Ημερίδα της «Κοινωνικής Σύμπραξης στο Ν. Κυκλάδων» στη Νάξο

Ένταξη και υποστήριξη ανέργων στις Κυκλάδες

Με επιτυχία και αρκετά ικανοποιητική προσέλευση, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Εξελίσσοντας την Τοπική Οικονομία για την Υποστήριξη και την Ολοκληρωμένη Ένταξη Ανέργων Στο Νομό Κυκλάδων», την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου, στο Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλης» της Νάξου.

Η ημερίδα αφορά σε πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Κοινωνική Σύμπραξη στο Ν. Κυκλάδων», στην οποία συμμετέχουν η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης» (ΚΕΑ) της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, ως συντονιστής εταίρος, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων, το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων και ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης.

Η υλοποίηση της Πράξης «Εξελίσσοντας την Τοπική Οικονομία για την Υποστήριξη και την Ολοκληρωμένη Ένταξη Ανέργων Στο Νομό Κυκλάδων» και οι δράσεις της, θα λάβουν χώρα στους δήμους Άνδρου, Αμοργού, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Θήρας, Ιητών και Σύρου-Ερμούπολης, ενώ το σύνολο των ωφελούμενων θα είναι 80.

Οι δράσεις του προγράμματος

Στόχος του προγράμματος, ως προς τους ωφελούμενους, είναι 30 εξ’ αυτών να ιδρύσουν νέες επιχειρήσεις στους τομείς του εναλλακτικού τουρισμού και των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ), 40 εξ αυτών να προσληφθούν σε επιχειρήσεις και 10 άτομα, τα οποία θα υπογράψουν συμβάσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως σχολίασε ο αντιπρόεδρος του συντονιστή φορέα, κ. Χρυσίνης Νικόλαος, ο ρόλος του προγράμματος είναι καθαρά υποστηρικτικός, έχοντας ως προτεραιότητα να φέρει κοντά τους φορείς και τις επιχειρήσεις, που θα παρέχουν εργασία και τους πολίτες, οι οποίοι θα επιλεγούν ως ωφελούμενοι, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, θα υπάρχει συμβουλευτική υποστήριξη ωφελούμενων και εργοδοτών σε τοπικό επίπεδο σε τομείς με επιχειρηματικές ή/και εργασιακές ευκαιρίες, όπως επίσης και σε τομείς της κοινωνικής οικονομίας.

Οι ωφελούμενοι, με βάση το είδος της απασχόλησης, το οποίο θα ακολουθήσουν χωρίζονται σε δυο μεγάλες ομάδες. Σε αυτούς που θα απασχοληθούν σε επιχειρήσεις και σε αυτούς που θα ιδρύσουν επιχείρηση. Κάθε ωφελούμενος θα παρακολουθήσει ατομικές και ομαδικές συνεδρίες συμβουλευτικής, οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν συμβουλευτική υποδοχής, ψυχολογικής υποστήριξης, επιχειρηματικότητας, επιχειρηματικού σχεδιασμού, συμβουλευτική για τεχνικές ανεύρεσης εργασίας, νομική συμβουλευτική, κ. α.

Η δράση συμβουλευτικής των εργοδοτών αφορά στην παροχή πληροφόρησης για τα κίνητρα που παρέχονται στους εργοδότες σχετικά με την απασχόληση (πρόσληψη) των ωφελούμενων της πράξης. Ειδικότερα, αντικείμενο της Δράσης είναι η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των εργοδοτών (δυνητικών φορέων προσφοράς θέσεων εργασίας) σε ζητήματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και σε θέματα καταπολέμησης των διακρίσεων καθώς και η υποστήριξη του εργοδότη που προσλαμβάνει εν τέλει ωφελούμενους της πράξης όπως επιτύχει την ανάπτυξη της επιχείρησής του με την χρήση των υφιστάμενων και νέων ανθρώπινων πόρων.

Ακόμη ένας τομέας πρωταρχικής σημασίας για το έργο, θεωρείται η διακρατική συνεργασία, καθώς μια από τις κύριες λογικές, πάνω στην οποία σχεδιάστηκε το έργο, είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας από άλλες περιοχές της Ευρώπης σε θέματα ανάπτυξης κοινωνικής επιχειρηματικότητας, αλλά και της μεθοδολογίας που ακολουθείται σε θέματα κοινωνικής και κυρίως εργασιακής και επιχειρησιακής ένταξης ανέργων.

Οι δράσεις που προβλέπονται σε αυτό το πλαίσιο, είναι να δημιουργηθεί ένας οδηγός βέλτιστων πρακτικών κοινωνικής επιχειρηματικότητας, ένας ηλεκτρονικός οδηγός για μοντέλα κοινωνικής οικονομίας, να προγραμματιστούν δύο συναντήσεις εργασίας, μια σε κάθε χώρα των διακρατικών εταίρων, καθώς επίσης και η πραγματοποίηση διακρατικού σεμιναρίου κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Επίσης, εντός των δράσεων της Πράξης, συμπεριλαμβάνονται και ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στην ενημέρωση των επωφελούμενων και προβολή των ιδιαίτερων προσόντων, ικανοτήτων και γνώσεων, καθώς είναι γεγονός ότι λόγω των ιδιαίτερων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν και να τα προβάλλουν κατάλληλα ώστε να διευκολυνθεί η είσοδός τους στην αγορά εργασίας, όπως και στον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, του επιχειρηματικού κόσμου, των ωφελούμενων, των κοινωνικών εταίρων, των οργανισμών και υπηρεσιών πολιτικής και κοινωνικής εργασίας, έτσι ώστε να κινητοποιηθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον στην περιοχή παρέμβασης και να επιτελεστεί ο στόχος του έργου που αφορά στην οικονομική ένταξη των ωφελούμενων της πράξης.

Προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα, είναι ο δυνητικά ωφελούμενος, να ανήκει σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες:

- Στην κατηγορία των ανέργων, εγγεγραμμένων στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ και με κάρτα ανεργίας σε ισχύ,

- Στην κατηγορία των νέων επιστημόνων (ιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, μηχανικοί που είναι απόφοιτοι Πανεπιστημιακών, Πολυτεχνικών Σχολών) και

- Στην κατηγορία των ασφαλισμένων στον Ο.Γ.Α. με ατομικό εισόδημα από γεωργικές δραστηριότητες, το οποίο ωστόσο δεν υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ για το οικονομικό έτος 2014.

Μεγάλη συμμετοχή από νέους και γυναίκες

Στην ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στη Νάξο, η συμμετοχή ξεπέρασε τα 70 άτομα, σύμφωνα με τον κ. Χρυσίνη, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν νέοι άνθρωποι, ενώ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός, πως στην πλειοψηφία τους ήταν γυναίκες.

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΚΕΑ, η Νάξος επιλέχθηκε ως προορισμός για την πραγματοποίηση της πρώτης ημερίδας, καθώς ήταν ο δήμος με τις περισσότερες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, θα πραγματοποιηθεί ακόμη μια ημερίδα στη Σύρο, η οποία έχει προγραμματιστεί, ενώ με τη λήξη του προγράμματος θα διοργανωθεί η τελική, στην οποία θα παρουσιάζονται και τα αποτελέσματά του, ώστε αυτά να χρησιμοποιηθούν για περεταίρω αξιοποίηση στον τομέα της ένταξης ανέργων στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα πάντε με τον κ. Χρυσίνη, οι φορείς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για απασχόληση των ωφελούμενων, προέρχονται τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον δήμο Νάξου, ο οποίος ενδιαφέρεται για ένταξη στο πρόγραμμα αυτό, με τον Αντιδήμαρχο, κ. Δ. Λιανό, μάλιστα, να βρίσκεται μεταξύ των ομιλητών της ημερίδας.

Αν και η αρχική προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων είχε καταληκτική ημερομηνία την 1η Δεκεμβρίου, η Αναπτυξιακή Σύμπραξη με ανακοίνωσή της, ενημέρωσε, πως η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής και των λοιπών δικαιολογητικών, παρατείνεται έως την Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου.

Σίγουρα, πρωτοβουλίες τέτοιου τύπου έρχονται να ανακουφίσουν το ολοένα αυξανόμενο κύμα ανεργίας, ειδικότερα στις νεαρότερες ηλικίες, παρ’όλα αυτά, πολλές φορές χρησιμοποιούνται ως «δούρειος ίππος» από εργοδότες, οι οποίοι ενδιαφέρονται να καλύψουν εποχιακά κάποιες θέσεις εργασίας, εκμεταλλευόμενοι τα επωφελή κίνητρα για τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις. Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Χρυσίνης, το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται υπο την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας, μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν θα παράσχει άλλοθι για νομιμοποιημένη δωρεάν εργασία.

Ετικέτες: