαντικό λοιπό να υπάρχουν εθελοντές. Θαυμάζω τους εθελοντές γιατί αφιερώνουν τον χρόνο τους για την προστασία του τόπου τους. Θέλω να γνωρίσω τους εθελοντές και στη Σύρο και στα νησιά. Τους θέλω μαζί μας, αλλά πάντα κάτω από τις οδηγίες μας. Όταν έρθουν σε ένα συμβάν είμαστε υπεύθυνοι για την ασφάλειά τους. Είναι χρήσιμοι αρκεί ο κάθε ένας από αυτούς να μην ενεργεί μόνος του”.

Αν. Μ.: “Θέλουμε να δούμε πόσες ομάδες υπάρχουν, πόσοι είναι πιστοποιημένοι. Είναι μία σημαντική βοήθεια και είναι αξιέπαινο το γεγονός πως αφιερώνουν τον χρόνο τους για το κοινό καλό”.

  • Σε επίπεδο επαφών με τις τοπικές Αρχές και γενικά με φορείς της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, σε ποιο στάδιο βρίσκεστε αυτήν τη στιγμή; Αναφερθήκατε προηγουμένως στο κομμάτι της παρόδιας βλάστησης. Υπήρχαν παλαιότερα τέτοια θέματα στο νησί κι έπρεπε από την πλευρά της Πυροσβεστικής να ζητηθεί με επιμονή από τους αρμόδιους να προβούν στους απαραίτητους καθαρισμούς.

Π. Κ. και Αν. Μ.: “Έχουμε συναντήσει τον Δήμαρχο, τον γνωρίσαμε, όπως επίσης και τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων και έχουμε μεταφέρει τους προβληματισμούς μας. Είδαμε πως πέρυσι σε όλη την περιφέρεια υπήρξαν 124 πυρκαγιές και το 90% ήταν στις Κυκλάδες. Είχαμε τρεις στη Σύρο, οι οποίες ήταν στον Μέγα Γιαλό. Αναρωτηθήκαμε γιατί; Και αυτό που είπαμε είναι πως θα πρέπει να υπάρχει συστηματικός καθαρισμός στους δρόμους και επίσης ο κόσμος θα πρέπει να φροντίζει για τα οικόπεδά του”.

  • Σε περίπτωση που κάποιος δημόσιος φορέας δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, η δική σας στάση θα προχωρήσει πέραν της απλής σύστασης στην επιβολή προστίμου;

Π. Κ.: “Όταν ένας Δήμος ή μία Περιφέρεια σου δηλώνει αδυναμία λόγω έλλειψης κόσμου ή κονδυλίων, τότε δεν μπορείς να κάνεις πολλά. Απλά πρέπει να το αναφέρουμε στο Αρχηγείο.

Ωστόσο, σε όποια Υπηρεσία της Πυροσβεστικής κι αν βρισκόμουν, αυτό που έλεγα πάντα ήταν ότι ο καθένας έχει την ευθύνη του. Δηλαδή και ο κάθε πολίτης πρέπει να νοιάζεται για να προστατέψει το σπίτι και γενικά την ιδιοκτησία του και να ακούει τις συστάσεις των υπευθύνων. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε όλοι τον τόπο μας”.

  • Αξίζει από μέρους σας διευκρίνισης, ποιος έχει κάθε φορά την ευθύνη για την επέμβαση εναέριων μέσων σε διάφορα έκτακτα συμβάντα. Δεν είναι λίγες οι φορές που τοπικοί άρχοντες – στο παρελθόν - προσπάθησαν να καπηλευθούν την όποια επέμβαση της Πυροσβεστικής με εναέρια μέσα.

Π.Κ.: “Παλαιότερα σε μία παρουσίασή μου σε Δημάρχους είχα τονίσει πως το θέμα των πυρκαγιών και της επέμβασης με ελικόπτερα, δεν είναι θέμα για να το χρησιμοποιούν επικοινωνιακά και για ψηφοθηρία. Άρα, δεν υπάρχει περίπτωση να τηλεφωνήσει δήμαρχος ή όποιος άλλος τοπικός παράγοντας στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής και να ζητήσει το ελικόπτερο και να ληφθεί τέτοια απόφαση. Ο μόνος που θα το ζητήσει είναι ο πυροσβέστης ανεξαρτήτου βαθμού που θα βρεθεί στο συμβάν και στην περίπτωση που δεν μπορεί να μεταβεί άμεσα ο Διοικητής. Θα ενημερώσει σχετικά και θα γίνει από εμάς αίτημα. Εμείς μόνον έχουμε τη δυνατότητα για αίτημα επέμβασης εναέριων μέσων. Ας πάρουμε την περίπτωση ενός μικρού νησιού της άγονης, όπως για παράδειγμα στη Ρήνεια απέναντι από την Μύκονο. Αν δεν μπορούσαν να μεταβούν οι πυροσβέστες για να πουν ότι πράγματι χρειάζεται ελικόπτερο, θα πάρουμε πληροφορία από τον Δήμαρχο ή από τον αστυνομικό που υπάρχει και θα το αξιολογήσει το Κέντρο. Όμως κατά 99%, αυτή η ενημέρωση για επέμβαση με εναέρια μέσα, θα είναι από τον πυροσβέστη, την Πυροσβεστική και κανέναν άλλον”.

  • Σχετικά με θέματα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας σε ΧΥΤΑ ή και σε σχολικές μονάδες, υπάρχει έλεγχος; Γιατί στη Σύρο είχαν προκύψει τέτοια ζητήματα με ελλείψεις από την πλευρά των Δήμων, οι οποίες δρομολογήθηκαν αφού η Πυροσβεστική έκανε τις δικές της κινήσεις. Γενικά υπάρχει η δυνατότητα να ελεγχθεί ακόμη και ο ιδιώτης, πολίτης ή επιχειρηματίας, ώστε να περιορίζεται ο βαθμός του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς;

Π. Κ.: “Υπάρχει η αρμόδια Επιτροπή για την καταγραφή των ΧΥΤΑ, των ΧΑΔΑ κ.α.. Έρχεται η αναφορά και εμείς την προωθούμε στο Αρχηγείο. Επίσης και στις επιχειρήσεις γίνονται έκτακτοι έλεγχοι - τυχαία ή βάσει ενός πρωτοκόλλου -, σύμφωνα με το οποίο διαπιστώνουμε ότι πλησιάζει ο χρόνος που λήγει το πιστοποιητικό τους. Αυτό κάνουμε, ή αν υπάρξει καταγγελία, επίσης είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε έλεγχο.

Άρα, η κάθε πλευρά πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη της, όπως για παράδειγμα, αν κάπου υπάρχει επικίνδυνη βλάστηση, πρέπει να μεριμνήσει ο ιδιοκτήτης και αν δεν το πράξει, να παρέμβει ο Δήμος. Επίσης, οι επιχειρήσεις οφείλουν να εξετάσουν αν πρέπει να έχουν ομάδες πυροπροστασίας και να απευθυνθούν στην Πυροσβεστική για να υπάρξει μία εκπαίδευση.”.

Αν. Μ.: “Για το προληπτικό κομμάτι δουλεύει συνήθως και ο Δήμος και η Περιφέρεια. Εμάς ο ρόλος μας είναι περισσότερο κατασταλτικός. Πάντως σε αυτές τις υποχρεώσεις τους, πρέπει να ανταποκρίνονται για να μην οδηγούμαστε στη διαδικασία των προστίμων. Πάνω απ΄ όλα είναι ζήτημα προστασίας της ανθρώπινης ζωής”.

