Η παραχώρηση του ακινήτου στον συνεταιρισμό του Νεωρίου

Το ακίνητο που διχάζει

Νέες εντάσεις διαγράφονται στο άμεσο μέλλον, οι οποίες προέρχονται από τις δημοτικές κινήσεις που αφορούν στην παραχώρηση του ακινήτου του Super Market Νεωρίου, εμπλέκοντας τρεις πλευρές, την παρούσα αλλά και την επόμενη δημοτική αρχή, όπως και την πλευρά του συνεταιρισμού, οι οποίες θα έρθουν αντιμέτωπες κατά την διευθέτηση του θέματος.

Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Super Market του συνεταιριμού του Νεωρίου, παραχωρήθηκε από τον Δήμο προς τον συνεταιρισμό, με δύο παραχωρητήρια, δέκα ετών έκαστο, το δεύτερο εκ των οποίων λήγει στις 8 Σεπτεμβρίου 2014.

Τώρα καλείται η παρούσα δημοτική αρχή να χειριστεί το θέμα πριν τη λήξη του, όμως καθώς ήδη έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις εκ μέρους του συνεταιρισμού, αποφάσισε να το παραπέμψει το νεοεκλεγέν δημοτικό συμβούλιο, ενώ έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για την μίσθωση του κτιρίου από ανταγωνιστική επιχείρηση των Αθηνών.

Με τις νομικές υπηρεσίες των δύο πλευρών να αναλαμβάνουν την μελέτη του θέματος και την τελική του διευθέτηση, οι τρεις εμπλεκόμενες πλευρές εμφανίζουν έντονες αποκλίσεις απόψεων.

Το ιστορικό

Στις 11/8/1994 είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση στο υπουργείο Βιομηχανίας μεταξύ του ελληνικού δημοσίου που εκπροσωπούσε ο υπουργός κ. Ροκόφυλλος και ο υπουργός Εργασίας κ. Σκουλαρίκης, ενώ παρόντες ήταν ο γ.γ. της υπηρεσίας αποκρατικοποίησης κ. Παρασκευάς, ο υποδιοικητής της ΕΤΒΑ κ. Κραμούζης, ο πρόεδρος ελληνικών εξαγωγών κ. Μπικάκης και ο εκπρόσωπος του ΟΑΕΔ κ. Μπλιάτσος.

Εκ μέρος του Νεωρίου ήταν εκπρόσωποι των εργαζομένων του σωματείου του Νεωρίου Πέτρος Ραουζαίος, Σπύρος Καραβάς, Πέτρος Γκίκας που τους πλαισίωναν ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Κ. Παπαμιχαήλ, ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας μετάλλου και ο Δήμαρχος Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας.

Τότε υπογράφηκε κείμενο παραχώρησης των τριών ακινήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση, το οποίο μεταξύ άλλων στην παρ. 4 αναφέρει ότι «…Θα πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση των τριών ακινήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση Δήμου Ερμούπολης, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2198/94, από τα τρία αυτά ακίνητα, με δήλωση του Δημάρχου και σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων θα παραχωρηθεί κατά χρήση δωρεάν ή με χαμηλό μίσθωμα το παλιό εργοστάσιο Βελισσαρόπουλου στον ήδη στεγαζόμενο εκεί συνεταιρισμό των εργαζομένων στο Νεώριο», χωρίς να αναφέρεται για πόσα χρόνια.

Τώρα πλέον που λήγει στις 8 Σεπτεμβρίου το παραχωρητήριο χρήσης η νυν δημοτική αρχή πετάει την υπόθεση στα χέρια της νέας, η οποία όμως ορκίζεται την 1η Σεπτεμβρίου και συγκροτείται σε σώμα στις 7 Σεπτεμβρίου. Άρα μοναδικό θέμα της 1ης συνεδρίασης του νέου δημοτικού συμβουλίου θα είναι αυτό.

Η παρούσα κατάσταση

Στις 20 Ιουνίου εστάλη από τον Δήμαρχο Γιάννη Δεκαβάλλα προς τον πρόεδρο του Super Market «Νεώριον» επιστολή με την οποία ζητείται από τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, εντός 10 ημερών από την παραλαβή της παρούσας επιστολής, να γνωστοποιήσει τις προθέσεις του για το θέμα.

Παράλληλα υπήρξε επιστολή που εστάλη προς τον Δήμο στις 11/11/2013 από την εταιρεία ΜΕΤΡΟ ΑΒΕΕ προκειμένου να ενημερωθεί για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει προκειμένου να προχωρήσει στη μίσθωση του εν λόγω ακινήτου για την λειτουργία Super Market με την επωνυμία My Market.

Η διαδικασία για να γίνει όπως πρέπει χρειάζεται κάποιο χρόνο, προκειμένου να εξεταστεί όλος ο φάκελος. Θα πρέπει από τη νέα δημοτική αρχή και σε συνεννόηση με τη νομική υπηρεσία του Δήμου να συναξιολογηθούν όλα τα δεδομένα που αφορούν στο όφελος και το συμφέρον του Δήμου, τη χρηστή αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δήμου, το κοινωνικό όφελος και την εξασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού.

Θα μπορούσε να δώσει η νέα δημοτική αρχή μία άτυπη παράταση 6 μηνών μέχρι να δει πως θα χειριστεί το θέμα. Όμως αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον χειρισμό που είχε κάνει η δημοτική αρχή όταν ενώ η δεκαετία του πρώτου παραχωρητηρίου έληγε το 2004, παρ’ όλα αυτά υπήρξε μία βιασύνη δύο χρόνια πριν τη λήξη, το 2002, χρονιά δημοτικών εκλογών να περάσει το δημοτικό συμβούλιο μία παράταση για άλλα 10 χρόνια. Όπως λοιπόν η σπουδή που επέδειξε τότε η δημοτική αρχή έδωσε παράταση παραχώρησης, έτσι θα έπρεπε πριν από τη λήξη της παρούσας θητείας της να είχε κινηθεί όλη η διαδικασία ώστε κατά την επίμαχη ημερομηνία της 8ης Σεπτεμβρίου που λήγει το παραχωρητήριο να είχε δρομολογηθεί η όποια εξέλιξη.

Εκατέρωθεν αντιδράσεις

Εκ μέρους των εμπλεκόμενων πλευρών εκφράστηκαν τελείως διαφορετικές απόψεις με τον πρόεδρο του Super Market, Μάρκο Βουτσίνο να αναφέρει «Αυτό το ακίνητο κάναμε κάποιες ενέργειες να δοθεί σε εμάς. Όταν όμως έφτασε εκείνη η ώρα υπήρχε ένα κώλυμα διότι δεν μπορούσε να δοθεί σε έναν συνεταιρισμό κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η βούληση της τότε κυβέρνησης ήταν να δοθεί σε εμάς. Αυτό ήταν αδύνατο και γι’ αυτό έπεσε στο τραπέζι αυτή η πρόταση να δοθεί στον Δήμο αλλά θα έχει την υποχρέωση να σας έχει μέσα δωρεάν ή με πολύ χαμηλό μίσθωμα για όσο υφίσταται ο συνεταιρισμός. Όταν πήραμε αυτό το ακίνητο δεν το πήραμε από τον Δήμο. Ο Δήμος μας βρήκε μέσα. Εμείς εδώ ξεκινήσαμε με ένα ερείπιο που δεν είχε ούτε στέγη και το μετατρέψαμε σε κτίριο που έχει αξία. Δεν μπορούσε να τεθεί εξ αρχής ότι θα είμαστε μέσα επ’ αόριστον οπότε αποφασίστηκε κάθε 10 χρόνια να ανανεώνεται η παραχώρηση».

Για τις εξελίξεις που προοιωνίζονται ο κ. Βουτσίνος εμφανίστηκε αποφασισμένος να υπερασπιστεί ο συνεταιρισμός με κάθε τρόπο την θέση του, λέγοντας «Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε αυτά. Ούτε την δωρεάν παραχώρηση, ούτε μας έκανε κανείς χάρη. Την υπόθεση έχει αναλάβει η νομική υπηρεσία του Συνεταιρισμού. Όλοι αυτοί οι κύριοι, ειδικά ο Δήμαρχος, γνωρίζουν πολύ καλά πως το ακίνητο αυτό βρέθηκε στον συνεταιρισμό. Ειδικά ο Δήμαρχος το ξέρει καλύτερα από όλους. Μην κρύβονται τώρα. Αν ζητηθεί μίσθωμα δεν θα δώσουμε τίποτα. Πρέπει να μας δώσουν όχι να δώσουμε. Δώσανε ένα ερείπιο και το κάναμε μαγαζί και να μας πουν που πήγαν τα άλλα δύο ακίνητα. Όποιος νομίζει και μπορεί ας έρθει να μας διώξει. Να μην παίζει κανείς με την υπομονή μας. Δεν φαντάζονται τι θα δουν. Είναι άδικο γιατί αυτός ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε 30 χρόνια πριν με κόπο με στερήσεις με προσωπική εργασία και δεν μπορεί κανένας Δήμαρχος ή επόμενος Δήμαρχος να μας διώξει από εδώ. Όποιος έχει κουράγιο ας έρθει».

Από τη πλευρά του ο Δήμαρχος Γιάννης Δεκαβάλλας κατέστησε σαφές πως θα παραπέμψει την υπόθεση στη νέα δημοτική αρχή και πολύ λακωνικά ανέφερε πως το έγγραφο που εστάλη «είναι για να ενημερώσει το Super Market εάν θέλει να παραχωρήσει ο Δήμος και πάλι τον χώρο ή όχι. Εάν αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο ότι δεν είναι νόμιμο να γίνει παραχώρηση χώρου, θα αποφασίσει να γίνει δημοπράτηση του χώρου. Ήδη υπάρχει ανταγωνιστικό Super Market που έχει ζητήσει από τον Δήμο πληροφορία πότε θα γίνει ο καινούργιος διαγωνισμός. Ήδη είναι γνωστό ότι τελειώνει η παραχώρηση και καιροφυλακτούν κάποιοι. Στο καινούργιο δημοτικό συμβούλιο θα πάει το θέμα. Όλο τον φάκελο θα τον δώσουμε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο».

Τέλος ο νέος Δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος θα κληθεί τελικά να διαχειριστεί όλο το θέμα δήλωσε πως «αυτή είναι μία προκλητική και απαθής συμπεριφορά που ουσιαστικά δεν δείχνει συνετή διαχείριση των οικονομικών και περιουσιακών στοιχείων του Δήμου, διότι τουλάχιστον 6 μήνες πριν θα έπρεπε ο Δήμος να είχε διερευνήσει και τις προθέσεις του Super Market,να εκδηλώσει και εκείνο τις προθέσεις του και από εκεί και πέρα να υπήρχε ο χρόνος ώστε να εξεταστούν όλα τα δεδομένα και οι παράμετροι για να αποφασίσουν και οι δύο πλευρές πως θα κινηθούν. Για να καταλήξει ο Δήμος σε κάποια απόφαση είτε για εκ νέου παραχώρηση, είτε για μία μεσοβέζικη λύση, είτε για απαίτηση χαμηλού μισθώματος ή για δημοπρασία θα πρέπει με σύνεση και νηφαλιότητα να εξεταστεί το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών. Για να γίνουν αυτά θα έπρεπε να εξεταστεί το θέμα καιρό πριν και όχι να το αφήσει να σκάσει στα χέρια των επομένων. Εμείς θα πράξουμε ότι είναι σωστό. Θα δώσουμε εκ των πραγμάτων μία παράταση κάποιων μηνών μέχρι να δούμε πως θα χειριστούμε την υπόθεση. Αυτό σίγουρα ζημιώνει τον Δήμο σε σχέση με το εάν είχε κινηθεί η διαδικασία πολύ νωρίτερα».

 

Ετικέτες: