Ετήσια αυτή συνάντηση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ

Απαιτείται εθνικός σχεδιασμός για τον τουρισμό

  • Δευτέρα, 10 Ιουνίου, 2019 - 06:23

Με σαφείς προσανατολισμούς στην ισχυροποίηση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, πραγματοποιήθηκε η 27η Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ, με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, τον Υπουργό Τουρισμού, Αθ. Θεοχαρόπουλο, αλλά και τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, γ. Ρέτσο, να αναφέρονται στο μέλλον του ελληνικού τουρισμού.

«Ισχυρό το brand name της Ελλάδας»

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, αναφέρθηκε στην ισχυροποίηση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, καθιστώντας πολύ ισχυρό, «το brand name της Ελλάδας».

Αναφερόμενος στα «ελπιδοφόρα οικονομικά στοιχεία που προκύπτουν από την τουριστική δραστηριότητα», υπενθύμισε ότι «Για το 2018, οι επενδύσεις στον τουρισμό έφτασαν τα 5 δις ευρώ, από 3,4 που ήταν το 2017 και είχαμε ετήσια αύξηση 46%. Έφτασε το ποσό των 2,2 δις στις επενδύσεις που αφορούν νέες μονάδες και ανακαίνιση παλαιότερων μονάδων. Για να φτάσουμε στο σημείο, η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας, μέσω και από τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που παράγει, να ανέλθει στο 30%».

Για τη διατήρηση των θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων του τουρισμού, αναφέρθηκε στο σχεδιασμό ο οποίος βασίζεται σε τρεις άξονες, οι οποίοι είναι:

- Μείωση της φορολογίας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Μειώθηκε ο ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% και στο 11% από το 2020. Μειώθηκε ο ΦΠΑ  στην ενέργεια στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6% και το 2020 ο ΦΠΑ για τη διαμονή θα μειωθεί από το 13% στο 11%, ενώ ο συντελεστής απόσβεσης των επενδύσεων αυξάνεται στο 150%. Επίσης θεσπίστηκε η ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας ώστε να μπορέσει να στηρίξει με πιστώσεις κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

- Στις υποδομές, τα τελευταία 3 χρόνια παραδόθηκε το σύνολο σχεδόν των οδικών αξόνων και πλέον η Ελλάδα έχει ένα σύγχρονο δίκτυο οδικής και σιδηροδρομικής διασύνδεσης που αποτελεί ισχυρή βάση για την τουριστική ανάπτυξη. Προχωρά η νέα επενδυτική φάση στο λιμάνι του Πειραιά με την έγκριση του master plan του ΟΛΠ, που θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη τόνωση και στον τομέα της κρουαζιέρας. Στον κρίσιμο τομέα των αεροδρομίων της χώρας, που άλλωστε αφορά σχεδόν τα 2/3 των αφίξεων από το εξωτερικό, υλοποιείται ήδη το σχέδιο, με την ανανέωση της σύμβασης για το Ελευθέριος Βενιζέλος, την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, τη δημιουργία νέου αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης και το σχέδιο για τον πραγματικό εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των 23 κρατικών περιφερειακών αεροδρομίων.

-Στην ποιότητα του τουριστικού προϊόντος, που αποτελεί κίνητρο των επισκεπτών, εντάσσεται  φυσικός πλούτος της χώρας και η προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Ο τουρισμός μας μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί όχι σε ένα πλαίσιο άναρχης και ακραίας εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου και των πόρων του, αλλά σε ένα πλαίσιο στρατηγικής αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος μέσα από τις επενδύσεις που προωθούμε για την αξιοποίηση για παράδειγμα της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας και μέσα από την εθνική μας στρατηγική για την κυκλική οικονομία».

«Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση, είναι υπόθεση όλων μας»

«Στα δύσκολα αυτά χρόνια ο τουρισμός όχι μόνο έχει αντισταθεί αλλά έχει εμποδίσει την περαιτέρω ύφεση, συντελεί στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στην χώρα, δημιουργεί θέσεις εργασίας, ασφάλεια και προοπτική» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Τουρισμού, Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στον «καταλυτικό ρόλο» που διαδραματίζει ο τουρισμός  στην «παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», η οποία, όπως σημείωσε «έχει αναγνωριστεί ως πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης και παράδειγμα καλών πρακτικών».

Ως προτεραιότητα έθεσε το τρίπτυχο: ανταγωνιστικότητα – εργασία – περιβάλλον, ενώ υπογράμμισε ότι «κρίσιμο θέμα είναι να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ, να ενισχυθούν οι επενδύσεις και για την ενίσχυση των επενδύσεων σημαντικό ζήτημα είναι η βελτίωση της χωροθέτησης, διασφαλίζοντας ένα χωροταξικό πλαίσιο που θα συνδυάζει ανάπτυξη και αειφορία, της αδειοδότησης, αλλά και της παροχής φορολογικών κινήτρων».

Δεν άφησε εκτός σχολιασμού ότι «η αύξηση της ανταγωνιστικότητας δεν μπορεί να αντίκειται στην προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων…να υπάρξουν νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας σε όλους τους τομείς που συνδέονται με την τουριστική δραστηριότητα και τον τομέα της φιλοξενίας».

Στις προτεραιότητες τίθεται και «η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων… επιδιώκουμε την αειφόρο ανάπτυξη, μια ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον και θα συνάδει με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές». Επιδιώκεται «η προώθηση των προορισμών όλης της χώρας πέραν των φημισμένων. Νέους προορισμούς και όχι μόνο τους καθιερωμένους», αλλά και η «ανάπτυξη όλων των μορφών τουρισμού», με «την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων, όπως: Ο θαλάσσιος τουρισμός με δραστηριότητες που αφορούν αποκλειστικά τη θάλασσα. Ο αγροτουρισμός με την ανάδειξη των κοινωνικών, περιβαλλοντικών και πολιτισμικών αξιών της κάθε περιοχής. Ο πολιτιστικός τουρισμός για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν την κουλτούρα του τόπου. Ο οικοτουρισμός για όσους ενδιαφέρονται για τη μελέτη των περιβαλλοντικών πόρων. Ο συνεδριακός τουρισμός που αποτελεί ευκαιρία για συνδυασμό επαγγελματικών υποχρεώσεων με ολιγοήμερες διακοπές. Ο εκπαιδευτικός τουρισμός για νέους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την απόκτηση γνώσεων και εμπειριών στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους κατάρτισης. Ο ιαματικός τουρισμός, ένα πολύ σημαντικό θεματικό τουριστικό προϊόν και αναξιοποίητο στο παρελθόν κεφάλαιο, αλλά και ο ιατρικός τουρισμός που συνδυάζεται και με άλλες μορφές τουρισμού».

Σημείωσε δε ότι «Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση, είναι υπόθεση όλων μας. Προϋποθέτει συνεργασία και συνέργειες, καθώς και συντονισμό μεταξύ κράτους, φορέων και ιδιωτικού τομέα». 

Εθνικό σχέδιο για τουρισμό από τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, έκανε λόγο για την «ισχυρή δυναμική και τη μέγιστη συμβολή στην οικονομία» που απέδειξε «για μια ακόμα χρονιά, ο ελληνικός τουρισμός».

Ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε στον σεβασμό και τη στήριξή του στις τοπικές κοινωνίες που επέδειξε ο τουρισμός, την αποτελεσματικότητά του στην εμβάθυνση της κοινωνικής συνοχής, τις νέες θέσεις εργασίας και τη σταθερά ψηλή συμμετοχή στο ΑΕΠ, καθιερώνοντας τον «ως κινητήρια δύναμη για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση και πρωταγωνιστή της ανάκαμψης».

Χαρακτηριστικά ανέφερε «Ο τουρισμός το 2018, συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία 22 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία, ενώ στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, ο τομέας συμβάλει σχεδόν στο 20% της συνολικής απασχόλησης της χώρας. Ταυτόχρονα, την τελευταία τριετία, στα ελληνικά ξενοδοχεία πραγματοποιήθηκαν ιδιωτικές επενδύσεις 5,6 δισ. ευρώ. Συνολικά, από την αρχή της κρίσης, ο τουρισμός έχει παράξει άμεσα 125 δισ. ευρώ, ενώ 230 εκατ. άνθρωποι έχουν ταξιδέψει στη χώρα μας».

Αναγνωρίζοντας τα αναγκαία μέτρα και παρεμβάσεις που ήδη υλοποιήθηκαν, σημείωσε ότι «μένουν να γίνουν πολλά περισσότερα, όπως στον τομέα της φορολόγησης του τουριστικού προϊόντος σε όλο το εύρος του».

Σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί η τουριστική ανάπτυξη να είναι μονοσήμαντη», αλλά να είναι «παράλληλη με την ανάπτυξη πολλών άλλων κλάδων και υπηρεσιών», τόνισε τη σημασία της συνεργασίας και συμπόρευσης με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς «Δήμοι και Περιφέρειες έχουν σημαντικό μερίδιο στη βελτίωση της τουριστικής εμπειρίας για τους επισκέπτες».

Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενός ενιαίου εθνικού σχεδίου για τον τουρισμό, «για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος, με ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις και θέσεις, βασικές προϋποθέσεις του οποίου αποτελούν: «ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον για νέες μεγάλες επενδύσεις, με απλούστευση των διαδικασιών, αλλά και ασφάλεια δικαίου. Φορολογικό πλαίσιο που δεν θα επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα με την υψηλή φορολογία, με έναν συνολικό σχεδιασμό, μια συγκροτημένη πολιτική γύρω από το ζήτημα της φορολογίας, επίσης η διαχείριση των προορισμών με συνολική βελτίωση των υποδομών, όπως είναι η ορθή διαχείριση απορριμμάτων και υγρών αποβλήτων, η ενεργειακή και υδατική επάρκεια, η διαχείριση του χώρου και του περιβάλλοντος, η υλοποίηση τοπικών χωροταξικών σχεδίων σε όλες τις τουριστικές περιοχές, με ουσιαστική συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς και όχι ερήμην τους και τέλος προστασία του περιβάλλοντος ως μείζονα προϋπόθεση τουριστικής ανάπτυξης».

Ετικέτες: