Περιορισμένο το budget των Ελλήνων για τις φετινές διακοπές τους

Σφιχτά τα ζωνάρια

“Εκπτώσεις” στις καλοκαιρινές διακοπές τους προγραμματίζουν οι Έλληνες, σύμφωνα με έρευνα της γνωστής μηχανής αναζήτησης TripAdvisor, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 16 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου 2015, σε ένα δείγμα 44.227 ερωτηθέντων σε 32 χώρες, μέσω των τοπικών ιστοσελίδων της.

Τα αποτελέσματα της έρευνας στην Ελλάδα, η οποία διεξάχθηκε σε ένα δείγμα 427 καταναλωτών και επιχειρηματιών έδειξαν ότι φέτος ένα ζευγάρι Ελλήνων θα ξοδέψει συνολικά για ταξίδια 3.100 δολάρια, κάτω από τους Ιταλούς (3.900 δολάρια) και τους Πορτογάλους (3.400 δολάρια), ενώ την πρώτη θέση κατέχουν οι Ελβετοί με budget 12.100 δολάρια.

Όπως διατυπώνεται στο σχετικό άρθρο του newmoney.gr ποσοστό 35% των Ελλήνων δηλώνει ότι εφέτος θα ξοδέψει (ακόμη) λιγότερα από πέρυσι έναντι του 28% που δηλώνει ότι θα ξοδέψει περισσότερα. Ο Έλληνας δηλώνει, σε ποσοστό 61% (το υψηλότερο στον κόσμο), ότι θα ξοδέψει λιγότερα γιατί “δεν έχω αρκετά λεφτά στην άκρη”, ενώ ένα 37% προβάλλει ως λόγο ότι «δεν είχα αύξηση μισθού ή bonus".

Παγκοσμίως, 1 στους 4 ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο διατηρούν τον προϋπολογισμό των διακοπών τους στα επίπεδα του 2014, ενώ 2 στους 5 σκοπεύουν να ξοδέψουν περισσότερα.

Τα ταξίδια στο εξωτερικό θα αυξηθούν κατά μέσο όρο σε ποσοστό 15% και ειδικά στην Ελλάδα σε ποσοστό 16% έναντι του 2014, οι Ρώσοι, στην τελευταία θέση θα μειώσουν τα ταξίδια τους εφέτος κατά 9% και οι Τούρκοι από την πρώτη θέση, κατά 58%.

Με βάση τις απαντήσεις των ερωτηθέντων στην Ελλάδα, το 55% των ταξιδιών θα πραγματοποιήσει διακοπές στο εσωτερικό, ξοδεύοντας γύρω στα 1.485 ευρώ. Ο προορισμός των ''ονείρων'' των Ελλήνων είναι οι ΗΠΑ με ένα ποσοστό 39% να δηλώνει ότι θέλει να τις επισκεφθεί, ενώ το μεγάλο εμπόδιο για να εκπληρώσουν το όνειρό τους είναι φυσικά ότι δεν έχουν αρκετές αποταμιεύσεις.

Από την πλευρά των επιχειρηματιών, ιδιαίτερα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι ιδιοκτήτες των boutique και των ξενοδοχείων πολυτελείας, ενώ πιο απαισιόδοξοι δείχνουν οι ξενοδόχοι της οικονομικής κατηγορίας. Δύο στις τρεις επιχειρήσεις τώρα αισθάνονται αισιοδοξία για την κερδοφορία του 2015.Στην περίπτωση αυτή, οι Έλληνες ξενοδόχοι είναι πολύ ψηλότερα από το μέσο όρο ως προς τις προσδοκίες για αυξημένα αποτελέσματα εφέτος (79%), ενώ οι πλέον αισιόδοξοι είναι οι ξενοδόχοι στο Μεξικό (90%).

Ετικέτες: