Η πρώτη “λευκή νύχτα” του εμπορικού κόσμου της Ερμούπολης

Προσδοκίες ανάσας

Αισιοδοξία “στιγμής” χάρισε η πρώτη “λευκή νύχτα” που πραγματοποίησε ο εμπορικός κόσμος της Ερμούπολης το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο της πόλης με τις κεντρικές οδούς να “πλημμυρίζουν” από κόσμο, η παρουσία του οποίου όμως, αν και άλλαξε άρδην το καθημερινό χλιαρό σκηνικό της επισκεψιμότητας, ωστόσο, δεν απέδωσε τους επιθυμητούς καρπούς σε επίπεδο αγορών.

Παρά το γεγονός πως Συριανοί και επισκέπτες έσπευσαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, παραμένοντας για αρκετές ώρες στις εμπορικές οδούς, τα καταστήματα των οποίων λειτούργησαν έως αργά το βράδυ προσφέροντας κεράσματα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, πως οι προσδοκίες των επιχειρηματιών για αύξηση των τζίρων των καταστημάτων τους, παρέμειναν απλές προσδοκίες, αφού δεν ήταν πολλοί εκείνοι που πέρασαν το κατώφλι των επιχειρήσεων.

Η βραδινή εμπορική Ερμούπολη έδειξε τις αναξιοποίητες δυνατότητές της, καθιστώντας άκρως ελκυστικές τις οδούς, γεγονός που ακόμη και σαν εικόνα ενθουσίασε καταστηματάρχες και επισκέπτες όπως δήλωσε άλλωστε στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Ευάγγελος Αλεξανδρίδης.

“Σκόπελος” όμως στην ευρύτερη προσπάθεια, αποδείχθηκε το άνοιγμα του πεζόδρομου μετά τις δέκα το βράδυ, προκειμένου να διέρχονται οχήματα και δίκυκλα, αποδεικνύοντας πως συλλογικές ενέργειες του εμπορικού κόσμου, μοιάζουν “όμηροι” του σημαντικού άλυτου προβλήματος που καλείται κυκλοφοριακό Ερμούπολης.

“Μεταμόρφωση” των άδειων εμπορικών οδών

Ειδικότερα, η συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών καταστημάτων που συμμετείχε στη “λευκή νύχτα” πέτυχε να “μεταμορφώσει” ριζικά το καθημερινό μοτίβο της πόλης που τα τελευταία χρόνια έχει εμφανώς πληγεί από την οικονομική κρίση αλλά και την παντελή ανυπαρξία τουριστών. Επιχειρηματίες αλλά και καταστηματάρχες - χορηγοί της “λευκής νύχτας” έστησαν πάγκους με κεράσματα και ποτά ενώ η ύπαρξη μουσικής κατά μήκος των εμπορικών οδών και του πεζόδρομου συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των περιπατητών με αποτέλεσμα κυρίως οι οδοί Θυμάτων Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη να θυμίζουν ημέρες εορταστικής περιόδου. Πρόκειται για μία προσπάθεια που “γεννήθηκε” από την επιτακτική ανάγκη που προβάλλει να αναζωογονηθούν οι επιχειρήσεις που έχουν περιέλθει σε οικονομική μιζέρια, η οποία απειλεί την ομαλή λειτουργία τους.

“Οι εντυπώσεις από την εικόνα που παρατηρήσαμε είναι πάρα πολύ θετικές” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Ευάγγελος Αλεξανδρίδης, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία ενέργεια που στέφθηκε με επιτυχία τουλάχιστον σε επίπεδο ποσοστών επισκεψιμότητας. Αναφερόμενος δε, σε όσους επιχειρηματίες διατηρούσαν επιφυλάξεις σχετικά με την ουσία της “λευκής νύχτας”, οι οποίοι εξέφραζαν τον προβληματισμό τους όσον αφορά στο αν μπορούν να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στην καταναλωτική κίνηση, ο κ. Αλεξανδρίδης σημείωσε πως ναι μεν σε έναν σημαντικό βαθμό οι επιφυλάξεις επιβεβαιώθηκαν αφού “οι αγορές ήταν περιορισμένες”, ωστόσο, διαψεύσθηκαν σε επίπεδο εικόνας, αφού η κατακόρυφη αύξηση της επισκεψιμότητας τόνωσε σημαντικά έστω την ψυχολογία των επιχειρηματιών. “Άνοιξαν σχεδόν όλα τα καταστήματα ακόμη και εκείνοι που ήταν αρχικά δύσπιστοι” πρόσθεσε στη συνέχεια, λέγοντας ταυτόχρονα πως, “Εισπράξαμε αισιόδοξα μηνύματα από όσους επισκέφθηκαν το κέντρο, πολλοί από τους οποίους μας ζήτησαν να επαναλάβουμε τη συγκεκριμένη προσπάθεια”.

“Όμηρος” του άλυτου κυκλοφοριακού

Ο φιλότιμος αγώνας των επιχειρηματιών που επιβεβαίωσε πως αν υπάρχει πρόθεση, τότε οι ιδέες που γεννώνται μπορούν να υλοποιηθούν συλλογικά, προσέκρουσε μετά από μία συγκεκριμένη ώρα στο άλυτο πρόβλημα του κυκλοφοριακού ζητήματος της Ερμούπολης. Δεδομένης της προσωρινής πεζοδρόμησης της παραλιακής οδού και καθώς οι οδηγοί οχημάτων και δικύκλων έπρεπε να εξυπηρετηθούν, η εικόνα της Θυμάτων Σπερχειού και της Πρωτοπαπαδάκη, οι οποίες κυριολεκτικά προτιμήθηκαν και έσφυζαν από κίνηση, δεν άργησε να μετατραπεί σε έναν κακόγουστο συνδυασμό πεζόδρομου και δρόμου κυκλοφορίας, εικόνα που ήρθε να υπενθυμίσει τον εφιάλτη του κυκλοφοριακού που βιώνει η πόλη κατά τη διάρκεια μίας προσπάθειας για την τόνωση της αγοράς και των καταστημάτων αυτής.

Επί τάπητος προς τον Ευάγγελο Αλεξανδρίδη τέθηκε το ερώτημα γιατί δεν υπήρξε μέριμνα τουλάχιστον από τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου, ώστε να παραμείνει κλειστός ο πεζόδρομος καθ΄ όλη τη διάρκεια της βραδιάς, της οποίας πρωταγωνιστής ήταν ο εμπορικός κόσμος, προκειμένου να μην προκληθεί η σύγχυση και να μην παρατηρηθεί η κάκιστη εικόνα που έφερε στο προσκήνιο αρνητικούς ψιθύρους.

Ο ίδιος, γνωστοποίησε αρχικά πως υπήρξε ανάλογη σκέψη που “ταλαιπώρησε” τον επιχειρηματικό κόσμο λόγω της πραγματοποίησης της “λευκής νύχτας”, ωστόσο, το ενδεχόμενο να προκληθεί πρόβλημα στους επιχειρηματίες της παραλιακής οδού, έστεψε τον φόβο νικητή στην εν λόγω αγωνιώδη επιχειρηματική προσπάθεια.

“Η Σταματίου Πρωΐου ζήτησε να γίνει πεζόδρομος και η Θυμάτων Σπερχειού με την Πρωτοπαπαδάκη αιτήθηκαν να διατηρηθεί ο πεζόδρομος” γνωστοποίησε ο πρόεδρος, εξηγώντας πως η απάντησή του και η επιχειρηματολογία του ήταν σαφής προς τους ίδιους. “Υποστήριξα πως δεν είμαστε μόνοι μας στην πόλη αλλά υπάρχουν οι επιχειρήσεις της παραλίας και αν ο δρόμος ήταν διπλής κατεύθυνσης, δεν θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί ο κόσμος” δήλωσε, τονίζοντας ότι “αυτή η απόφαση δεν θα ήταν αλληλέγγυα στην επιχειρηματικότητα” πέραν του ότι ενδεχομένως “θα γεννούσε αντιδράσεις” και νέες έριδες ανάμεσα στον επιχειρηματικό κόσμο.

Να υποστηριχθούν οι προσπάθειες

Μπορεί η “λευκή νύχτα” να χάρισε κάποιες νότες αισιοδοξίας και να γέννησε την επιθυμία στους επιχειρηματίες να συνεχίσουν ανάλογες προσπάθειες, όπως άλλωστε ανέφερε ο κ. Αλεξανδρίδης, ώστε να συναντούν συχνότερα τους εμπορικούς δρόμους της πόλης γεμάτους από επισκέπτες με την ελπίδα να μετουσιωθεί η επισκεψιμότητα σταδιακά σε αγορές, ωστόσο, στο προσκήνιο παραμένει επιτακτικά το χρόνιο πρόβλημα του κυκλοφοριακού.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος μάλιστα, ο επιχειρηματικός κόσμος φαίνεται να εναποθέτει τις ελπίδες του για λύση του προβλήματος στη νέα Δημοτική Αρχή. “Πρέπει για το καλό του νησιού να υπάρξει ομόνοια. Και πιστεύω ότι με τη νέα Δημοτική Αρχή θα δοθεί λύση στο συγκεκριμένο θέμα” δήλωσε, υποστηρίζοντας κατηγορηματικά πως, το προχθεσινό άνοιγμα του πεζόδρομου, “δεν είναι ένα θέμα που μας ξέφυγε, αλλά δεν γινόταν να υπάρξει άλλη λύση”.

Πρόσθεσε δε, πως, “Έχουμε μία πόλη που παρέχει τα πάντα και δεν πρέπει αυτό, να το αφήσουμε ανεκμετάλλευτο” καταλήγοντας πως, “Καλό θα είναι να σχεδιάσουμε κι άλλες τέτοιες ημέρες” και γνωστοποιώντας τέλος πως ο εμπορικός κόσμος οργανώνεται περισσότερο, αποκτά συλλογικό πνεύμα, έχει προτάσεις και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίησή τους.