Eurostat: Πόσοι Έλληνες θα κάνουν διακοπές

  • Δευτέρα, 14 Ιουλίου, 2025 - 19:28

Την ώρα που η Ελλάδα καταγράφει ρεκόρ αφίξεων και τουριστικών εσόδων, σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά ούτε μία εβδομάδα διακοπών, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat .

Το 46% των πολιτών άνω των 16 ετών δηλώνει αδυναμία να κάνει έστω και επταήμερες διακοπές μακριά από το σπίτι, κατατάσσοντας τη χώρα δεύτερη στην Ε.Ε. σε τουριστική στέρηση, πίσω μόνο από τη Ρουμανία (58,6%).

Παρά τη βελτίωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα παραμένει σταθερά ψηλά στον δείκτη του «τουριστικού αποκλεισμού», αναδεικνύοντας τις οικονομικές ανισότητες που περιορίζουν την πρόσβαση των ίδιων των Ελλήνων πολιτών στον τουρισμό.

Δύο ταχυτήτων τουρισμός

Την ίδια στιγμή που τα διεθνή δημοσιεύματα και οι αφίξεις επιβεβαιώνουν την εξαιρετική πορεία του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, η κοινωνική διάσταση του τουρισμού φαίνεται να βαδίζει σε διαφορετικό δρόμο. Ο εσωτερικός τουρισμός παραμένει για πολλούς πολίτες πολυτέλεια, με αποτέλεσμα να εντείνεται η αίσθηση τουριστικής ανισότητας ακόμα και σε μια κατεξοχήν τουριστική χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το μέσο ποσοστό αδυναμίας διακοπών στην ΕΕ για το 2024 ήταν 27%, καταγράφοντας μικρή μείωση σε σχέση με το 2023. Ωστόσο, η Ελλάδα απέχει σημαντικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και βρίσκεται σε χειρότερη θέση ακόμη και από τη Βουλγαρία (41,4%).

Βορράς και Νότος: Μια Ευρώπη σε δύο επίπεδα

Στον αντίποδα, οι χαμηλότεροι δείκτες τουριστικής στέρησης παρατηρούνται σε χώρες όπως το Λουξεμβούργο (8,9%), η Σουηδία (11,6%) και η Ολλανδία (13%), ενισχύοντας την εικόνα ενός έντονου κοινωνικοοικονομικού διαχωρισμού μεταξύ Βορρά και Νότου.

Το χάσμα αυτό δεν αφορά μόνο το εισόδημα αλλά και τη δυνατότητα πρόσβασης σε βασικά αγαθά ευημερίας, όπως είναι οι διακοπές και η αναψυχή, που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής πίεσης.

Προκλήσεις για την επόμενη ημέρα

Η εικόνα αυτή δημιουργεί προβληματισμό για το πόσο συμπεριληπτικό και προσβάσιμο είναι τελικά το ελληνικό τουριστικό μοντέλο για τους ίδιους τους κατοίκους της χώρας. Την ώρα που ο εξωτερικός τουρισμός ενισχύεται, ο εσωτερικός τουρισμός παραμένει ζητούμενο για ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, τίθεται επί τάπητος η ανάγκη για ενίσχυση κοινωνικών πολιτικών τουρισμού, προσιτά πακέτα, επανασχεδιασμό τουριστικών προγραμμάτων και στόχευση σε συμπεριληπτικά μοντέλα ανάπτυξης, που θα δίνουν χώρο και στους πολίτες να απολαμβάνουν το αγαθό των διακοπών.

Η ανισορροπία ανάμεσα στις επιδόσεις του τουρισμού και την πραγματική δυνατότητα των πολιτών να συμμετέχουν σε αυτόν, αναδεικνύει την ανάγκη ο τουρισμός στην Ελλάδα να πάψει να είναι μόνο εξαγώγιμο προϊόν και να λειτουργήσει και ως μέσο κοινωνικής συνοχής.

tourismtoday.gr

Ετικέτες: