Νέο σύστημα κατάταξης των καταλυμάτων σε κατηγορίες κλειδιών

Σειρά από αλλαγές για τα καταλύματα

Αλλαγές στο σύστημα κατάταξης των ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων -διαμερισμάτων σε κατηγορίες κλειδιών καθώς και καθορισμό τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών προωθεί το υπουργείο τουρισμού, μέσω απόφασης που δημοσιεύτηκε σε Φ.Ε.Κ, η οποία θα έχει ισχύ από πρώτη Γενάρη του 2015.

Σύστημα κατάταξης καταλυμάτων σε κατηγορίες κλειδιών

Όπως αναφέρει το νέο νομοθετικό πλαίσιο, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια τα οποία ορίζονται ως εγκαταστάσεις διαμονής που διαθέτουν χώρους διανυκτέρευσης σε δωμάτια ή και διαμερίσματα ενός ή περισσότερων χωρών με λουτρό αποτελούν μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα. Αναπτύσσονται σε συγκροτήματα μέχρι 20 δωματίων ή και διαμερισμάτων λαμβανομένων υπόψη στον υπολογισμό υπνοδωματίων και των καθιστικών εφ όσον σε αυτά εκμισθώνονται κλίνες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες κλειδιών, με ανώτατη την κατηγορία των τεσσάρων κλειδιών και κατώτατη την κατηγορία των δύο βάσει υποχρεωτικών τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών τις οποίες πρέπει να πληρεί η επιχείρηση και βαθμολογούμενων κριτηρίων από την εφαρμογή των οποίων η επιχείρηση υποχρεούται να συγκεντρώσει τουλάχιστον τον αριθμό μορίων που αποτελεί τη «βάση» της κατηγορίας στην οποία πρόκειται να καταταγεί. Μεταξύ άλλων τα ΕΕΔΔ που πληρούν τις υποχρεωτικές τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές και τα οποία δεν συγκεντρώνουν ελάχιστο αριθμό μορίων που αποτελεί τη «βάση» για κατάταξη στην κατηγορία των 3 και 4 κλειδιών κατατάσσονται στην κατηγορία των 2 κλειδιών. Ενώ οι υποχρεωτικές τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές και τα βαθμολογούμενα κριτήρια για κάθε κατηγορία ΕΕΔΔ ορίζονται στο Παράρτημα Α της απόφασης , τα οποία αναγράφονται αναλυτικά στο ΦΕΚ, ωστόσο όσον αφορά την επιλογή των κριτηρίων που εξασφαλίζουν την κάλυψη της βάσης των βαθμολογούμενων κριτηρίων ανήκει στον επιχειρηματία.

Προδιαγραφές οικοπέδου – κτιρίου για τη δημιουργία ΕΕΔΔ

Εκτός των αλλαγών που επιφέρει η απόφαση του υπουργείου τουρισμού όσον αφορά στο νέο σύστημα κατάταξης των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων σε κατηγορίες κλειδιών, όπως φαίνεται το αρμόδιο υπουργείο προχώρησε σε περαιτέρω αλλαγές που αφορούν στον καθορισμό τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών οικοπέδων και κτιρίων για τη δημιουργία ΕΕΔΔ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα νομοθετική ρύθμιση η έκταση του οικοπέδου-γηπέδου όπου υφίσταται ή πρόκειται να δημιουργηθεί επιχείρηση ΕΕΔΔ πρέπει να είναι ενιαία και να ανήκει σε έναν ή περισσότερους ιδιοκτήτες εξ αδιαιρέτου, το σύνολο δε των ποσοστών συνιδιοκτησίας να καλύπτει το 100% της έκτασης ή/και να είναι μισθωμένη, ή και να έλκονται επί αυτής δικαιώματα εξ άλλης σύμβασης. Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθεί η υπουργός τουρισμού δεν επιτρέπεται η χορήγηση ειδικού σήματος λειτουργίας σε επιχείρηση ΕΕΔΔ σε μεμονωμένο ιδιοκτήτη ποσοστού εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίας, εκτός αν έχει την συναίνεση του συνόλου των συνιδιοκτητών. Συνεπώς σε περίπτωση που οικόπεδα ή γήπεδα, στα οποία έχει συσταθεί κάθετη ιδιοκτησία επιτρέπεται η δημιουργία επιχείρησης ΕΕΔΔ, εφ’ όσον αυτό δεν απαγορεύεται από τη σχετική πράξη σύστασης ή τον κανονισμό συνιδιοκτητών ακινήτου.

Όσον αφορά τη προσπέλαση στα ΕΕΔΔ πλέον γίνεται από αναγνωρισμένο ως κοινόχρηστο ή ιδιωτικό δρόμο ή μη αναγνωρισμένη αγροτική οδό και δια δουλείας διόδου, η οποία θα βεβαιώνεται και αποτυπώνεται στην τεχνική έκθεση όπως προβλέπεται από σχετική απόφαση του υπουργείου. Σε περίπτωση δε, που η προσπέλαση στο γήπεδο γίνεται μόνο από τη θάλασσα, η αίτηση εξετάζεται μόνο εφ’ όσον αποδειχθεί ότι επιτρέπεται να κατασκευαστεί το απαραίτητο λιμενικό έργο, το οποίο προτείνεται από τον αιτούντα, για τη θαλάσσια προσπέλαση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να εξασφαλίζεται ιδίως η ικανοποιητική μεταφορά προς το κατάλυμα, η τροφοδοσία του και η αποκομιδή των απορριμμάτων.Το κτίριο στο οποίο θα αναπτύσσεται το κατάλυμα πρέπει να έχει αμιγή χρήση ΕΕΔΔ επιτρεπόμενης μόνο της ύπαρξης μίας κατοικίας ιδιοκτήτη. Ενώ στη δήλωση δηλώνεται ότι ο αιτών πληροί τις προδιαγραφές του οικοπέδου ή του γηπέδου και του κτιρίου για τη δημιουργία ΕΕΔΔ, σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού άρθρου. Τέλος για τον υπολογισμό της δυναμικότητας του ΕΕΔΔ, το υπουργείο ζητά να δηλώνεται η βούληση του αιτούντος, επιχειρηματία ότι θα εκμισθώνει κλίνες στους χώρους καθιστικού των διαμερισμάτων καθώς και σε ποια εκ των διαμερισμάτων θα εκμισθώνει κλίνες στο καθιστικό και τον αριθμό των κλινών ανά συγκεκριμένο διαμέρισμα.

Γιώργος Βαρθαλίτης: Με μια πρώτη ανάγνωση θετικές οι αλλαγές

Θετικά αξιολογεί τις αλλαγές που επιφέρει το υπουργείο τουρισμού όσον αφορά στο σύστημα αξιολόγησης των καταλυμάτων σε κατηγορίες κλειδιών ο πρόεδρος της ένωσης τουριστικών καταλυμάτων Σύρου, Γιώργος Βαρθαλίτης, ο οποίος σε μια πρώτη ανάγνωση του νόμου μιλά για αλλαγές που βελτιώνουν και αποσαφηνίζουν σημεία προηγούμενης υπουργικής απόφασης. Ωστόσο εξηγεί ότι «το κλειδί των κλειδιών» θα είναι να αντιληφθεί ο πελάτης τη διαφορά ενός καταλύματος που θα κατέχει δύο κλειδιά με ένα άλλο το οποίο θα κατέχει τρία. Άλλωστε το νόημα της κατηγοριοποίησης των καταλυμάτων σε κατηγορίες κλειδιών είναι να μπορούν οι πελάτες να αντιλαμβάνονται ποια καταλύματα προσφέρουν καλύτερη ποιότητα και καλύτερες παροχές. Όσον αφορά τη Σύρο ο κ. Βαρθαλίτης υποστήριξε ότι τα περισσότερα καταλύματα κινούνται μεταξύ 2 και 3 κλειδιών. Παράλληλα τόνισε ότι αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι καταργείται το ένα κλειδί, ακολουθώντας τα πρότυπα των αστεριών που υπάρχουν στις ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς και ότι οι κατηγορίες κλειδιών μπορούν να λειτουργήσουν ως κίνητρο για τους επιχειρηματίες έτσι ώστε να αναζητήσουν τρόπους βελτίωσης των υπηρεσιών που παρέχουν.

Ετικέτες: