Ρωσική αισιοδοξία για τον τουρισμό

Θετικά μηνύματα από τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στην MITT της Μόσχας – Υπ. Τουρισμού: «Η Ελλάδα είναι ασφαλής και φιλόξενη χώρα»
  • Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2013 - 06:00

Νέο άνοιγμα στην τουριστική αγορά της Ρωσίας επιχειρεί το Υπουργείο Τουρισμού. Η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας σε ρώσους αρχισυντάκτες στο πλαίσιο ενημερωτικού προγράμματος φιλοξενίας, που υλοποιείται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, της Ρωσικής Πρεσβείας και του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, χαρακτήρισε επιτυχή, κερδοφόρα και με ιδιαίτερη δυναμική την Ελληνορωσική συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, αναφέροντας ότι μέσα σε μία τετραετία τριπλασιάστηκε ο αριθμός των ρώσων τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα.

Η Υπουργός αναφέρθηκε στους βαθείς ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες, ενώ τόνισε ότι στόχος του ελληνικού στρατηγικού σχεδιασμού για τον τουρισμό είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, η ικανοποίηση των αναγκών τόσο των τουριστών όσο και των τοπικών κοινωνιών, η προστασία και αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με τουρισμό 12 μήνες το χρόνο, καθώς και η αξιοποίηση και ανάδειξη όλων των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Νέα τουριστική ταυτότητα με έμφαση στην ασφάλεια

«Εργαζόμαστε σκληρά και μεθοδικά για την ενίσχυση της εικόνας της χώρας της Ελλάδας στο εξωτερικό, δημιουργώντας τη νέα τουριστική ταυτότητα της χώρας με έμφαση στο κομμάτι της ασφάλειας», υπογράμμισε η κ. Κεφαλογιάννη, προσθέτοντας ότι ειδικά για τη ρωσική αγορά στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη των δραστηριοτήτων που αφορούν παρουσιάσεις του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στη Ρωσία αλλά και η απλοποίηση της χορήγησης visa σε ρώσους τουρίστες, με στόχο οι θεωρήσεις εισόδου να χορηγούνται πλέον εντός 48 ωρών.

Η Υπουργός είπε ακόμη ότι η Ελλάδα σήμερα εκσυγχρονίζει τόσο το δημόσιο, όσο και τον ιδιωτικό τομέα για να αντέξει στον έντονο ανταγωνισμό στον τουριστικό κλάδο, αλλά και ότι εργάζεται μεθοδικά για την ενίσχυση της εικόνας της στο εξωτερικό. Ιδιαίτερα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής και φιλόξενη χώρα, ζητώντας από τους ρώσους δημοσιογράφους να μεταφέρουν το μήνυμα αυτό στην πατρίδα τους.

Με αισιόδοξα μηνύματα επέστρεψαν τα νησιά από τη Μόσχα

Στο ίδιο πλαίσιο, στη διεύρυνση δηλαδή της ελληνικής τουριστικής παρουσίας στη Ρωσία, κινήθηκε και η συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη διεθνή έκθεση MITT που ολοκληρώθηκε το Σάββατο στη Μόσχα. Η ετήσια MITT είναι μαζί με την WTM του Λονδίνου και την ITB του Βερολίνου μία από τις σπουδαιότερες τουριστικές εκθέσεις στον κόσμο, με έμφαση στα ταξίδια και τον τουρισμό, αποτελώντας από το 1994 το κορυφαίο σημείο συνάντησης για τους επαγγελματίες στη Ρωσία, την Ανατολική Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν παρούσα στο κεντρικό περίπτερο του ΕΟΤ, στο οποίο φιλοξένησε τα νησιά της Πάρου, της Σαντορίνης, της Τήνου, της Μυκόνου, της Μήλου, της Κω, της Πάτμου, της Λέρου και της Αστυπάλαιας.

Το περίπτερο της Περιφέρειας, όπου διανέμονταν υλικό των νησιών, επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ, Γιώργος Κολέτσος, ο οποίος, στη διάρκεια των επαφών που είχε με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας, εκφράστηκε με αισιοδοξία για την πορεία της ρωσικής αγοράς και τον ελληνικό τουρισμό, ανακοινώνοντας την εντατικοποίηση των δημοσίων σχέσεων της χώρας στη Ρωσία. Οι εκπρόσωποι των νησιών που συμμετείχαν, πραγματοποίησαν σημαντικές επαφές με ρώσους επιχειρηματίες και μέσα μαζικής ενημέρωσης και επέστρεψαν με αισιόδοξα μηνύματα για τα νησιά από τη ρωσική αγορά.

Εξάλλου, στο πλαίσιο των επαφών με τον Έλληνα Πρέσβη στη Μόσχα, κεντρικό θέμα των συζητήσεων ήταν οι νέες προοπτικές που παρουσιάζονται σε ό,τι αφορά το τουριστικό προϊόν των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, καθώς και οι νέοι τρόποι προώθησής του στην αγορά της Ρωσίας. Ταυτόχρονα, ο έλληνας Πρόξενος ανέλαβε τη δέσμευση ότι η έκδοση visa θα γίνεται πλέον εντός 48 ωρών, γεγονός που σημαίνει ότι θα αυξηθούν σημαντικά οι θεωρήσεις εισόδου που θα εκδίδονται για τους ρώσους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφτούν την Ελλάδα.