Σε ενημερωτική εκδήλωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για το ασφαλιστικό μίλησαν οι κκ Ρωμανιάς, Μητρόπουλος και Τεμπονέρας

“Μετέωρο το ασφαλιστικό σύστημα”

Αναφορικά με το καθεστώς αβεβαιότητας για την τάξη των συνταξιούχων, το οποίο κι εντείνεται με φόντο τα μετέωρα βήματα λειτουργίας του νέου ασφαλιστικού συστήματος με τον πρόσφατο νόμο Κατρούγκαλου, μίλησαν οι κκ Ρωμανιάς, Μητρόπουλος και Τεμπονέρας, στο πλαίσιο μίας άκρως ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κυκλάδων, στη Σύρο.

Πέραν των βασικών αλλαγών/ μέτρων που φέρνει το νέο ασφαλιστικό σύστημα, μέσω των οποίων, η κύρια συνέπεια που θα καταγραφεί για χιλιάδες συνταξιούχους, θα αφορά στο περαιτέρω κούρεμα των συντάξιμων αποδοχών τους, οι ίδιοι, με γλαφυρό τρόπο κατέστησαν σαφές πως, το νέο ταμείο ξεκίνησε τη λειτουργία του σε ελλειμματική τροχιά, γεγονός που “προδίδει” την ασφαλιστική κατάρρευση στη χώρα.

Να σημειωθεί πως, ο οικονομολόγος, Γιώργος Ρωμανιάς, ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Αλέξης Μητρόπουλος, καθώς και ο δικηγόρος, Διονύσης Τεμπονέρας αμέσως μετά την ενημέρωσή τους, απάντησαν στο σύνολο των ερωτημάτων που έθεσαν οι παρευρισκόμενοι πολίτες και οι επαγγελματίες του κλάδου, ενώ τους ίδιους, καλωσόρισε κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος. Την παρουσίαση παρακολούθησε μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων, αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων.

Γ. Ρωμανιάς: “Το νομοθέτημα είναι θνησιγενές. Πρόκειται περί μορφώματος χωρίς μέλλον”

Συγκεκριμένα, κατά την ομιλία του, ο Γιώργος Ρωμανιάς σε ιδιαιτέρως καυστικό τόνο υπογράμμισε πως, πλέον είναι ολοφάνερη “η κατάφωρη καταπάτηση” της βασικής διάταξης που αφορά στην κοινωνική ασφάλιση, σημειώνοντας πως, οι συνέπειες θα προκύψουν ακόμη πιο σκληρές για τους συνταξιούχους. “Αν και το παγκόσμιο κείμενο της κοινωνικής ασφάλισης προβλέπει κι επιβάλλει ότι ο συνταξιούχος πρέπει να διατηρεί το ίδιο ή περίπου το ίδιο επίπεδο διαβίωσης με αυτό που είχε πριν συνταξιοδοτηθεί, δηλαδή με αυτό που είχε κατά τη διάρκεια της εργασιακής του ζωής, αντιλαμβάνεστε ότι, αυτή η διάταξη έχει καταπατηθεί κατάφωρα με αυτές τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις” σημείωσε χαρακτηριστικά προλογίζοντας το θέμα που αναπτύχθηκε στην ενημερωτική εκδήλωση και λέγοντας μάλιστα πως, “Ο Έλληνας συνταξιούχος που έχει υποστεί αυτές τις 11 διαδοχικές νομοθετικές αλλαγές το τελευταίο διάστημα, περιμένει τη χαριστική βολή με το νέο νομοθέτημα του τρόπου που υπολογίζονται οι συντάξεις”. Από την πλευρά του, πρόσθεσε δε, πως, πέραν των βασικών αλλαγών που το νέο ασφαλιστικό προβλέπει, αυτό έχει προκύψει “χωρίς να προηγηθεί αναλογιστική μελέτη”.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε πιο αναλυτικά, το νέο νομοθέτημα “είναι θνησιγενές” και “πρόκειται περί ενός μορφώματος χωρίς μέλλον” στον άξονα του οποίου “ο συνταξιούχος παραμένει στην κατάσταση της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας και κανείς δεν μπορεί να ξέρει τί εξελίξεις θα υπάρξουν”.

Επεξηγώντας τα προαναφερθέντα, σημείωσε πως, “από 1η Ιανουαρίου υπάρχει ένα νέο ασφαλιστικό ταμείο” το οποίο “συγχώνευσε σαν οδοστρωτήρας όλα τα προηγούμενα ταμεία και η δουλειά έγινε πολύ βιαστικά, χωρίς προηγούμενο σχεδιασμό, χωρίς να υπάρχει το αναγκαίο χρονικό περιθώριο για να ξεκινήσει να λειτουργεί μία τέτοιου μεγέθους αλλαγή”.

Εκτός των προβλημάτων που περιέγραψε ότι προέκυψαν σε επίπεδο μεταφοράς των δεδομένων των συστημάτων με τα στοιχεία των ασφαλισμένων, αρκετά εκ των οποίων χάθηκαν, έδωσε έμφαση σε ένα εκ των κύριων προβλημάτων, το οποίο εστιάζεται στο πεδίο της οικονομικής βιωσιμότητας(;) του συστήματος. “Προβλέπεται από τη νομοθεσία, ότι η περιουσία του καινούργιου ταμείου είναι η περιουσία των προηγούμενων ταμείων και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες” ανέφερε ο κ. Ρωμανιάς, εξηγώντας πως, αν και “λογικά λοιπόν, όταν ξεκινά ένα σύστημα, ξεκινά με πλεονάσματα και ποτέ δεν ξεκινά με ελλείμματα” ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει ακριβώς το αντίθετο. “Τί να το κάνεις ένα καινούριο σύστημα όταν το φτιάχνεις με ελλείμματα. Ο επίσημος προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ, αυτός που ανακοινώθηκε, δίνει το 2017 έλλειμμα 1 δισ. και 41 εκατ. ευρώ. Αυτό το λέει ο επίσημος προϋπολογισμός. Είναι λοιπόν, επίσημα ένα ελλειμματικό ταμείο” ανέφερε χαρακτηριστικά, θέτοντας το ρητορικό ερώτημα “Τί μπορεί να προσδοκάς από αυτό το ταμείο;”.

Ως εκ τούτου, επεσήμανε πως, παρά το ότι στα συνταξιοδοτικά συστήματα, “πρέπει να παντρέψεις δύο άξονες” κάνοντας αναφορά στην “οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος”, δηλαδή “στη δυνατότητά του, για τα προσεχή 30 έως 50 χρόνια, να πληρώνει τις υποχρεώσεις που προβλέπει η νομοθεσία για να μη μειώνει συνέχεια τις συντάξεις” αλλά και στο να εξασφαλίζει την καταβολή “αξιοπρεπών συντάξεων”, υπογράμμισε πως, για το νέο σύστημα προκύπτει ολοφάνερα πως, “είναι μετέωρο”.

 

Αλ. Μητρόπουλος: Συνταξιοδοτικό δόγμα με έξι βασικές αρχές

Ιδιαιτέρως σαφής και ο Αλέξης Μητρόπουλος προχώρησε στην περιγραφή των βασικών αλλαγών που επέρχονται με το νέο σύστημα, το οποίο και χαρακτήρισε “συνταξιοδοτικό δόγμα”, αφού όπως τόνισε, “αυτό το οποίο συνέβη στη χώρα μας με αυτήν την πρωτοβουλία, δεν έχει προηγούμενο σε καμία άλλη χώρα του πλανήτη, στην Ευρώπη, και κυρίως διότι περιέχει τις εξής έξι αρχές”. Μιλώντας συνοπτικά για τις συγκεκριμένες μεταβολές, ανέφερε πως, πρωτίστως, είναι ξεκάθαρο πως, “στάλθηκε ο λογαριασμός για την κρίση του συστήματος στους πολίτες”. Αν και όπως τόνισε, “το χρεοκόπησαν οι πολιτικοί το σύστημα, ωστόσο, έστειλαν τον λογαριασμό στους συνταξιούχους, με κούρεμα συντάξεων και στους ασφαλισμένους με κούρεμα των εισοδημάτων, με το νέο σύστημα εισφορών”. Παράλληλα, εξήγησε πως, η δεύτερη αρχή εστιάζεται στο ότι ““σπάει” η σύνταξη σε δύο “κομμάτια” και για τους παλιούς και για τους νέους ασφαλισμένους” μιλώντας για την εθνική και την ανταποδοτική σύνταξη, αλλαγή που όπως πρόσθεσε, φέρνει στο προσκήνιο την τρίτη αρχή. “Γιατί το έκανε αυτό; Διότι το κράτος από εδώ και πέρα και μέχρι το 2060 θα πληρώνει μόνο το εθνικό κομμάτι. Θα αφήνει από τη σύνταξή σας το εθνικό και θα αφήνει το ανταποδοτικό κομμάτι να το πληρώνει ο ΕΦΚΑ. Άρα, για το κομμάτι το πάνω από την εθνική σύνταξη δεν θα ευθύνεται το κράτος. Θα σας πληρώνει ο ΕΦΚΑ, αν έχει, όσο έχει και για όσο χρόνο μπορεί να καταβάλει τη σύνταξη” σχολίασε, θίγοντας ευθύς αμέσως και την τέταρτη αρχή, βάσει της οποίας, “καθίσταται σαφές, ότι θα μπορεί να παίρνει ολόκληρη την εθνική σύνταξη που είναι 384 ευρώ, μόνο όποιος και όποια έχει 20 χρόνια ασφάλισης ή 6.000 μέρες ασφάλισης και μόνο στο 67ο έτος”.

Προχωρώντας την ενημέρωσή του, ο κ. Μητρόπουλος σημείωσε πως, μία επόμενη αρχή του συστήματος είναι πως, “για όλους τους παλιούς συνταξιούχους, θα γίνει ο επαν-υπολογισμός” ασχέτως του έτους που συνταξιοδοτήθηκαν και του νόμου που ήταν σε ισχύ, κατάσταση που όπως εξήγησε οδηγεί στην έκτη αρχή, της προσωπικής διαφοράς. “Όλες οι καταβαλλόμενες συντάξεις, όλες οι παλιές συντάξεις με όποιο νόμο κι αν βγήκαν, με όποια σύνταξη κι αν βγήκαν, θα επαν-υπολογιστούν με το νόμο Κατρούγκαλου και θα βγει η προσωπική διαφορά. Τον Σεπτέμβριο, όλοι οι παλιοί συνταξιούχοι θα δείτε ένα εθνικό κομμάτι, ανταποδοτικό κομμάτι και προσωπική διαφορά. Άρα, θα επανυπολογιστούν και θα αναπροσαρμοστούν” δήλωσε κατηγορηματικά, σημειώνοντας πως, νέα δεδομένα, έρχονται σαφώς και για τους νέους ασφαλισμένους. Προτού καταλήξει στην ενδιαφέρουσα ομιλία του, ο Αλέξης Μητρόπουλος θέλησε να τονίσει πως, το σύνολο των ανωτέρω, δηλώνουν ότι “πλέον είμαστε σε μία εντελώς νέα κατάσταση” αναφορικά με την οποία οι πολίτες, θα πρέπει επί της ουσίας να κρατήσουν πως, “ο λογαριασμός τους χρεοκοπημένου συστήματος, στάλθηκε στους ίδιους”, λέγοντα τέλος πως, επίκειται – δυστυχώς - βαθύτερο “κούρεμα συντάξεων”.