Επιχειρηματίες και καταναλωτές μιλούν για την κίνηση στα καταστήματα της πόλης

“Δε θα αναστήσει η αγορά”

- Δυσοίωνα τα μηνύματα για την πασχαλινή περίοδο, επισημαίνουν οι καταστηματάρχες - “Δεν αγοράζουμε όπως τα προηγούμενα χρόνια”, δηλώνουν οι καταναλωτές

Έχει αλλάξει άρδην η εικόνα των εμπορικών οδών της Ερμούπολης συγκριτικά με εκείνη των παρελθόντων ετών, καθώς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, η κίνηση χαρακτηρίζεται επιεικώς “υποτονική” και οι επιχειρήσεις βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται μέρα με την ημέρα ολοένα και περισσότερο.

Ενόψει δε της πασχαλινής περιόδου, οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο κέντρο τονίζουν, ότι οι αγορές στις οποίες προχωρούν οι καταναλωτές είναι περιορισμένες, ενώ αντίστοιχα οι δεύτεροι υπογραμμίζουν πως εξαιτίας της δεινής οικονομικής συγκυρίας, “δεν περισσεύουν χρήματα για πολλά έξοδα”.

Κοινή προσδοκία των καταστηματαρχών ωστόσο, αποτελεί η σκέψη πως μετά από τη Μεγάλη Τετάρτη ενδεχομένως ο κόσμος να αυξήσει τις επισκέψεις αλλά και τις αγορές του στις επιχειρήσεις της πόλης, λόγω της εορταστικής περιόδου και των “επιβεβλημένων” εξόδων για μικρά δώρα.

Η εφημερίδα παρουσιάζει τις δηλώσεις των εμπόρων αλλά και των Συριανών, οι οποίοι παραχώρησαν τη δική τους θέση αναφορικά με την κίνηση της αγοράς.

“Δεν υπάρχει χρήμα”

“Δεν θα κάνει Ανάσταση η αγορά φέτος” δηλώνει χαρακτηριστικά καταστηματάρχης από τον πεζόδρομο αφού “Είναι μία πολύ κρίσιμη περίοδος και οι άνθρωποι δεν αγοράζουν πλέον τίποτα”.

Μιλώντας μάλιστα αναλυτικότερα για την εικόνα που αντιμετωπίζει καθημερινά στο κέντρο, υπογραμμίζει: “Οι άνθρωποι κοιτάζουν τα πράγματα στα μαγαζιά, ρωτούν τιμές και πολλοί από αυτούς ζητούν και κάποια έκπτωση. Από την πλευρά μας, εξυπηρετούμε όσο μπορούμε, αλλά το γεγονός είναι ένα. Δεν κινείται χρήμα στην αγορά της Σύρου και όχι μόνο”.

Το γενικευμένο υποτονικό κλίμα, όπως εξηγεί ο ίδιος, “Ελπίζουμε μήπως αντιστραφεί από τη Μεγάλη Πέμπτη και μετά. Τότε ίσως οι Συριανοί κάνουν κάποιες αγορές. Έστω και μικρές. Όμως τα πράγματα είναι δύσκολα. Άνοιξαν δύο τρία καταστήματα νέα στην Ερμούπολη και είναι σίγουρα εξέλιξη θετική αφού ο πεζόδρομος ερήμωνε σταδιακά. Θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα. Όλοι προσπαθούμε πάντως για το καλύτερο”, καταλήγει.

Με τις ίδιες “αποχρώσεις” σκιαγραφεί και μία ακόμη επιχειρηματίας την εικόνα του καταναλωτικού κοινού. “Δυστυχώς ακόμη δεν έχουμε παρατηρήσει να αλλάζει το γενικότερο κλίμα λόγω Πάσχα. Υποτονικά είναι όλα και οι καταναλωτές σίγουρα σε αριθμό έχουν μειωθεί συγκριτικά με την περυσινή πασχαλινή περίοδο. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα να ξοδέψει και όσες αγορές κάνει είναι για τα άκρως απαραίτητα. Μόνο αυτά”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Κατακόρυφη μείωση της αγοραστικής ικανότητας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η οπτική γωνία των καταναλωτών. Με δηλώσεις τους περιγράφουν με σαφήνεια την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και αδυνατούν να ξοδέψουν έστω και κάποια χρήματα για ένα μικρό δώρο. “Αγοράζουμε μόνο όσα χρειαζόμαστε. Τα απαραίτητα δηλαδή. Μικρά συμβολικά δώρα για τα βαφτιστήρια μας και λίγα πράγματα για το σπίτι” δηλώνει μία νεαρή μητέρα αφού όπως αναφέρει στη συνέχεια, “Ο μισθός και του συζύγου μου και ο δικός μου έχει μειωθεί σχεδόν στο 50%. Τί αγορές να κάνουμε λοιπόν; Ακόμη και το δώρο του Πάσχα, θα καλύψει κατά κύριο λόγο πάγια έξοδα. Ως οικογένεια με δύο μικρά παιδιά έχουμε περιορίσει τις αγορές σε σημαντικό βαθμό. Δεν γίνεται διαφορετικά να αντεπεξέλθουμε” επισημαίνει. Παρόμοιες είναι οι δηλώσεις και ενός ζευγαριού ηλικιωμένων, οι οποίοι επισκέφθηκαν κάποια καταστήματα προκειμένου να καλύψουν ανάγκες για τα εγγόνια και τα παιδιά τους. “Βγήκαμε στην αγορά να πάρουμε δώρα για τα εγγόνια μας για το Πάσχα. Μιλήσαμε με τα παιδιά για να δούμε τις ανάγκες τους γιατί κι εμείς με τις συντάξεις μας δεν μπορούμε να βοηθήσουμε πολύ. Ρωτάμε τιμές και ψάχνουμε οικονομικά ρούχα και παπούτσια” αναφέρουν συγκεκριμένα, προσθέτοντας ότι “Όπως είναι τα οικονομικά γενικότερα δεν έχουμε και επιλογές. Για εμάς δεν μας νοιάζει και τόσο, για τα παιδιά όμως είναι άσχημο γιορτινές μέρες να μην παίρνουν ακόμη και ένα μικρό δωράκι. Όλα μειώθηκαν, συντάξεις, μισθοί. Τι να προλάβει να αγοράσει κανείς όταν έρχεται ο ένας λογαριασμός πίσω από τον άλλο. Ό,τι οικονομίες έχουμε κι εμείς στις ανάγκες των παιδιών πηγαίνουν”.

Η κρίση “δεν επιτρέπει ούτε τα αυτονόητα”

Με εντονότερο ύφος, από τους προλαλήσαντες, μίλησε μία νέα κοπέλα, η οποία πραγματοποιούσε τις αγορές της. Διατυπώνοντας τις σκέψεις της, τόνισε: “Προσωπικά, θα έλεγα ότι είμαι άνθρωπος που αγοράζει αρκετά πράγματα. Κυρίως τις γιορτές παίρνω δώρα για την οικογένεια και τους φίλους μου”. Βέβαια, “αυτή τη φορά, επειδή δεν ξέρουμε τι άλλο θα μας ζητήσουν, ποιο θα είναι το νέο χαράτσι και σε τι νέες περικοπές θα προχωρήσουν, αποφάσισα να μην κάνω ότι συνήθιζα τα προηγούμενα χρόνια. Σίγουρα έχω περιοριστεί εξαιτίας της κρίσης, αλλά δεν μπορώ να είμαι και μέσα στη μιζέρια επειδή τους έχουμε και τους καμαρώνουμε και μας κλέβουν όσα βγάζουμε με κόπο. Αντιλαμβάνομαι δυστυχώς, ότι οι καιροί δεν επιτρέπουν σπατάλες, αλλά ούτε τα αυτονόητα”, υπογράμμισε καταλήγοντας.