Καθορίστηκε στα 17 ευρώ η χρέωση του τετραγωνικού μέτρου για χρήση χώρου παραλίας

Υπάρχει ενδιαφέρον

Δ. Ρούσσος και Φ. Ξαγοράρης: Να διατηρήσουν οι επιχειρηματίες σε λογικό πλαίσιο τις τιμές των προϊόντων τους

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο καθορισμός του ύψους του μισθώματος των παραχωρούμενων χώρων στις παραλίες με δημοπράτηση σε ιδιώτες ή σε όμορους επιχειρηματίες, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Η τιμή καθορίστηκε στα 17 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σύμφωνα με την εισήγηση του αντιδημάρχου και προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Δημήτρη Ρούσσου, αφού πρωτίστως, επισημάνθηκε στη συζήτηση του θέματος, πως λήφθηκε υπόψιν σοβαρά, η υφιστάμενη οικονομική συγκυρία.

Η συνολική διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως και τις 30 Ιουνίου, ενώ ακόμη δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων ενδιαφέροντος καθώς απαιτείται πριν απ' όλα να καθαρογραφεί η εγκριθείσα απόφαση του συμβουλίου. Παρόλα τα προαναφερθέντα, ο κ. Ρούσσος σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” τόνισε ότι έχει εκδηλωθεί ήδη ενδιαφέρον από την πλευρά των επιχειρηματιών των όμορων καταστημάτων.

Τα “ηνία” στους ΟΤΑ Α΄ Βαθμού

Στην έναρξη της συζήτησης του θέματος, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, σημείωσε ότι, “διαβιβάστηκε στους δήμους η κοινή υπουργική απόφαση από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών όπου αποφασίστηκε πως παραχωρείται απευθείας και με αντάλλαγμα στους ΟΤΑ Α΄ Βαθμού της χώρας, το δικαίωμα της απλής χρήσης των κοινοχρήστων χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παράχθιας ζώνης, μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών που βρίσκονται στα όρια της διοικητικής τους Περιφέρειας”, με αποτέλεσμα, “να είναι δυνατή η παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους” και ειδικότερα “για εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής, ομπρελών, λειτουργίας αναψυκτηρίου κ.α..”

Σχετικά με τα δεδομένα για τη Σύρο, ο κ. Ρούσσος, ανέφερε πως, η εκμίσθωση χώρων για τις ανωτέρω δραστηριότητες, “δε δύναται να υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά μέτρα ενώ εάν στον ίδιο αιγιαλό υπάρχουν κι άλλοι που δραστηριοποιούνται, θα πρέπει μεταξύ των ίδιων χώρων να υφίσταται ενδιάμεση απόσταση ελεύθερης ζώνης τουλάχιστον 100 μέτρων”. Μάλιστα, “σε περιπτώσεις παραβίασης όσων ορίζονται, επισύρεται η ανάκληση της άδειας”.

Στη συγκεκριμένη ενέργεια προχώρησε το υπουργείο με σκοπό να εισπράξει άμεσα τα έσοδα από τους ΟΤΑ, από την εν λόγω δραστηριότητα, σε ποσοστό που “αγγίζει” το 20% του συνολικού ποσού που θα έρθουν στα ταμεία του κάθε δήμου.

Προτεραιότητα στους όμορους επιχειρηματίες

Στην πορεία της συζήτησης, ο Δημήτρης Ρούσσος, εξήγησε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες ενδιαφερομένων. “Οι επιχειρηματίες των όμορων επιχειρήσεων και οι υπόλοιποι άνθρωποι που μπορεί να επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν. Στις παραλίες για τις οποίες εμείς είμαστε αρμόδιοι, μπορώ να πω ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από τις δύο κατηγορίες”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “Είμαστε υποχρεωμένοι λόγω της σχετικής νομοθεσίας να δώσουμε προτεραιότητα στις όμορες επιχειρήσεις”. Ακολούθως, κληθείς να προσδιορίσει το χρονικό διάστημα εντός του οποίου καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους, επεσήμανε: “Δεν έχουμε καθορίσει αυτή την προθεσμία ακόμη, γιατί θα πρέπει να καθαρογραφεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να αποστείλουμε έγγραφο στις όμορες επιχειρήσεις και να εξετάσουμε το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί. Θα τρέξουμε πάντως τη διαδικασία”. Ωστόσο, ο ίδιος συμπλήρωσε πως, η καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου είναι εκείνη η οποία ορίζει το χρόνο μέσα στον οποίο πρέπει απαραίτητα, να έχουν ολοκληρωθεί οι αναθέσεις - απευθείας ή με τη διαδικασία της δημοπράτησης – για τους εν λόγω χώρους.

Τετραγωνικά μέτρα στις δημοτικές ενότητες

Μιλώντας αναλυτικότερα για τους συγκεκριμένους χώρους στις παραλίες της δυτικής περιφέρειας του νησιού, στις οποίες είναι αρμόδιος ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ο αντιδήμαρχος, ανέφερε ότι στη δημοτική ενότητα της Ποσειδωνίας, η παραχώρηση χώρου σε ιδιώτη στην παραλία της Βάρης για απλή χρήση, δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 240 τετραγωνικά μέτρα ενώ στις Αγκαθωπές τα 500 τετραγωνικά μέτρα. Αναφορικά με την ανάπτυξη θαλασσίων δραστηριοτήτων, έχει υποβληθεί ήδη αίτηση για εκμετάλλευση χώρου 10 τετραγωνικών μέτρων, ενώ στην παραλία της περιοχής Κόμμητο τα διαθέσιμα τετραγωνικά μέτρα για τοποθέτηση τροχήλατης καντίνας δε θα ξεπερνούν τα 12. Επίσης, όσον αφορά στην εκμίσθωση χώρου για τοποθέτηση θαλάσσιου εξοπλισμού θα φτάνει στα 30 τετραγωνικά μέτρα και στα 50 για δημοπρασία που θα σχετίζεται με την τοποθέτηση ομπρελών και καθισμάτων. Επιπρόσθετα, τα δεδομένα στη δημοτική ενότητα Άνω Σύρου, έχουν ως εξής: Στον Γαλησσά η παραχώρηση χώρου δε θα ξεπερνά τα 500 τετραγωνικά μέτρα και στην παραλία “Δελφίνι” τα 320.

Μείωση του αντιτίμου

Ο Δημήτρης Ρούσσος πραγματοποίησε εκτενή αναφορά σχετικά και με την τιμή που θα χρεώνεται το τετραγωνικό μέτρο. Σύμφωνα με όσα είπε, τα παρελθόντα έτη το τετραγωνικό μέτρο χρεωνόταν 24,22 ευρώ, την περυσινή χρονιά 20 ευρώ, ενώ την τρέχουσα περίοδο η τιμή μειώνεται εκ νέου στα 17 ευρώ. Τιμή η οποία θα είναι και η τιμή εκκίνησης στις περιπτώσεις δημοπρασίας, όπως εξήγησε.

Σε αυτή την απόφαση, οδηγήθηκε ο ίδιος αφού συνυπολόγισε δύο βασικές παραμέτρους. Πρώτα ανέφερε ότι υπήρξαν από πέρυσι γραπτά αιτήματα, με τα οποία οι επιχειρηματίες έφερναν στο προσκήνιο το ζήτημα της μείωσης εξαιτίας της κρίσης. Δεύτερη παράμετρος, η οποία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο, όπως δήλωσε και στην εφημερίδα, είναι η ολοένα αυξανόμενη οικονομική ύφεση με την οποία έχουν έρθει αντιμέτωποι σε μεγαλύτερο βαθμό φέτος οι επιχειρηματίες. “Είχα εξηγήσει στους επιχειρηματίες ότι το περυσινό αίτημα από τη στιγμή που είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία δε θα ήταν δυνατόν να τακτοποιηθεί. Όμως φέτος μπορέσαμε και το λάβαμε υπόψιν μας εξαιτίας και της άσχημης οικονομικής κατάστασης. Υπήρξε και αυτή τη χρονιά έγγραφο. Θεωρώ ότι είναι καλό που κατεβάσαμε το αντίτιμο” υποστήριξε.

Να μην ξεπεραστεί το μέτρο

Προς το τέλος της συνεδρίασης, παίρνοντας το λόγο ο αντιδήμαρχος Φώτης Ξαγοράρης, τόνισε ότι ναι μεν οι επιχειρήσεις καλούνται να καταβάλουν το 50% της μίσθωσης ταυτόχρονα με την ύπαρξη του συμφωνητικού μισθώματος, - αφού έτσι ορίζει ο νόμος και το υπουργείο -, όμως ταυτόχρονα, τόνισε πως, “θα πρέπει να κατανοήσουν και οι επιχειρηματίες την κατάσταση του κόσμου και να κινηθούν οι τιμές των προϊόντων τους μέσα σε λογικό πλαίσιο. Θεωρώ ότι αυτή η επιλογή θα τους φέρει κέρδος και όχι ζημιά”, επεσήμανε.

Με παρόμοιες δηλώσεις του προς την “Κοινή Γνώμη” και ο κ. Ρούσσος, υπογράμμισε: “Θεωρώ κι εγώ ως πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και ως οικονομικός διατάκτης ότι θα πρέπει – όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε – όσοι δραστηριοποιηθούν να προσέξουν ιδιαίτερα τις τιμές, ώστε οι επισκέπτες αυτού του καλοκαιριού στη Σύρο, να φύγουν ευχαριστημένοι από την παραμονή τους συνολικά στο νησί”.


Σχόλια

ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΔΟΜΕΝΙΚΟΣ Τετ, 17 Απρ. 2013 - 15:57

Μια εύλογη ερώτηση στα «γατόνια» του δήμου. βάση με τα λεγόμενα των αντιδημάρχων οι παραλίες θα είναι προφανώς οργανωμένες. Οι οργανωμένες παραλίες έχουν ή δεν έχουν ναυαγοσώστες? Είναι υποχρεωμένος ο δήμος να τοποθετήσει ναυαγοσώστες ή είναι μόνο για να κάνει έσοδα? Αν είναι με αυτό το σκεπτικό καλύτερα να μην νοικιάσει κανένας κομμάτι της παραλίας εφόσον οι παροχές θα είναι μόνο για την τσέπη και όχι για την ασφάλεια. ΘΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ. ΦΥΣΙΚΑ ΜΟΝΟ ΕΔΩ ΑΥΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ «παρανομίας».