Για το αύριο του τουρισμού στην έκθεση Philoxenia

  • Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, 2019 - 06:24

Τα μηνύματα για το μέλλον του τουρισμού δόθηκαν στην έκθεση Philoxenia, η οποία πραγματοποιείται Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Τόσο ο Υπουργός Τουρισμού, όσο και οι εκπρόσωποι των τουριστικών κλάδων, αναφέρθηκαν στις άμεσες ενέργειες που απαιτεί ο τουριστικός τομέας, ώστε να υποστηριχθεί έμπρακτα για τη βιωσιμότητα του κλάδου και την αναπτυξιακή του πορεία.

Μήνυμα αισιοδοξίας από τον Υπουργό Τουρισμού

Μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία του ελληνικού τουριστικού προϊόντος έστειλε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης εγκαινιάζοντας τις εκθέσεις Philoxenia & Hotelia.

Ο Υπουργός Τουρισμού στον χαιρετισμό που απηύθυνε, αναφέρθηκε στη συμβολή των εκθέσεων στην ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα. “Όχι μόνο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και των εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτές, αλλά και στο σύνολο της εθνικής οικονομίας”, είπε.
Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στις νέες συμφωνίες με διεθνείς αερομεταφορείς που επιτεύχθηκαν το τελευταίο διάστημα και οι οποίες αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τον αριθμό των ταξιδιωτών στη χώρα.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Υπουργός Τουρισμού στην ανάγκη στροφής της τουριστικής “βιομηχανίας” σε ένα βιώσιμο και σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης. “Για την ελληνική Κυβέρνηση και το υπουργείο Τουρισμού” είπε ο κ. Χάρης Θεοχάρης, “η στροφή της οικονομίας μας σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης είναι αδιαπραγμάτευτη. Η βέλτιστη χρήση των φυσικών πόρων, η διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς και της βιοποικιλότητας, η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και των παραδόσεων και η προώθηση ποιοτικών τουριστικών υποδομών με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα μας.”
Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Τουρισμού εστίασε στην ανάγκη να δοθεί έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως είναι ο καταδυτικός, ο συνεδριακός και ο ιαματικός, αλλά και ο τουρισμός πόλεων (city breaks). “Πρόκειται για μορφές τουρισμού που αναπτύσσονται ραγδαία”, είπε ο κ. Χάρης Θεοχάρης.
“Αν θέλουμε λοιπόν να έχουμε τουρίστες και τουριστικό προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, διαφυλάσσοντας τη φυσική και πολιτιστική μας κληρονομία, τώρα είναι η ώρα να αναλάβουμε δράση”, τόνισε ο Υπουργός Τουρισμού.
“Δεν αφήνουμε τίποτε στην τύχη του. Αξιοποιούμε κάθε προοπτική, δυνατότητα ή συνεργασία”, είπε ο Υπουργός Τουρισμού. “Χρέος όλων μας και πάνω από όλα δικό μου ως υπουργός Τουρισμού είναι να θέσουμε τις βάσεις ώστε να υπάρξει εποικοδομητική και ωφέλιμη συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους φορείς. Δεν είναι ώρα για λόγια, είναι ώρα για πράξεις”, είπε.
Σημείωσε επίσης πως το 10ετές πλάνο για τον Τουρισμό, που σχεδιάζει το υπουργείο και θα είναι έτοιμο να παρουσιαστεί μέσα στο 2020, εστιάζει πως θα υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος των επιχειρηματιών, των εργαζομένων, των πολιτών και τους τουριστών συμπεριλαμβανομένων προκειμένου να υπάρξει πολλαπλασιαστικό όφελος σε όλα τα επίπεδα.

Δεν αρκεί να λέμε ότι είμαστε φιλικά διακείμενοι στον τουρισμό, χρειάζονται πράξεις

Την ανάγκη έμπρακτης αναγνώρισης του τουρισμού από την Κυβέρνηση, επισήμανε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Γιάννης Ρέτσος, στην παρέμβαση που έκανε στο Συμβούλιο Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της έκθεσης Philoxenia 2019.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ, η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει θητεία 100 ημερών και πλέον είναι μειωμένες οι ανοχές για καθυστερήσεις. Αναγνωρίζουμε, πρόσθεσε, τα δημοσιονομικά ζητήματα που υπάρχουν και τη χρονική μετάθεση υλοποίησης κάποιων κυβερνητικών εξαγγελιών. Ωστόσο, πρέπει να υπάρχει διαφορετική προσέγγιση σε έκτακτα γεγονότα, όπως το πρόσφατο παράδειγμα με την πτώχευση του Thomas Cook. 

Στο πλαίσιο αυτό, απαιτείται να ληφθούν τα αυτονόητα μέτρα διευκόλυνσης των επιχειρήσεων, αντίστοιχα με αυτά που εφαρμόστηκαν στην περίπτωση των πτωχεύσεων των ρωσικών τουριστικών γραφείων το 2015. 

«Δεν αρκεί να λέμε ότι είμαστε φιλικά διακείμενοι στον τουρισμό, χρειάζονται και πράξεις, έστω μικρές πρωτοβουλίες, που να το αποδεικνύουν», συμπλήρωσε ο κ. Ρέτσος.  

Επιπλέον, τόνισε ότι ως κυβερνητική προτεραιότητα, πρέπει να μπει η διαμόρφωση του στρατηγικού πλάνου για τον ελληνικό τουρισμό, επισημαίνοντας ότι απαιτούνται δημόσιες επενδύσεις για να εκσυγχρονιστεί το τουριστικό προϊόν. 

Όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα συγκαταλέγεται πλέον στις σημαντικότερες τουριστικές χώρες διεθνώς, ένα γεγονός που σηκώνει ψηλά τον πήχη και τις προσδοκίες. Άλλωστε, η εικόνα σε κάθε προορισμό, δεν είναι η ίδια με το συνολικό αποτέλεσμα. Το αφήγημα θα πρέπει να αλλάξει  και να αφορά την οργανωμένη διαχείριση προορισμών, την εξυπηρέτηση των εκατομμυρίων επισκεπτών μας και το πως τελικά εκείνοι θα μεταφέρουν στο εξωτερικό τη θετική εμπειρία τους.

Σε ότι αφορά τον ΣΕΤΕ, σημείωσε ότι παραμένει στη διάθεση όλων για συνεργασία, με στόχο την επίλυση των δομικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας.

«Η στήριξη του ξενοδοχείου πρέπει να είναι προτεραιότητα για τον τουρισμό»

Ο πρόεδρος του της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, έβαλε στο «κάδρο» τα «3 καμπανάκια» που χτυπούν σήμερα οι ήδη επιβαρυμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις: τις επιπτώσεις από την κατάρρευση της Thomas Cook, τη διαχείριση του μεταναστευτικού και τις ελλιπείς υποδομές της χώρας που την αναγκάζουν να στέκεται «γυμνή» απέναντι στην κλιματική αλλαγή.
«Απελευθερώστε το ελληνικό ξενοδοχείο κύριε Υπουργέ, είναι το μήνυμα που εκπέμπει σήμερα η ΠΟΞ», τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον υπουργό Τουρισμού, προσθέτοντας πως η στήριξη του ξενοδοχείου πρέπει να είναι προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση και τη χώρα. Ειδικά όταν αυτό βρίσκεται σε δύσκολη θέση, εκτεθειμένο στις συνέπειες της εξάρτησης από παγκόσμιους κολοσσούς και ταυτόχρονα υπερφορτωμένο με βάρη και υποχρεώσεις.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΞ, αφού χαρακτήρισε «σοβαρό πλήγμα» την κατάρρευση της Thomas Cook για ένα μεγάλο κομμάτι ελληνικών ξενοδοχείων, μικρομεσαίας κυρίως κατηγορίας που είναι και η ραχοκοκαλιά του ξενοδοχειακού κόσμου της χώρας, κάλεσε ιδιαίτερα το υπουργείο Οικονομικών να συμβάλει στο «αυτονόητο», δηλαδή να μη φορολογηθούν οι επιχειρήσεις για χρήματα τα οποία δε θα εισπράξουν και να μην αποδώσουν ΦΠΑ τον οποίο όμως δε θα λάβουν.
«Οφείλω να πω κύριε Υπουργέ ότι από το πρώτο λεπτό αυτής της εξαιρετικά δυσάρεστης εξέλιξης είσαστε μαζί μας, διαρκώς πάνω από το πρόβλημα για να μετριαστούν οι σοβαρές επιπτώσεις», είπε απευθυνόμενος στον κ. Θεοχάρη, ασκώντας όμως παράλληλα και κριτική γιατί παρόλο που ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις, «σκοντάψαμε στη χρόνια παθογένεια των συναρμοδιοτήτων, με αποτέλεσμα πολλοί ξενοδόχοι να δίνουν αγώνα με νύχια και με δόντια για να μπορέσουν να κρατηθούν ζωντανοί».
Ειδικά για το μεταναστευτικό, εξέφρασε την αγωνία του με αφορμή την παραδοχή από αρμόδια κυβερνητικά χείλη ότι η κατάσταση είναι «μη διαχειρίσιμη» και σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι «μια καλά ισορροπημένη διαχείριση μεταξύ λογικής και ευαισθησίας» που να μην είναι όμως σε βάρος του τουρισμού.
Ο επικεφαλής της ΠΟΞ μίλησε ακόμη για «ανύπαρκτες ή φθίνουσες υποδομές που απειλούν σοβαρά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των τουριστικών προορισμών».

Ετικέτες: