Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Κυκλάδων, για δηλώσεις Γ. Βρούτση περί αδήλωτης εργασίας

"Μόνο κακό προξενούν"

Τη δυσαρέσκεια των επαγγελματιών του χώρου της εστίασης σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, περί αδήλωτης εργασίας, μεταφέρει η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Κυκλάδων.

Μέσω επιστολής, η οποία κοινοποιείται και προς τον Διοικητή του ΙΚΑ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, ο πρόεδρος της Κυκλαδικής Ομοσπονδίας, Γιάννης Κουζούπης, τονίζει ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις του υπουργού επιφέρουν την αποτροπή του κάθε μικρομεσαίου επιχειρηματία της νησιωτικής περιοχής, να προσλάβει έκτακτο προσωπικό για μια ή δύο μέρες.

Ο κ. Κουζούπης ζητά από τον κ. Βρούτση να εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ, με την οποία να μπορεί να εφαρμοστεί το εργόσημο, όπως άλλωστε είχε ζητήσει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, ΠΟΕΣΕ.

Δε μπορείτε να αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος

“Με την παρούσα επιστολή μας θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τη μεγάλη μας δυσαρέσκεια σχετικά με τις δηλώσεις σας, για την αδήλωτη εργασία”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυκλάδων, ο οποίος στη συνέχεια αναλύει τις ενστάσεις που καταθέτει, αλλά και τα προβλήματα των επιχειρηματιών στην πρόσληψη προσωπικού.

Ο κ. Κουζούπης αιτιολογώντας τους ισχυρισμούς του, δηλαδή ότι οι δηλώσεις του κ. Βρούτση για αδήλωτη εργασία, μόνο κακό μπορούν να προξενήσουν, επισήμανε τα εξής: “Οι δηλώσεις το μόνο που επιφέρουν είναι αποτροπή από κάθε μικρομεσαίο επιχειρηματία και ειδικά στις τουριστικές νησιωτικές περιοχές, που η εργασία περιορίζεται συνήθως τα Σαββατοκύριακα, όπου οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν έκτακτο προσωπικό για μια ή δύο μέρες. Να σημειωθεί ότι οι επιχειρηματίες το αν έχουν δουλειά το μαθαίνουν την Παρασκευή τα μεσάνυχτα που έχουν φτάσει τα πλοία στους προορισμούς τους”.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Κυκλάδων, απευθυνόμενος προς τον υπουργό Εργασίας υπογραμμίζει ότι “βέβαια εσείς και οι υπηρεσίες σας δεν μπορείτε να αντιληφθείτε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όταν το Σάββατο αν χρειαστούν προσωπικό θα πρέπει να καλέσουν τον λογιστή, αν τον βρουν, να μαζέψουν τα στοιχεία από τον εργαζόμενο που προσλαμβάνουν και αν ο λογιστής θα μπορέσει να μπει στο σύστημα για να αποστείλει ηλεκτρονικά στην πρόσληψη, να προβεί την Κυριακή η τη Δευτέρα σε απόλυση και πάει λέγοντας. Η κάθε πρόσληψη κοστίζει περισσότερο από την αμοιβή του εργαζόμενου, με αποτέλεσμα είτε οι επιχειρηματίες να καταφεύγουν στην αδήλωτη εργασία με ότι αυτό συνεπάγεται ή να μην προσλαμβάνουν το απαιτούμενο προσωπικό”.

Ο κ. Κουζούπης κλείνοντας δηλώνει ότι η θέση της Ομοσπονδίας “κανείς ανασφάλιστος” είναι δεδομένη, καλώντας τον να περάσει στην έκδοση της ΚΥΑ, όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 23 του ν. 3863/2010, για την εφαρμογή του εργόσημου και στους περιστασιακά απασχολούμενους στις επιχειρήσεις επισιτισμού και θεάματος.