«ΠΑΤΡΙΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ»

ΤΙ ΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ

Με υγειονομική επάρκεια για τουριστική ασφάλεια
  • Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2020 - 06:28

Ένας προορισμός υψηλής ασφάλειας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τους ξένους επισκέπτες είναι η Κρήτη, που προετοιμάζεται για μια τουριστική σεζόν διαφορετική από τις άλλες. Δεν θα κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών φιλοξενίας και επιπλέον θα παρέχει το μάξιμουμ των υπηρεσιών υγείας στους τουρίστες που θα έρθουν για διακοπές.

Νοσοκομεία, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, πλωτά αλλά και εναέρια μέσα θα βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν ότι χρειαστεί, ενώ τα ξενοδοχεία βρίσκονται στη φάση της εκπαίδευσης για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ανακοινώθηκαν.

Προορισμός με υψηλή προσβασιμότητα σε δομές υγείας

Σύμφωνα με τη διοικήτρια, σήμερα στην Κρήτη υπάρχουν διαθέσιμα για την νοσηλεία περιστατικών κοροναϊού 13 κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες σε λίγες ώρες μπορούν να αυξηθούν περίπου στις 50, ενώ όταν παραληφθεί το επόμενο διάστημα νέος εξοπλισμός (αναπνευστήρες κ.λπ.) υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθούν πάνω από 60 κρεβάτια Εντατικής για Covid-19.

“Σε όλη την Κρήτη υπάρχει ο κατάλληλος σχεδιασμός, ώστε να ανοίξουν με τον κατάλληλο εξοπλισμό πολλαπλάσιες ΜΕΘ αν χρειαστεί” είπε η κ. Μπορμπουδάκη.

Η ίδια σημείωσε ότι σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια για ασθενείς με Covid-19. Σήμερα λειτουργούν 155, ενώ μπορούν να αναπτυχθούν μέσα σε λίγες ώρες έως 328.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΓΝΗ έχει τώρα 21 κλίνες που μπορούν να φθάσουν τις 70, το Βενιζέλειο 33 και μπορούν να ανοίξουν 68, το Ρέθυμνο 10 και μπορούν να λειτουργήσουν 20, τα Χανιά 34 και μπορούν να φθάσουν τις 70, ο Άγιος Νικόλαος 8 που μπορούν να γίνουν 26, η Ιεράπετρα 9 που μπορούν να φθάσουν σε 25, η Νεάπολη διαθέτει 25 κλίνες και η Σητεία 5 κρεβάτια Covid που μπορούν να αυξηθούν στα 24.

Ενισχυμένη σε προσωπικό

Στα νοσοκομεία της Κρήτης έχουν εγκριθεί οι θέσεις 82 γιατρών, εκ των οποίων οι 45 έχουν αναλάβει ήδη καθήκοντα, ενώ έχουν εγκριθεί και οι θέσεις 10 γιατρών που θα στελεχώσουν μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας.

Επιπλέον έχουν εγκριθεί 626 θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, εκ των οποίων οι περίπου 400 αφορούν σε νοσηλευτές.

Σχεδόν τα 2/3 του συνόλου αυτών των εργαζομένων βρίσκονται ήδη στα πόστα τους.

Πλωτά και εναέρια μέσα

Σύμφωνα με την κ. Μπορμπουδάκη, εκτός από τα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, υπάρχει πλήρες δίκτυο κάλυψης και συνεργασίας με το ΕΚΑΒ και αν χρειαστεί θα χρησιμοποιηθούν υποστηρικτικά και ασθενοφόρα της πρωτοβάθμιας.

Σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα σε ετοιμότητα θα βρίσκονται και πλωτά μέσα αλλά θα γίνονται και αεροδιακομιδές, αν χρειαστεί, εκτός Κρήτης, με τις ειδικές κάψουλες του ΕΚΑΒ που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ασθενών με λοιμώδη νοσήματα.

Αναφορικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα των ξενοδοχείων και την εφαρμογή τους, η ίδια τόνισε ότι η ΔΥΠΕ Κρήτης έχει ενημερώσει τους τουριστικούς φορείς ότι βρίσκεται στη διάθεσή τους για οτιδήποτε χρειαστούν.

Στο ερώτημα για τα ξενοδοχεία καραντίνας είπε ότι το θέμα συζητείται από τα συναρμόδια υπουργεία και τον ΕΟΔΥ και αναμένεται η σχετική απόφαση.

“Καταφέραμε” είπε η κ. Μπορμπουδάκη “να αναδείξουμε την Κρήτη εν μέσω πανδημίας ως έναν από τους ασφαλέστερους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Τώρα είναι εξίσου σημαντικό, εκτός από την ασφάλεια που πρέπει να νιώθει ο επισκέπτης, να συνεχιστούν οι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φιλοξενίας, ακόμη και αν χρειαστεί κάποιος να μείνει σε ξενοδοχειακή καραντίνα.

Για παράδειγμα ένας επισκέπτης που διαμένει σε μονάδα πέντε αστέρων πρέπει να λάβει ανάλογες υπηρεσίες ακόμη κι αν νοσήσει διότι αυτό λειτουργεί υποστηρικτικά στην ψυχολογία του, ενώ αυτό εν γένει ενισχύει και την αξιοπιστία του τουριστικού προορισμού.

“Με σωστή διαχείριση της πανδημίας αλλά και σωστή διαχείριση της τουριστικής φιλοξενίας (καθώς στην εποχή του κοροναϊού είναι πράγματα αλληλένδετα) ενισχύουμε σωστά την εγχώρια οικονομία και επενδύουμε στον τουρισμό του αύριο βγαίνοντας ενισχυμένοι και κερδισμένοι από αυτή τη δύσκολη συγκυρία” κατέληξε η κ. Μπορμπουδάκη.

Πρόεδρος ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος: «Εκπαιδευόμαστε για τα πρωτόκολλα»

“Τα υγειονομικά πρωτόκολλα των ξενοδοχείων είναι, θα έλεγα, ρεαλιστικά. Υπάρχουν απορίες από όλους όσον αφορά στην εφαρμογή τους, γιατί είναι κάτι καινούργιο για τους, ξενοδόχους, αλλά αρχίζουμε την εκπαίδευση και την προετοιμασία για την υλοποίησή τους”.

Αυτό είπε στην “Π” ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος σχολιάζοντας ότι υπάρχει χρόνος να προετοιμαστούν οι επιχειρηματίες.

“Πολλοί θεωρούν δύσκολη την εφαρμογή τους, εγώ θεωρώ ότι είναι βατά” είπε ο κ. Τάσιος τονίζοντας ότι η αγωνία του δεν εστιάζεται στα πρωτόκολλα αλλά στους τουρίστες που θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, αφού το τοπίο δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί.

“Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει ζήτηση ως προορισμός, γιατί διαχειρίστηκε καλά την πανδημία κι αυτό είναι κάτι που εισπράττουμε από τους τουρ οπερέιτορ.

Όμως έχουμε πολύ δρόμο ακόμη. Ας εφαρμόσουμε τα πρωτόκολλα όσο καλύτερα μπορούμε και προχωράμε βήμα-βήμα με αισιοδοξία ελπίζοντας για το καλύτερο” είπε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Γ.Γ. Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Αλ. Αγγελόπουλος: “Χρειάζονται χρόνο και χρήμα τα πρωτόκολλα”

“Τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι περισσότερο θέμα χρόνου και κόστους ελπίζω οι συνάδελφοι να τα τηρήσουν στο maximum” είπε στην “Π” ο γ.γ. της ΄Ενωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος.

Ο ίδιος πάντως θεωρεί ότι οι επισκέπτες θα έπρεπε να ελέγχονται πριν ταξιδέψουν.

Ο κ. Αγγελόπουλος σημείωσε:

“Μετά τις αλλεπάλληλες διαρροές βγήκαν τα επίσημα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας για τη λειτουργία των ξενοδοχείων. Ο χρόνος που απομένει για την υλοποίησή τους δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αρκετός, αφού είναι πολλά και σημαντικά αυτά που πρέπει να γίνουν. Είναι πάντως σημαντικό ότι έχουμε μία κατεύθυνση να ακολουθήσουμε. Όλα τα ξενοδοχεία που σκοπεύουν να ανοίξουν έχουν ήδη αρχίσει τις προετοιμασίες, πολλές από τις οποίες συνεπάγονται σημαντικό κόστος.

Για τις μεγαλύτερες μονάδες, τα πρωτόκολλα αυτά είναι κατανοητά, ενώ κάποια αποτελούν ήδη μέρος των λειτουργικών προδιαγραφών τους. Για άλλους, εκτός από επιβάρυνση θα συνεπάγονται και αλλαγή κουλτούρας η οποία θα προκύψει μέσα από εκπαιδευτικά σεμινάρια, που και αυτά συνεπάγονται κόστος. Είναι λοιπόν σαφές ότι η υλοποίηση των πρωτοκόλλων είναι περισσότερο θέμα χρόνου και κόστους, παρά κάτι άλλο.

Προβληματίζει πάντως ότι οι αρμόδιοι εξάντλησαν την αυστηρότητά τους στα ξενοδοχεία, και δικαίως είναι αυστηρά αυτά τα πρωτόκολλα, αλλά επιδεικνύουν μεγάλη χαλαρότητα στις μεταφορές, που θα είναι και η κύρια εστία μόλυνσης μετάδοσης της νόσου, αφού πολύς κόσμος θα είναι μαζεμένος σε πολύ μικρό χώρο. Καλώς ή κακώς, αν θέλουμε επανεκκίνηση του τουρισμού, δεν γινόταν διαφορετικά, αλλά θα περίμενα να μην εξαντλούν την αυστηρότητά τους σε αυτόν που έχει και τα φυσικά πλεονεκτήματα να τηρήσει και τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις αποστάσεις ασφαλείας αλλά και θα κληθεί να παρέχει την ελληνική φιλοξενία στον καλύτερο βαθμό. Πρόστιμα στις αεροπορικές δεν είδα”.

“Τι με προβληματίζει” Ο γ.γ. της Ένωσης κατέληξε λέγοντας:

“Τα σημεία που προβληματίζουν λοιπόν είναι η εκπαίδευση προσωπικού, η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού σε καθεστώς χαμηλής ρευστότητας, η σχολαστικότητα που απαιτείται στην εφαρμογή και η τήρηση logbook για όλα τα πρωτόκολλα, αλλά κυρίως οι απρόβλεπτη συμπεριφορά των πολιτών στην όψη των ξένων επισκεπτών και στο ενδεχόμενο να παρουσιαστούν κρούσματα.

Τα ξενοδοχεία αναφοράς για τα ύποπτα κρούσματα και η ύπαρξη γιατρού στα ξενοδοχεία θα είναι μία ασφαλιστική δικλίδα, που όμως θα έχει χαρακτήρα πυροσβεστικό.

Οι επισκέπτες θα έπρεπε να είχαν ελεγχθεί πριν ταξιδέψουν. Αφού αυτό δεν είναι εφικτό, είμαι βέβαιος ότι οι συνάδελφοι θα κάνουν το maximum για να τηρήσουν όλα τα πρωτόκολλα”.