Εκτεταμένοι φορολογικοί έλεγχοι με επιβολή αυξημένων προστίμων και αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων για μη έκδοση αποδείξεων

Η φοροδιαφυγή φέρνει λουκέτο

  • Δευτέρα, 1 Αυγούστου, 2016 - 20:17
  • /   Eνημέρωση: 2 Αυγ. 2016 - 20:30

 

Σε κλείσιμο των επιχειρήσεων θα οδηγεί η μη έκδοση αποδείξεων, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, ως μέτρο πάταξης της φοροδιαφυγής, ειδικά στις τουριστικές περιοχές, ενώ αυξήθηκαν και τα επιβαλλόμενα πρόστιμα για μη ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων.

Με στοχευμένες ενέργειες επιχειρεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, να πατάξει τη φοροδιαφυγή, μεταβάλλοντας τόσο το ύψος των προστίμων που επιβάλλει στις μη συμμορφούμενες επιχειρήσεις όσο και την πρακτική των διενεργούμενων ελέγχων, επιβάλλοντας ακόμα και 48ωρο κλείσιμο τους εάν διαπιστωθεί φορολογική παραβατικότητα σχετικά με τη μη έκδοση αποδείξεων.

Με τους ελέγχους να εντείνονται κατά τη θερινή περίοδο, που είναι αυξημένη η επισκεψιμότητα της χώρας και το βάρος να πέφτει κυρίως στις τουριστικές περιοχές, με την επισήμανση από πλευράς της ΓΓΔΕ, οι προϊστάμενοι και τα αρμόδια στελέχη των Δ.Ο.Υ. να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα όλο το εικοσιτετράωρο και όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Διήμερη αναστολή λειτουργίας

Σύμφωνα με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται με πράξη των οργάνων που διενεργούν τον έλεγχο κατόπιν σχετικής ειδικής εντολής ελέγχου του Γενικού Γραμματέα, εφόσον διαπιστωθεί η μη έκδοση πλέον των δέκα παραστατικών στοιχείων ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, τα μη εκδοθέντα ή το μη εκδοθέν παραστατικό στοιχείο υπερβαίνει σε αξία τα 500 ευρώ.

Βάσει των όσων αναφέρονται από τη ΓΓΔΕ, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. εξουσιοδοτείται να υπογράφει "Με εντολή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων" την ειδική εντολή ελέγχου για την εφαρμογή του μέτρου της άμεσης αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου επαγγελματία για 48 ώρες.

Στη συνέχεια, γνωστοποιείται στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα η πράξη αναστολής λειτουργίας και ζητείται η συνδρομή της αστυνομικής αρχής.

Κατά τη διαδικασία της σφράγισης, που διενεργείται με την παρουσία του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή του οριζόμενου από αυτόν υπαλλήλου και της αστυνομικής αρχής, τοποθετείται στην κεντρική είσοδο της επαγγελματικής εγκατάστασης ταινία, με τον τίτλο της αρμόδιας υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και την ένδειξη "σφραγίστηκε μέχρι (ημερομηνία - ώρα), βάσει της με αριθ. πράξης αναστολής λειτουργίας, η οποία εκδόθηκε κατόπιν της αριθ. Ειδικής Εντολής Ελέγχου του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ., σε εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του ν. 2523/1997, όπως ισχύει".

Αντίγραφο της πράξης άμεσης αναστολής λειτουργίας επιδίδεται στον υπόχρεο.

Σε περιπτώσεις, που δεν καθίσταται δυνατή η εφαρμογή του μέτρου αναστολής λειτουργίας, καθώς και σε περιπτώσεις, που ο χρόνος έναρξης εφαρμογής του μέτρου δεν συμπίπτει με τις ώρες λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, το μέτρο εφαρμόζεται κατόπιν νέου προσδιορισμού του χρόνου έναρξης εφαρμογής του, αμέσως μόλις καταστεί δυνατό, σε ώρες λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης.

Αυξημένα πρόστιμα

Το παλιό καθεστώς των μηδαμινών προστίμων, που επιβάλλονταν κατά την διαπίστωση έλλειψης έκδοσης φορολογικών στοιχείων, ήδη έχει μεταβληθεί με την επιβολή κατά πολύ αυστηρότερων, με το ελάχιστο να κυμαίνεται στα 250 ή 500 ευρώ, αναλόγως του συστήματος της επιχείρησης.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει η ΓΓΔΕ, με εγκύκλιο που εξέδωσε σχετικά με το νέο σύστημα επιβολής προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων ή για ανακριβή έκδοση ή λήψη φορολογικών στοιχείων, αυτό έρχεται σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου «Τροποποιήσεις του άρθρου 58Α του ν. 4174/2013», του κατατεθέντος στη Βουλή σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών.

Για τις περιπτώσεις αυτές, από τη Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016 επιβάλλεται πρόστιμο 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς αντίστοιχα.

Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 500 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Σε περίπτωση διαπίστωσης, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης, στο πλαίσιο άλλου ελέγχου και εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο 100% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς φόρου λόγω έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 500 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 1.000 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Στην περίπτωση κάθε επόμενης διάπραξης της ίδιας παράβασης στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο 200% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς φόρου λόγω έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 1.000 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 2.000 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Ζητούμενο η φορολογική συμμόρφωση

Την πρακτική της διενέργειας των ελέγχων αλλά και τη στόχευση περί φορολογικής συμμόρφωσης των επιχειρήσεων έθεσε προς τους προϊσταμένους των Δ.Ο.Υ. ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.

Σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος ανέφερε «Στόχος μας δεν είναι να κλείσουμε όλα τα καταστήματα, αλλά ο παραδειγματισμός. Να μην κλείσουμε δηλαδή το καφενεδάκι και να αφήνουμε να λειτουργεί δίπλα του ο μεγάλος φοροφυγάς. Ο έλεγχος δεν γίνεται για τα πρόστιμα, αλλά για τη φορολογική συμμόρφωση και τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων».

Σε ότι αφορά στα πρόστιμα και πως αυτά θα λειτουργήσουν στην ελεγκτική διαδικασία είπε πως «Στόχος της συλλογής πληροφορίας είναι να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνικές ελέγχου. Ουδείς ξεμπερδεύει με το πρόστιμο. Το πρόστιμο είναι η αρχή και όχι το τέλος».

Για ότι αφορά στην αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων, ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε να γίνεται με σύνεση και μόνο για σοβαρές φορολογικές παραβάσεις.

Τη συνδρομή τους κατά τη διεξαγωγή ελέγχων θα παρέχουν η Ελληνική Αστυνομία, η Οικονομική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, με τον Γενικό Γραμματέα να επισημαίνει πως «Οι ελεγκτές θα πρέπει να είναι ευγενείς και ψύχραιμοι και να μη διαπληκτίζονται με τους φορολογούμενους», ενώ θα πρέπει να καταστεί σαφές το μήνυμα προς τους ελεγχόμενους πως εκ μέρους της φορολογικής διοίκησης δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα ανομίας και φοροδιαφυγής.