Οι νέες προτάσεις και προοπτικές αντιμετώπισης του τουρισμού από τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ

Ανοίγει ένας νέος κύκλος για τον τουρισμό

  • Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2017 - 06:17
  • /   Eνημέρωση: 22 Σεπ. 2017 - 7:46

Κεντρική στρατηγική του ΣΕΤΕ η περαιτέρω ενδυνάμωση του τουρισμού ώστε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ανοδική του πορεία, ήταν το μήνυμα το προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννη Ρέτσου.

Ο κ. Ρέτσος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, αναφέρθηκε στην ανάγκη να ξεπεραστούν πολλά από τα στερεότυπα που καλλιεργήθηκαν και πλέον με συγκεκριμένες πράξεις να εκφραστούν οι νέες ανάγκες που διαμορφώνονται.

Ειδική αναφορά έκανε στην έρευνα φήμης του ΣΕΤΕ, σχετικά με το ρόλο του, αλλά και την εικόνα της κοινής γνώμης για τον ελληνικό τουρισμό.

Το βασικό της εύρημα είναι ότι ο τουρισμός –μακράν μπροστά από το σύνολο των υπόλοιπων τομέων της ελληνικής οικονομίας- αποτελεί την ελπίδα για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και την κοινωνική ενίσχυση μέσω της αύξησης της απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε, ο τομέας συνεισφέρει, άμεσα και έμμεσα, από 20% έως 25% του ΑΕΠ της Ελλάδας, ενώ κατά τη διάρκεια της αιχμής της λειτουργίας του, ξεπερνά το 30% της συνολικής απασχόλησης και μάλιστα με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά σε κοινωνικές ομάδες μειωμένης απασχόλησης, όπως οι γυναίκες και οι νέοι.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ συνόψισε, το νέο κύκλο που ανοίγει, σε λέξεις/κλειδιά, όπως αυτοπεποίθηση, εξωστρέφεια, ρεαλισμός, σοβαρότητα, ωριμότητα και αυτοκριτική για τα όποια λάθη ή παραλήψεις υπάρχουν στον κλάδο.

Με βάση αυτά θα επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι που τίθενται για το επόμενο διάστημα, οι οποίοι είναι;

α. Η περαιτέρω ενίσχυση και κατάταξη του ελληνικού τουρισμού ψηλότερα στις μεγάλες αγορές,

β. Η ενότητα ολόκληρου του τομέα, σύνθεση όλων των απόψεων, εργασιακή και κοινωνική ειρήνη,

γ. Η διαρκής, αρμονική και επωφελής για την ελληνική οικονομία και κοινωνία σχέση συνεργασίας με τις εκάστοτε κυβερνήσεις,

δ. Η ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού και ενίσχυση του κοινωνικού αποτυπώματος.

Έχει ήδη ξεκινήσει μια σειρά επαφών με τους τοπικούς τουριστικούς φορείς, τα μέλη του ΣΕΤΕ ανά την Ελλάδα και τις τοπικές κοινωνίες ώστε να καταγραφούν τα ζητήματα που πρέπει να λυθούν άμεσα, στην προετοιμασία του φιλόδοξου σχεδίου για μια ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη, για μια ουσιαστική διασύνδεση τομέων, όπως της αγροδιατροφής και του πολιτισμού, που μπορούν άμεσα να ενισχύσουν ποιοτικά την εμπειρία που προσφέρεται μέσω των προϊόντων και των υπηρεσιών του τουρισμού.

Εστίασε σε δυο σημαντικά ζητήματα της τουριστικής ανάπτυξης, όπως το θέμα της φέρουσας ικανότητας και της εκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι η κατάσταση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί εκτός συνηθισμένου πλαισίου, μακριά από παλιές απαγορευτικές πρακτικές και αντιλήψεις, όπως για περιοχές που αντιμετωπίζουν ζητήματα φέρουσας ικανότητας, μπορούν να ωφεληθούν από αυτό το γεγονός, με τη βελτίωση υποδομών και ο ΣΕΤΕ ανοίγει τη συζήτηση, για να βρεθούν οι κατάλληλοι και σύγχρονοι τρόποι διαχείρισης του ζητήματος.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, σημείωσε ότι ο ΣΕΤΕ υποστηρίζει την επαγγελματική κατάρτιση στον τουρισμό με ενεργή συμμετοχή στον κοινωνικό διάλογο σε θέματα σχεδιασμού προγραμμάτων σπουδών και διασύνδεσης τους με την αγορά εργασίας, με αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων για την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων, με συνεχή μελέτη των αναγκών της αγοράς σε δεξιότητες και γνώσεις και διοργάνωση στοχευμένων προγραμμάτων που θα απαντάνε σε αυτές.