  • Έχει σημασία να είναι συνεπής ο κάθε ιδιώτης με τα προβλεπόμενα. Είναι χρήσιμο λοιπόν να διευκρινισθεί τί είναι το ουσιαστικό όταν μιλάμε για επιχειρήσεις και μάλιστα μεγάλες. Να είναι τυπικά εντάξει η επιχείρηση με τα πιστοποιητικά και τις εγκρίσεις και τα χαρτιά ή επί της ουσίας να είναι η επιχείρηση λειτουργικά ασφαλής;

Π.Κ.: “Θα πρέπει μία επιχείρηση να έχει ένα υπεύθυνο ασφαλείας ο οποίος θα έχει ορίσει σύμφωνα με τη σχετική πυροσβεστική διάταξη 14/2016 την ομάδα πυρασφάλειας της επιχείρησης. Και δεν εννοούμε ότι αυτή η ομάδα θα αντικαταστήσει την Πυροσβεστική. Απλά να γνωρίζει πού είναι τα μέσα πυρόσβεσης, τους χώρους της επιχείρησης και ο τομέας ο οποίος του έχει δοθεί υπ΄ ευθύνη του και να ξέρει τί προσωπικό έχει η επιχείρηση ώστε να βοηθήσει στην εκκένωση του κτιρίου, στην άμεση επέμβαση με έναν πυροσβεστήρα αν η φωτιά είναι μικρή για την ταχύτερη αντιμετώπιση κ.α.. Άρα, όταν μιλάμε για μεγάλες επιχειρήσεις, θα πρέπει να υπάρχει η ομάδα πυρασφάλειας η οποία ζητά την εκπαίδευση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Αν κάποια επιχείρηση δεν υποχρεούται βάσει της πυροσβεστικής διάταξης να έχει ομάδα πυροπροστασίας, μπορεί να το κάνει μόνη της και να ζητήσει εκπαίδευση από την Πυροσβεστική.

Μια επιχείρηση μπορεί να ενημερωθεί μάλιστα από τον μηχανικό της για το σύστημα πυροπροστασίας. Άρα, μία επιχείρηση πρέπει επί της ουσίας να ανταποκρίνεται”.

  • Ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί τόσο εσάς, όσο όμως και την τοπική κοινωνία καθώς συνδέεται και με το ζήτημα της ασφάλειας σε δημόσιο χώρο είναι το κτιριακό. Συγκεκριμένα είναι σε εκκρεμότητα η αποκατάσταση του κτιρίου της Πυροσβεστικής στην παραλιακή ζώνη της Ερμούπολης. Έχετε σχετική ενημέρωση και ποιες θα είναι οι ενέργειές σας;

Π. Κ.: “Αυτή τη στιγμή στη Σύρο έχουμε την περιφέρεια, το Κέντρο Επιχειρήσεων της περιφέρειας, τη διοίκηση των Κυκλάδων και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης. Σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας (Ν.4662/20) για την περιφέρεια της Πυροσβεστικής προβλέπονται κάποια γραφεία είτε οικονομικού τμήματος, είτε νομικής υποστήριξης ή κάποιοι άλλοι χώροι. Όλα τα παραπάνω, το κτίριο στην Ερμούπολη, δεν τα καλύπτει.

Σήμερα, γνωρίζουμε τη διαδικασία που έγινε και στην προηγούμενη Διοίκηση και ξέρουμε ότι υπήρξε η δέσμευση ενός ποσού για την αποκατάσταση του κτιρίου. Είμαι σε συνεννόηση με τον Συντονιστή Νήσων και Κρήτης για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Αυτό το εξετάζουμε εντατικά. Αν τελικά μας συμφέρει να γίνει αποκατάσταση αυτού του κτιρίου ή αν θα πρέπει να βρεθεί ένας άλλος χώρος, ένα οικόπεδο, ώστε να φτιαχτεί ένα κτίριο από μηδενική βάση και το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες μας και θα είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές που ισχύουν. Δεν εξαρτάται κάτι από εμένα. Διαπίστωσα όμως, ότι το υπάρχον κτίριο δεν μας καλύπτει και θα γίνει η σχετική αναφορά προς το Αρχηγείο. Από εκεί και μετά, η ηγεσία θα αποφασίσει”.