«Κενά» που δεν κάλυψε η αύξηση του τουρισμού

Αναποτελεσματικός ο φετινός τουρισμός (;)

Σε αντιδιαστολή με την αισιόδοξη πορεία που ακολουθούν τα αυξημένα ποσοστά τουριστικής κίνησης, κατά την φετινή καλοκαιρινή τουριστική σεζόν, βρίσκονται τα απογοητευτικά ποσοστά ανεργία, τα οποία δεν μένουν απλά σε σταθερή κλίμακα αλλά αντίθετα συνεχώς αυξάνονται.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του ΣΕΤΕ η θεαματική αυξητική τάση του τουρισμού στην χώρα έμοιαζε σωτήρια για την αντιμετώπιση του ελλείμματος και των περαιτέρω οικονομικών θεμάτων που αντιμετώπιζε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Τα έσοδα ωστόσο, τα οποία προσκόμισε το κράτος, επωφελούμενο από την επιτυχημένη πορεία του ελληνικού τουρισμού, δεν επαρκούν για να «καλύψουν» καίρια κενά της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Η Ελλάδα ακόμα και αν αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς, χάρη στην φιλοξενία της και τον φυσικό της πλούτο, δεν κατάφερα ακόμα να αντιμετωπίσει ένα από τα βασικότερα ζητήματα που πλήττουν την ελληνική κοινωνία, όπως η ανεργία. Για τον λόγο αυτό, επιτακτική ανάγκη δεν αποτελεί απλώς η δημιουργία κατάλληλων υποδομών και προγραμμάτων για την ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών και κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά παράλληλα αποζητάτε και εναλλακτικές μορφές οικονομικών εσόδων.

Αρχικός προσανατολισμός

Η γιγάντωση της ανεργίας, τα τελευταία χρόνια έφερε την Ελλάδα ένα βήμα πλησιέστερα στην κλίμακα με τις πρώτες τριάντα χώρες που παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά ανέργων. Από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου, ο τουρισμός θα αποτελούσε τον βασικότερο πυλώνα για την άμβλυνση του φαινομένου σε συνδυασμό με την παράλληλη ενίσχυση και κοινωνικών τομέων, που θα συνέβαλλαν στην ανάκαμψη της εγχώρια οικονομία. Παρόλα αυτά, τα αυξημένα ποσοστά της φετινής τουριστική κίνησης φαίνονται να μην είναι αρκετά να καλύψουν τις οικονομικές ανάγκες της χώρας.

Οι επιχειρηματίες και κατ΄ επέκταση οι κάτοικοι της χώρας είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους για οικονομική εξυγίανση στα θετικά αποτελέσματα του φετινού τουρισμού, σύμφωνα με τα οποία οι αφίξεις των επισκεπτών θα άγγιζαν τα 31,4 εκατ. καθώς η κίνηση στα αεροδρόμια μόνο κατά τον μήνα Αύγουστο καταγράφεται στο 13,6%. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την έκθεση του ΣΕΤΕ ο τουρισμός φέτος δημιούργησε περίπου 100.000 νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα μάλιστα με τις δηλώσεις του προέδρου κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, “Ο Τουρισμός είναι γνωστό ότι φέτος θα δημιουργήσει, περίπου, 100.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι νέες εκτιμήσεις είναι για 19,5 εκατομμύρια αφίξεις και 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσα έσοδα, αυξημένες σε σχέση με τις προηγούμενες, παρά τις απώλειες από Ρωσία και Ουκρανία και έγινε μία συζήτηση συνολικά πως μπορούν να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι άνθρωποι στον Τουρισμό και τα επόμενα χρόνια”.

Επίσης, ο κ. Ανδρεάδης, βασιζόμενος στην προβλεπόμενη αύξηση του τουρισμού και μείωση των ανέργων, πρότεινε «να προχωρήσουν μία σειρά προγραμμάτων, τα οποία συσχετίζονται με τα εμπροσθοβαρή προγράμματα των 700 εκατ.ευρώ. Το Voucher που μόλις έκλεισε των 10.000 θέσεων, θα επαναληφθεί το Σεπτέμβριο με 8.000 ακόμα θέσεις, αλλά και μία σειρά άλλων δράσεων οι οποίες θα βοηθήσουν, στηριγμένες όλες πάνω σε νέα πρότυπα, διεθνώς αναγνωρισμένα, δεξιοτήτων νέων ανθρώπων, αλλά και υφισταμένων εργαζομένων στον Τουρισμό, να γίνουν καλύτεροι, να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί για να μπορούν να μπουν στις επιχειρήσεις».

Ποσοστά ανεργίας

Σε αντίθεση όμως με την γενικότερη εικόνα που υιοθετεί και προβάλει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αναφορικά με την ικανοποιητική αποκατάσταση των ανέργων στην χώρα κατά την τουριστική περίοδο, τα ποσοτικά αποτελέσματα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανατρέπουν τα έως τώρα δεδομένα. Όπου υπάρχει για το ΣΕΤΕ εργατικό δυναμικό για τον (ΟΑΕΔ) υπάρχει αύξηση της ανεργίας. Συγκεκριμένα το μεγαλύτερο ποσοστό των εγγεγραμμένων ανέργων παρατηρείται σε ηλικίες από 30 έως 54 ετών, απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και Έλληνες υπήκοοι, ενώ προηγούνται σταθερά οι γυναίκες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ εμφανίστηκε μικρή αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων κατά 1,84%, τον Ιούλιο. Ακόμη, βάση των αποτελεσμάτων του οργανισμού, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων που συνεχίζουν να αναζητούν εργασία ανήλθε τον Ιούλιο σε 835.282 άτομα έναντι 820.156 τον προηγούμενο μήνα. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ανέργων που δήλωσαν ότι δεν αναζητούν εργασία παραμένει. Σταθερός. Ο συγκεκριμένος αριθμός ανήλθε στα 143.744 έναντι 143.336 τον Ιούνιο, αύξηση δηλαδή κατά 0,28%. Σημαντική αύξηση εμφανίζει ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ο οποίος ανήλθε τον Ιούλιο στους 89.850 έναντι 79.621 τον Ιούνιο και συγκεκριμένα στην ηλικιακή ομάδα «κάτω των 30 ετών» το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 205.030 άτομα.

Συνεπώς ο τουρισμός δεν επέφερε τα προβλεπόμενα αποτελέσματα στον τομέα της εργασίας, εν τούτοις σε περιοχές του Ν. Αιγαίου όπου ο τουριστικός τομέας δεν έχει αξιοποιηθεί στο έπακρων, η ανεργία παρουσίασε υψηλά ποσοστά, εξίσου. Αναλυτικότερα, σε επίπεδο Περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στο Νότιο Αιγαίο με 30,3% καθώς η εποχικότητα της τουριστικής απασχόλησης σε συνδυασμό με την επιβάρυνση του τομέα των υπηρεσιών, οδήγησε σε υψηλά επίπεδα ανεργίας τα οποία δεν δύναται να αντισταθμιστούν κατά την διάρκεια της τουριστικής σεζόν, η οποία σε νησιά όπως η Σύρος, είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας ωστόσο αποτελεί επένδυση για το νησί. Συνεπαγωγικά, πρωταρχικός στόχος τίθεται η ομοιόμορφη ανάπτυξη του τουρισμού σε όλη την έκταση της χώρας αλλά παράλληλα, για την επιτυχή απομάκρυνση από την οικονομική κρίση, προϋποτίθεται η ταυτόχρονη ανάπτυξη και άλλων οικονομικών τομέων όπως σε επίπεδο εξαγωγών.