Η ελαχιστοποίηση του ωραρίου λειτουργίας στα μη κεντρικά υποκαταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς, σε Γαύριο Άνδρου και Φιλώτι Νάξου, φέρνουν έντονες αντιδράσεις από τους φορείς

Έκκληση για ανάκληση αποφάσεων

Σε μείωση του ωραρίου, ή ακόμη και καταργήσεις των μη κεντρικών υποκαταστημάτων της προχωρά, μεταξύ άλλων, και στα νησιά η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο της δέσμευσης για εξορθολογισμό της λειτουργίας της, προκαλώντας ωστόσο προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Έντονες υπήρξαν οι αντιδράσεις των φορέων, σε Άνδρο και Νάξο, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς, αποφάσισε και στις δύο περιπτώσεις των νησιών, να ελαχιστοποιήσει το ωράριο λειτουργίας, σε μη κεντρικά υποκαταστήματα, από εβδομαδιαία, σε δύο ημέρες ανά εβδομάδα.

Αξίζει να υπενθυμιστεί, πως τόσο η Τράπεζα Πειραιώς, όσο και τα υπόλοιπα τρία συστημικά πιστωτικά ιδρύματα, (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank), έχουν δεσμευτεί, έναντι της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGComp), όσον αφορά στον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας τους, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους, την οποία ενέκρινε το προηγούμενο διάστημα η Δ/νση.

Πιο συγκεκριμένα για την Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, απαιτείται η μείωση του αριθμού των υποκαταστημάτων της σε 650 ανά την επικράτεια, έως και το τέλος του επόμενου έτους, έναντι περίπου 778, που διέθετε, μέχρι πρότινος. Παράλληλα, ζητείται και η μείωση του απασχολούμενου προσωπικού, σε λιγότερους από 15.300 υπαλλήλους, έναντι 15.700 περίπου, που απασχολούνταν στα καταστήματά της, μόλις πέρσι τον Σεπτέμβριο.

Η έναρξη υλοποίησης των δεσμεύσεων της Τράπεζας, προς τους ευρωπαϊκούς φορείς, φαίνεται να έχει ήδη άμεσο αντίκτυπο στα νησιά, με την απόφαση της τράπεζας, να μειώσει στο ελάχιστο το ωράριο λειτουργίας, στα δύο αυτά μη κεντρικά ωστόσο υποκαταστήματα, ενώ με δεδομένη την αντίστοιχη δέσμευση, που έχουν αναλάβει και οι υπόλοιπες τράπεζες, δεν αποκλείεται στο μέλλον, να υπάρξουν αντίστοιχες κινήσεις και σε άλλα υποκαταστήματα, που εδρεύουν στις νησιωτικές περιοχές.

Ταλαιπωρία για τους κατοίκους ορεινών περιοχών

Την άμεση ακύρωση της εν λόγω απόφασης, που αφορά στο υποκατάστημα με έδρα το Φιλώτι, ζητά με έγγραφό του, προς τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Γιώργο Πουλόπουλο, ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου.

Ο Σύλλογος τονίζει στην επιστολή του, πως «το Φιλώτι, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της ελληνικής περιφέρειας (1.800 κάτοικοι τον χειμώνα), με εντυπωσιακή οικονομικο-κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο, αποτελεί έναν δυναμικό χώρο στήριξης του Καταστήματός σας που λειτουργεί εκεί», ενώ επισημαίνει, ότι «εξυπηρετεί και τα υπόλοιπα χωριά της Ορεινής και πολλά της Κεντρικής Νάξου, περιοχές, οι οποίες δοκιμάζονται αγρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, με αποτέλεσμα να αδυνατούν οι κάτοικοι να μεταβαίνουν στη Χώρα (πρωτεύουσα του νησιού) για τραπεζικές δοσοληψίες».

Παράλληλα, τα μέλη του Συλλόγου εκτιμούν, ότι στο συγκεκριμένο υποκατάστημα, υπάρχει αρκετά ικανοποιητική κίνηση, με πληρότητα αναμονής, ενώ κλείνουν, τονίζοντας, πως «η πολλαπλώς χειμαζόμενη ελληνική επαρχία χρειάζεται την πρακτική και ηθική στήριξη των ισχυρών οικονομικών παραγόντων του τόπου μας. Ιδιαίτερα, μάλιστα, έχει ανάγκη την στήριξη αυτή ο νησιωτικός μας κόσμος, ο οποίος, παρά τις αντίξοες συνθήκες ζωής που βιώνει, παραμένει Ακρίτας – φρουρός της θαλασσινής μας επικράτειας και ψυχή και ελπίδα της ελληνικής συνέχειας του Αιγαίου μας».

Απόσταση περίπου 35χλμ από το επόμενο κατάστημα

Εξίσου έντονη, υπήρξε και η διαμαρτυρία του Δήμου Άνδρου, σχετικά με την απόφαση του ιδρύματος, να περιορίσει τη λειτουργία του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Γαύριο, μέσω επιστολής, που απεστάλη στην Πρόεδρο της τράπεζας, κ. Χαρίκλεια Απαλαγάκη, καθώς και στον Ανώτατο Γενικό Διευθυντή, κ. Κων/νο Γεωργίου.

«Με έκπληξη μάθαμε την απόφασή σας να περιορίσετε τον κύκλο εργασιών του Καταστήματός σας στο Γαύριο της Άνδρου σε δύο μόλις ημέρες την εβδομάδα, από τις 13-10-2016, με ορίζοντα τον περαιτέρω περιορισμό τους στο κοντινό μέλλον», υπογραμμίζει ο Δήμος στην επιστολή του, «χωρίς να λαμβάνετε υπόψιν, πως το Κατάστημά σας αυτό, μοναδικό Τραπεζικό Κατάστημα σε ολόκληρη την περιοχή του πρώην Δήμου Υδρούσας, βρίσκεται στο λιμάνι του νησιού, στην πύλη εισόδου του, στην περισσότερο τουριστική περιοχή του και πως σε αυτό εξυπηρετείται ο μισός πληθυσμός του νησιού και πλειάδα των επισκεπτών, που έρχονται ή φεύγουν από το νησί».

Όπως επισημαίνεται, «η Άνδρος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί στις Κυκλάδες, κατέχει υψηλή θέση προτίμησης ως τουριστικός προορισμός και έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένο τον παραθεριστικό τουρισμό», με το Δήμο να γνωστοποιεί, ότι «με την απόφασή σας αυτή, αναγκάζετε τους δημότες, οικιστές, επενδυτές, επισκέπτες της περιοχής μας, να διασχίσουν μια απόσταση 36 χιλιομέτρων και άλλα τόσα για να επιστρέψουν, από και προς το Γαύριο», όπου το υποκατάστημα διαθέτει υποδομές προσβάσιμες σε ΑμεΑ και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, «για να φθάσουν στη Χώρα, όπου αποφασίζετε να έχετε πλέον την μοναδική έδρα της Τράπεζάς σας».

Τέλος, όλοι οι αιρετοί της Άνδρου, που υπογράφουν την επιστολή, υπενθυμίζοντας «για άλλη μια φορά ότι το τραπεζικό σας κατάστημα του Γαυρίου είναι το μοναδικό που εξυπηρετεί όλη την περιοχή του πρώην Δήμου Υδρούσας με κατοίκους πέραν των 6000 τους χειμερινούς μήνες και πολλαπλάσιους τους θερινούς», κλείνουν, εκφράζοντας την ελπίδα, πως «η διαμαρτυρία μας αυτή, αλλά και δίκαιο αίτημά μας, θα σας κάνει να αναθεωρήσετε την απόφασή σας και να συνεχίσει το Κατάστημά σας να λειτουργεί όπως πρώτα».