Οίνος ευραίνει καρδία

  • Παρασκευή, 14 Μαρτίου, 2014 - 06:10

Ελλάδα, η χώρα με το φυσικό πλούτο, τη μεσογειακή διατροφή, το ηλιοβασίλεμα, την ιστορία, τον πολιτισμό και τα όμορφα νησιά της. Για όλα αυτά και ακόμα περισσότερα είναι υπερήφανοι οι Έλληνες. Επίσης μέσα σε όλα έρχεται και η διάκριση του κρασιού που με τη ποιότητα του εκτοξεύτηκε στις δέκα καλύτερες επιλογές κρασιού, ειδικά όσα παράγονται στα νησιά του Αιγαίου μετά τη δημοσίευση της λίστας των καλύτερων προορισμών, τη χρονιά που διανύουμε, για τους γευσιγνώστες κρασιού στο περιοδικό Wine Enthusiast.

Ως γνωστόν το ποιοτικό κρασί από μόνο του δεν αρκεί, γι’ αυτό πρέπει να πλαισιώνεται με καλό φαγητό, διασκέδαση, ενδιαφέροντα και ανεμελιά. Μόνο αν οι επισκέπτες βρουν το πακέτο που επιθυμούν και μείνουν ικανοποιημένοι καταφέρνει μια χώρα να βρεθεί στη συγκεκριμένη λίστα.

Σύμφωνα όμως με το περιοδικό, άλλο ένα που μετράει είναι η αύρα που εκπέμπει το κάθε μέρος και δημιουργεί στους ενδιαφερόμενους την ανάγκη να το ξαναεπισκεφτεί.

Η Ελλάδα και ιδιαίτερα τα νησιά του Αιγαίου έχουν ιστορία στη παραγωγή του κρασιού εδώ και 1.000 χρόνια. Η ιστορία του ελληνικού κρασιού είναι συνδεδεμένη με σημαντικές ιστορικές περιόδους, για την ακρίβεια ξεκινάει από τους προϊστορικούς χρόνους και φτάνει μέχρι σήμερα. Οι κάτοικοι της χώρας ήταν πάντα δεμένοι με τα αμπέλια και τον οίνο διότι για αυτούς ο οίνος σημαίνει άνθηση και ευημερία του πολιτισμού. Η φιλοσοφία τους έλεγε ότι η καλλιέργεια του αμπελιού προϋποθέτει μόνιμη κατοικία και όχι ζωή μοναδική και γίνεται σε άγονη γη. Παράλληλα ακολούθησαν τη λογική του ότι η παραγωγή του κρασιού απαιτεί τεχνικές γνώσεις και εξειδικευμένες πρακτικές, ενώ το εμπόριο του κρασιού απαιτεί μεταφορικά μέσα, γνώσεις συναλλαγών, οικονομίας και ναυτιλίας.

Σήμερα λοιπόν η Ελλάδα κερδίζει μπαίνοντας σε διεθνές λίστες προτιμήσεων για το κρασί της, μετά από τη βελτίωση στη ποιότητα του κρασιού της, με πρωτοπόρο το νησί της Σαντορίνης όπως αναφέρεται στο περιοδικό. Ιδιαίτερη θέση έχουν κερδίσει και άλλα νησιά του Αιγαίου καθώς και η Σάμος με τη Κρήτη.

Ετικέτες: