Νέο ξεχωριστό παραδοσιακό προϊόν στην αγορά της Σύρου

“Κανελάδα”

Ο Νίκος Ρούσσος μιλάει για την παρασκευή του ροφήματος από “το σπιτικό της Αγνής” και τη διάθεσή του από το κατάστημα του Κωνσταντίνου Πρέκα

Με άρωμα και γεύση κανέλας πλημμυρίζει ο ουρανίσκος εκείνου που δοκιμάζει το νέο παραδοσιακό ρόφημα “κανελάδα” που παρασκευάζεται τους τελευταίους δύο μήνες από “το σπιτικό της Αγνής” στη Σύρο.

Το φυσικό προϊόν που βασίζεται στην κανέλα και την κανέλα Κεϋλάνης, φιλοδοξεί να αποτελέσει μία αγαπημένη επιλογή όλων εκείνων που επιθυμούν να γεύονται ένα δροσιστικό ρόφημα ακόμη και σε καθημερινή βάση, είτε να το χρησιμοποιούν σε συνδυασμό με τον καφέ, το ποτό ή και το γλυκό τους.

Για την πρωτότυπη ιδέα που προσθέτει κανέλα Κεϋλάνης στην παραδοσιακή συνταγή της κανελάδας, με αποτέλεσμα να προσφέρει μία σειρά από ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, μιλά αναλυτικά ο Νίκος Ρούσσος που διατηρεί το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής και τροφίμων “το σπιτικό της Αγνής” στη Σύρο.

Η πρωτότυπη προσθήκη

“Η κανελάδα μπορεί να χαρακτηριστεί ρόφημα ή και αναψυκτικό”, τονίζει αρχικά ο Νίκος Ρούσσος, λέγοντας πως, “Πίνεται ζεστό αλλά και κρύο”. Η ιδέα “προέκυψε τόσο από “το σπιτικό της Αγνής” όσο και από το κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων του Κωνσταντίνου Πρέκα, καθώς αναζητούσαμε να δημιουργήσουμε κάτι παραδοσιακό και πρωτότυπο”. Όπως δηλώνει ο ίδιος στη συνέχεια, “Μπορεί η κανελάδα να είναι γνωστή από πολύ παλιά, ωστόσο σε εμάς, το ιδιαίτερο είναι ότι προσθέσαμε την κανέλα Κεϋλάνης, που έχει πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων. Εκτός από αυτό το συστατικό όμως, η κανελάδα αποτελείται από νερό, ζάχαρη, κανέλα και γαρύφαλλο”.

Αρωματικό “σιρόπι” για πολλές χρήσεις

Η κανελάδα αποτελεί ένα παραδοσιακό τοπικό προϊόν που έχει συγκεκριμένο τρόπο παρασκευής. “Ανοίγοντας” το εργαστήριό του, ο κ. Ρούσσος, εξήγησε ότι, “Η παρασκευή της κανελάδας γίνεται με συγκεκριμένα βήματα. Δεν είναι χρονοβόρα η διαδικασία αλλά σίγουρα χρειάζεται προσοχή σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες ώστε το ρόφημα να είναι διαυγές με το σωστό άρωμα και το κατάλληλο χρώμα. Τοποθετούμε τα υλικά σε ειδικό σκεύος, τα βράζουμε και σταδιακά ομογενοποιούνται”. Από την περιγραφείσα διαδικασία, “επί της ουσίας παράγεται ένα ελαφρύ σιρόπι το οποίο “ωριμάζει” για μικρό χρονικό διάστημα και αργότερα εμφιαλώνεται”.

Μετά από αυτό το στάδιο ο καταναλωτής μπορεί να το χρησιμοποιήσει με διάφορους τρόπους. “Κάποιος μπορεί να αραιώσει την κανελάδα με νερό, είτε με ανθρακούχο νερό ώστε να γίνει ένα δροσερό αναψυκτικό. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό που χαρίζει άρωμα σε ποτό της αρεσκείας μας ή ακόμη σε γλυκό και σε παγωτό. Ακόμη και στον καφέ μπορεί να χαρίσει ιδιαίτερο άρωμα και γεύση”, επισημαίνει ο κ. Ρούσσος, σκιαγραφώντας τον πολύπλευρο ρόλο της κανελάδας.

Τοπικό παραδοσιακό προϊόν

Στόχος για τους παραγωγούς της κανελάδας, σύμφωνα με όσα σημείωσε παρακάτω ο Νίκος Ρούσσος, “είναι να αποτελέσει σταδιακά ένα παραδοσιακό προϊόν που θα το προτιμούν οι καταναλωτές. Γενικά σε ό,τι παράγουμε στο εργαστήριό μας, στόχος είναι πρώτα να αποτελούν αγνά προϊόντα που θα τιμούν το νησί”. Προωθώντας τα και εκτός τοπικών συνόρων, συμπληρώνει πως “επιθυμούμε να συμβάλουμε στην προβολή του νησιού και του προϊόντος φυσικά. Υπάρχει ήδη ζήτηση από τα νησιά των Κυκλάδων, την Κρήτη ενώ γίνονται ενέργειες και στην Αθήνα”.

Η παραγωγή της κανελάδας έχει ξεκινήσει δύο μήνες και όπως τονίζει ο κ. Ρούσσος, “έχει εκδηλώσει ο κόσμος την προτίμησή του αφού είναι ένα ρόφημα με φυσικά συστατικά”.

Αν θέλει κάποιος να το προμηθευτεί, έχει τη δυνατότητα από το κατάστημα “το σπιτικό της Αγνής” καθώς και από την επιχείρηση του Κωνσταντίνου Πρέκα στην Ερμούπολη. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως, σταδιακά μπορεί να φιλοξενηθεί σε αρκετές επιχειρήσεις.

Κανέλα Κεϋλάνης

Το ιδιαίτερο ρόφημα με την κανέλα Κεϋλάνης, η οποία έχει μία σειρά από ευεργετικές ιδιότητες, μπορεί να ανακουφίζει πεπτικές ανωμαλίες, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, βελτιώνει το κυκλοφορικό σύστημα, αποτελεί φυσική πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και φυτικών ινών και έχει θερμαντικές ικανότητες αλλά και πολλές ακόμη δράσεις που ωφελούν τον οργανισμό.

Ετικέτες: