«ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ»

«Καμένη γη» για τον τουρισμό της Ροδόπης

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΠΑΡΟΝ - ΑΒΕΒΑΙΟ ΜΕΛΛΟΝ
  • Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2020 - 06:25

Διονύσης Βοργιάς

Μοιάζει χειμώνας στα παραλιακά ξενοδοχεία της Ροδόπης. Αν και στην «καρδιά» του καλοκαιριού, το κλείσιμο του συνοριακού σημείου διέλευσης Νυμφαίας για εισερχόμενους τουρίστες, έχει πλήξει καίρια τα καταλύματα της Ροδόπης, κυρίως τα εποχιακά που ευελπιστούσαν να δουλέψουν έστω και για την «κουρεμένη» φετινή θερινή σεζόν.

Οι ξενοδόχοι περιγράφουν αποκαρδιωτικά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μιλώντας στον «Χ», βλέποντας ένα καταστροφικό τουριστικά παρόν και ένα -το λιγότερο- αβέβαιο μέλλον.

Οι ξενοδόχοι παρατηρούν απουσία επίσημης ενημέρωσης από την Πολιτεία πίσω από τις αποφάσεις, σχεδιασμό εκ των υστέρων χωρίς παράλληλη στήριξη επιχειρηματιών και εργαζομένων του τουρισμού, αλλά και προχειρότητες με κορωνίδα την εξής: Το ΦΕΚ για κλείσιμο της Νυμφαίας ίσχυσε εν τοις πράγμασι όχι από 1 Ιουλίου, αλλά από 5 Ιουλίου, κι έτσι χάθηκε ακόμη και το τελευταίο Σαββατοκύριακο που θα μπορούσαν να δουλέψουν.

Συγχρόνως, εγείρουν ερωτηματικά γύρω από την απόφαση να παραμείνει ανοιχτός ο Προμαχώνας, βλέποντας «συμφέροντα».

Την ίδια ώρα, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί στους επαγγελματίες ότι η 16η (Ιουλίου) θα βρει τη Νυμφαία ανοιχτή, με τα μηνύματα της κυβέρνησης να μην είναι αισιόδοξα, ενόσω οι κρατήσεις «ναυαγούν» για τον υπόλοιπο Ιούλιο, αλλά σταδιακά και για τον Αύγουστο.

Γ. Χρυσοχοΐδης: «Καμένη γη» στον τουρισμό

«Απ’ ό,τι φαίνεται αυτή η ιστορία θ’ αφήσει πίσω της καμένη γη. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, με την έννοια ότι δεν ξέρουμε τι έχουμε». Με αυτά τα λόγια περιγράφει το παρόν, αλλά και το μέλλον, των τουριστικών καταλυμάτων, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης και ξενοδόχος Κομοτηνής Γιώργος Χρυσοχοΐδης, παρατηρώντας ότι οι κρατήσεις «ακυρώνονται η μία πίσω από την άλλη. Δεν ξέρουμε τελικά πόσοι θα έρθουν».

Η κατάσταση είναι ασφαλώς χειρότερη στο παραλιακό μέτωπο της Ροδόπης, παρατηρεί ο ξενοδόχος, κάνοντας λόγο για «ένα δύσκολο καλοκαίρι που θα γίνει ακόμη χειρότερο». Ο κος Χρυσοχοΐδης ευελπιστεί -τουλάχιστον για τα ξενοδοχεία της πόλης- «να μπορέσουμε ‘να γυρίσουμε’ από Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, σε μία κανονικότητα, η οποία όμως δεν θα είναι σαν τις προηγούμενες χρονιές».

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου θέτει και μία νέα παράμετρο στη δημόσια συζήτηση, που μπορεί να μας απασχολήσει έντονα, ιδίως εάν ο αποκλεισμός της Νυμφαίας συνεχιστεί επί μακρόν: ότι δηλαδή έχει επηρεαστεί από την κατάσταση και η εγχώρια τουριστική αγορά, καθώς η Θράκη έχει διαφημιστεί αρνητικά πανελλαδικά σχετικά με τον κορωνοϊό.

Α. Κωνσταντινίδου: «Μιλάμε για μία καταστροφή»

Φέρουσα την ιδιότητα της marketing & sales director στο ξενοδοχείο King Maron, η Αργυρώ Κωνσταντινίδου είναι σαφής: «Μιλάμε για μία καταστροφή που ξεπερνάει τα πλαίσια του ό,τι είχαμε σκεφτεί με τον κορωνοϊό».

Εξ αρχής προτάσσει το έλλειμμα ενημέρωσης από την ελληνική Πολιτεία, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν γνωρίζαμε τίποτα (για το κλείσιμο της Νυμφαίας) μέχρι το βράδυ της 29ης Ιουνίου, ενόσω ήδη στο εξωτερικό είχε κυκλοφορήσει η λεπτομέρεια». Από τη στιγμή που κυκλοφόρησε η είδηση «το αιφνίδιο γεγονός κατέστρεψε όλες τις άμεσες κρατήσεις, ακόμη και το διάστημα 1-5 Ιουλίου (κατά το οποίο επί της ουσίας τα σύνορα παρέμειναν άτυπα ανοιχτά)».

Η εργαζόμενη στον Τουρισμό εξηγεί ότι με τα τωρινά δεδομένα είναι σχεδόν απαγορευτικό για κάποιον τουρίστα να εισέλθει στην Ελλάδα από Προμαχώνα και να κατευθυνθεί ανατολικά προς τη Θράκη, λόγω της μεγάλης απόστασης. «Κόβουμε τα φτερά» στα ξενοδοχεία «με την έξτρα απόσταση» παρατήρησε, ενώ επί του παρόντος καταγράφει τη ζοφερή κατάσταση με το ποσοστό 80%, που είναι οι ακυρώσεις που είχε το ξενοδοχείο μετά το κλείσιμο της Νυμφαίας, με τις κρατήσεις να έχουν πέσει «σε σημείο απελπιστικό».

Γ. Βολουδάκης: «Το ξενοδοχείο δεν θ’ ανοίξει»

«Έκλεισε η διάβαση και φέτος… τέλος». Με αυτά τα λόγια τοποθετήθηκε ο ξενοδόχος της Μαρώνειας Γιώργος Βολουδάκης, παρατηρώντας για το ξενοδοχείο του πως «έμεινε μόνο το 5% των κρατήσεων», κάτι που από μόνο του καθιστά τη λειτουργία αδύνατη.

Γι’ αυτό «το Ρωξάνη Country House δεν θα λειτουργήσει φέτος. Πρώτη φορά στα είκοσι χρόνια λειτουργίας του» όπως περιγράφει, αναμένοντας -έστω και εκ των υστέρων- κάποια στήριξη από την ελληνική Πολιτεία, ώστε «να μπορέσουμε την επόμενο περίοδο λειτουργίας να στηρίξουμε την τοπική κοινωνία, προσφέροντας θέσεις εργασίας αλλά και τροφοδοτώντας τις παράλληλες επιχειρήσεις της περιοχής», ευχόμενος «καλή συνέχεια σε όσους θα συνεχίσουν να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους κάτω από αυτές τις συνθήκες».

Επαγγελματίες Φαναρίου: «Συμφέροντα και καταστροφή του Τουρισμού της Ροδόπης»

Με μία αναλυτική επιστολή τους -την οποία στηρίζει η Τοπική Κοινότητα Φαναρίου- οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων και των επιχειρήσεων του Φαναρίου Ν. Ροδόπης βάζουν τίτλο: «Συμφέροντα και καταστροφή του Τουρισμού της Ροδόπης» και κάνουν λόγο για «αναίτια, αιφνίδια, και τουλάχιστον ύποπτη την κίνηση του κλεισίματος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων και ειδικότερα της Νυμφαίας-Μακάζα».

Οι επαγγελματίες μάλιστα προωθούν και παλιότερη έρευνα του «Χ» στην οποία γνωστοποιούταν ότι η Νυμφαία είναι η πρώτη «θρακιώτισσα» πύλη εισόδου και τρίτη οδική είσοδος σε όλη την Ελλάδα, καθώς μόνο το 2019 από το συνοριακό σημείο διέλευσης Μακάζα - Νυμφαία καταγράφηκαν 1.643.250 οδικές αφίξεις, ακολουθούμενη από τους Κήπους (που κατέγραψαν 829.782 οδικές αφίξεις).

Οι άνθρωποι του Φαναρίου εξηγούν ότι η Νυμφαία δεν εξυπηρετεί μόνο τον παραλιακό τουρισμό της Ροδόπης, αλλά ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και παρατηρούν: «Η κίνηση αυτή οδηγεί σε καταστροφή και μαρασμό όλη την περιοχή από την Ανατολική Μακεδονία έως τον Έβρο και όχι μόνο».

Σύμφωνα με το έγγραφο, το από 15 Ιουνίου 2020 άνοιγμα της Νυμφαίας «δεν δημιούργησε κανένα απολύτως πρόβλημα», ωστόσο «εν μία νυκτί στις 29 Ιουνίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των συνοριακών σταθμών στα βόρεια σύνορα μας από την 01 Ιουλίου, εξαιρώντας τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα», ενώ χαρακτηρίζουν την ζημιά «ανεπανόρθωτη».

Στο υγειονομικό χαρτί της απόφασης, οι επαγγελματίες απαντούν με το επιχείρημα «αν επιτρέπεται η είσοδος  μόνο από τον Προμαχώνα δεν ισχύει η αύξηση κρουσμάτων;» και ισχυρίζονται ότι «η Ελλάδα ήδη δέχεται κόσμο από επιδημιολογικά πιο επιβαρυμένες χώρες από την Βουλγαρία και τη Ρουμανία». Με τα παραπάνω-–μεταξύ άλλων- δεδομένα, οι επαγγελματίες βλέπουν «συμφέροντα» πίσω από τη μη εγκατάσταση κλιμακίων του ΕΟΔΥ στη Νυμφαία και διερωτούνται:

«Ποιοί και γιατί δεν θέλουν να υπάρχει καθόλου τουρισμός από την Καβάλα και τη Θάσο μέχρι τον Έβρο; Ποιοί κρύβονται και τί συμφέροντα εξυπηρετούν οι αποφάσεις αυτές που  προσπαθούν να χειραγωγήσουν όλο τον οδικό Τουρισμό που εισέρχεται στη χώρα μας και να τον κατευθύνουν προς συγκεκριμένες περιοχές μέσω μίας μόνο χερσαίας πύλης εισόδου, του Προμαχώνα;».