“ΠΑΤΡΙΣ” ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Οι ανατιμήσεις “σαρώνουν” την αγορά!

ΤΙ ΛΕΝΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΙ
  • Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου, 2022 - 06:23

Εφιάλτης δίχως τέλος μοιάζουν για τους επαγγελματίες οι διαρκείς ανατιμήσεις πρώτων υλών αλλά και των λογαριασμών ρεύματος. Από το καλοκαίρι του 2021 μέχρι σήμερα, η… μπίλια δεν έχει σταματήσει κάπου, καθημερινά οι τιμές παίρνουν τα πάνω τους και κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται το ταβάνι.

Οι αυξήσεις έχουν πλέον φτάσει και στους καταναλωτές, οι οποίοι ούτως ή άλλως έχουν στην πραγματικότητα χάσει μεγάλο κομμάτι της αγοραστικής τους δύναμης, αφού τα έσοδά τους παραμένουν ίδια- οι όποιες αυξήσεις είναι αμελητέες.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, κ. Μπάμπης Λεκάκης, αναφέρει πως από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι σήμερα έχει παρατηρηθεί πως το ενεργειακό κόστος έχει προκαλέσει μία σειρά ανατιμήσεων και η τιμή των πρώτων υλών έχει αυξηθεί σημαντικά.

Όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες, υλικά, όπως σίδερα, ξυλεία, χαλκός αλλά και αλεύρι, έχουν ακριβύνει. Η πορεία δεν έχει σταματήσει, υπάρχει διαρκής άνοδος τιμών.

Ο κ. Λεκάκης περιγράφει πως δημιουργείται μια δυσκολία στις σχέσεις μεταξύ επαγγελματιών και καταναλωτών, οι δεύτεροι δυσανασχετούν όταν βλέπουν τις τιμές των προϊόντων να ανεβαίνουν, όμως τα χέρια των επαγγελματιών είναι δεμένα, πλέον δεν μπορούν να απορροφήσουν οι ίδιοι τις ανατιμήσεις.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ αναφέρει πως από τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο να παρέμβει με μέτρα, όπως επιδοτήσεις στο ενεργειακό κόστος για τις βιοτεχνίες, κάτι που γίνεται με σημαντική καθυστέρηση.

Οι επαγγελματίες έχουν ζητήσει να μειωθεί ο ΦΠΑ, ωστόσο αυτό δεν έχει γίνει δεκτό ούτε από τους “θεσμούς”.

Ο κ. Λεκάκης αναφέρει πως είναι μονόδρομος η μείωση των έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ και του φόρου στα καύσιμα, δεν υπάρχει άλλη λύση, ο πληθωρισμός καλπάζει ενώ οι επαγγελματίες είναι παράλληλα και καταναλωτές με ό,τι αυτό σημαίνει για την τσέπη τους.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, κ. Μανώλης Κουμαντάκης, αναφέρει πως στην παγκόσμια αγορά επικρατεί μία αναταραχή λόγω της αύξησης των τιμών, το θέμα είναι πολύπλοκο και η Ελλάδα επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό γιατί δεν παράγει πολλά προϊόντα, συνεπώς είναι εξαρτημένοι από την οικονομία άλλων χωρών και φυσικά διεθνείς παράγοντες.

Ο πληθωρισμός έχει ξεφύγει από το ανεκτό επίπεδο και σε αυτό έχει παίξει ρόλο το γεγονός ότι παρατηρείται έλλειψη στις πρώτες ύλες στις παραγωγικές περιοχές που τροφοδοτούν τη χώρα μας με προϊόντα.

Το κόστος ενέργειας και μεταφορών έχει ανέβει, είναι σε εξέλιξη ένας οικονομικός πόλεμος και η πανδημία έχει εργαλοποιηθεί σε αυτή την κατεύθυνση.

Οι ναύλοι έχουν ανέβει σε υψηλό επίπεδο και επηρεάζουν τις τιμές αναλόγως.

Ως αποτέλεσμα, το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών έχει μειωθεί.

Ο κ. Κουμαντάκης αναφέρει πως όλα τα παραπάνω επηρεάζουν την κίνηση στην αγορά και σε συνδυασμό με την πρόσφατη κακοκαιρία, τα αποτελέσματα από τη μέχρι τώρα εκπτωτική περίοδο δεν είναι τα προσδοκώμενα.

«Υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, το εισόδημα είναι πιεσμένο, οι τιμές των προϊόντων είναι αυξημένες, με αποτέλεσμα η ζήτηση να μην είναι μεγάλη» περιγράφει ο κ. Κουμαντάκης.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Επιπλοξυλουργών Ηρακλείου, κ. Χρήστος Κουζούλογλου, αναφέρει πως οι αυξήσεις ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο, οι ανατιμήσεις στα υλικά κυμαίνονται από 30% ως 70%, στα βιομηχανικά υλικά, όπως τις μελαμίνες, τις μοριοσανίδες φτάνουν το 30% ενώ στην καθαρή ξυλεία, το μασίφ ξύλο, δηλαδή, αγγίζουν και το 100%.

Έρχεται από το εξωτερικό και οι αυξήσεις-«φωτιά» οφείλονται στα μεταφορικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα ξεκινάει από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

Αρχικά, οι επαγγελματίες προσπάθησαν να εξαντλήσουν ό,τι αποθέματα είχαν στις αποθήκες τους.

Πλέον, λόγω των ανατιμήσεων, πολλοί πελάτες στρέφονται σε πολυεθνικές για να βρουν φτηνά έπιπλα, αναζητούν εισαγόμενα από Κίνα και Μαλαισία.

Ο κ. Κουζούλογλου αναφέρει πως οι επαγγελματίες βλέπουν τους λογαριασμούς ρεύματος να είναι «τσιμπημένοι» κατά 200% αλλά και 300% και δεν ξέρουν πότε θα σταματήσει αυτό το ράλι ανόδου. Όπως λέει χαρακτηριστικά, το ενεργειακό κόστος έχει αυξηθεί τόσο πολύ που μοιάζει σαν να προσελήφθη ένας επιπλέον υπάλληλος στην εταιρεία.

Θεωρεί πως στο τέλος το πελατολόγιο που θα συνεχίσει να προτιμά το χειροποίητο έπιπλο θα είναι μόλις ένα 30%.

Κάποιοι επαγγελματίες του κλάδου αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε περικοπές στο προσωπικό τους, να τους απασχολούν λιγότερες ημέρες και δεν αποκλείεται να έρθουν και απολύσεις.

Ο κ. Κουζούλογλου αναφέρει πως κανείς δε θέλει να χάσει υπαλλήλους, έμπειρους στη δουλειά τους, εξειδικευμένους, που δεν θα μπορεί να τους βρει ξανά όταν αλλάξει το σκηνικό προς το καλύτερο.

Όπως λέει, ένας εργαζόμενος όταν είναι για χρόνια σε ένα μαγαζί, γίνεται μέλος μιας οικογένειας. Πάντως, αν η κατάσταση συνεχίσει ως έχει, δεν αποκλείονται και τα λουκέτα.

Ο κ. Στέλιος Βιολάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων Εγκαταστατών Ηρακλείου, αναφέρει πως η μεγαλύτερη άνοδος τιμών στα υλικά παρατηρήθηκε στα καλώδια, τα υλικά της δουλειάς βασίζονται στα ορυκτά, τον χαλκό. Μέσα στο 2021, η τιμή των καλωδίων αυξήθηκε κατά 70% και ακόμα δεν έχει σταθεροποιηθεί, συνεχώς υπάρχουν ανατιμήσεις. Αύξηση υπάρχει στις τιμές και των πλαστικών, των διακοπτών, των φωτιστικών, που φτάνει το 35%.

Αυτό το κλίμα που επικρατεί δεν επιτρέπει στους επαγγελματίες του κλάδου να αισθανθούν ασφαλείς και να παροτρύνουν τους πελάτες να προχωρήσουν σε επενδύσεις.

Κατερίνα Μυλωνά