Εικαστικό εργαστήρι του Κ.Ε.ΠΕ.Α Σύρου Ερμούπολης

  • Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022 - 13:02

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία Σύρου Ερμούπολης ξεκίνησε τις δράσεις του με τους μαθητές «εκμεταλλευόμενο» τη φαντασία, την όρεξη και την ευαισθησία των μικρών παιδιών της Σύρου. Ετοίμασε λοιπόν ένα εικαστικό εργαστήριο με θέμα τα αγριολούλουδα των Κυκλάδων, στο οποίο οι μικροί καλλιτέχνες των σχολείων μας παίρνουν έμπνευση από ορχιδέες,κυκλάμινα, ελίχρυσους, μολόχες, κρινάκια, χαμομήλια, λαθούρια, άγριες βιολέτες και άλλα πολλά μικρά αριστουργήματα της φύσης και χρησιμοποιώντας πινέλα, χαρτιά οριγκάμι, πηλό, σύρματα... εμπλουτίζουν με τον δικό τους τρόπο την βιοποικιλότητα των Κυκλάδων.

Το εργαστήριο έχει ονομαστεί «Το μικρό είναι όμορφο» και θα διαρκέσει από τις 16 Μαΐου μέχρι και τις 10 Ιουνίου και απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα παιδιά έρχονται πρώτα σε γνωριμία με τα λουλούδια μέσα από μια φωτογραφική έκθεση, που έχει στηθεί στο ισόγειο της Τσιροπινά, με φωτογραφικό υλικό κυρίως από το αρχείο των Κώστα Καταγά και Νικόλα Καΐλη αλλά και της Τερτίκα Λένιας και του Ξενάκη Λευτέρη. Στη συνέχεια μαθαίνουν για το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε περισσότερα και διαφορετικά λουλούδια για την τροφή μας, την ευαισθησία μας, το οξυγόνο μας, την υγεία μας, τα όνειρά μας και την... τσέπη μας. Και μετά βέβαια έχουν όλο το χρόνο να φτιάξουν το δικό τους διαφορετικό λουλούδι και να κρύψουν κάτω από τα πέταλά του το δικό τους έντομο!

Τα δημιουργήματα των παιδιών στο τέλος του εργαστηρίου θα εκτεθούν στον χώρο του Κ.Ε.ΠΕ.Α. σε μια ανοιχτή έκθεση για το κοινό που θα αποτελέσει και την αφορμή της πραγματοποίησης των εγκαινίων του στις 17 Ιουνίου 2022. Τα βιβλία του Κώστα Καταγά και του Νικόλα Καΐλη ήταν η αφορμή για να στήσουμε αυτό το εργαστήρι. Η δουλειά τους και το πάθος τους είναι κινητήριος δύναμη για όσους ασχολούνται με το οικοσύστημα των Κυκλάδων.

Ευχαριστούμε την κα Χάιτα Σοφία, Συντονίστρια εικαστικών του 1ου ΠΕΚΕΣ Ν. Αιγαίου, για τη βοήθεια της στο στήσιμο του εργαστηρίου, όσους μας συμβούλευσαν καλλιτεχνικά, αυτούς που μας βοήθησαν οικονομικά, μα πάνω απ’ όλα τις δασκάλες και τους δασκάλους κάθε βαθμίδας που με τη δική τους ευαισθησία κάνουν την περιβαλλοντική εκπαίδευση πράξη κάθε μέρα στις τάξεις τους.