Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια

  • Τρίτη, 18 Αυγούστου, 2015 - 06:10

Δύο μήνες μετά την έκπτωση της ΝΕΛ και από την δεύτερη ενδοκυκλαδική γραμμή που εκτελούσε το πλοίο της «Aqua Spirit», το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού δημοσίευσε πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος σε πλοιοκτήτριες εταιρείες για την κάλυψη των συγκεκριμένων επιδοτούμενων δρομολογίων.

Στις 19 Ιουνίου 2015, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, κηρύχθηκε έκπτωτη η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου, η οποία ήταν η ανάδοχος της σύμβασης για τις δρομολογιακές γραμμές δημοσίου συμφέροντος, τις οποίες κάλυπτε με το «Aqua Spirit».

Οι συγκεκριμένες γραμμές ήταν: α) Σύρος-Τήνος-Άνδρος, β) Σύρος-Κύθνος-Κέα Λαύριο, γ) Σύρος-Πάρος-Νάξος-Δονούσα-Αιγιάλη-Κατάπολα-Κουφονήσι-Σχοινούσα-Ηρακλειά-Νάξος-Πάρος-Σύρος, δ) Σύρος-Πάρος-Νάξος-Φολέγανδρος-Σίκινος-Ίος-Θηρασιά-Θήρα-Ανάφη και επιστροφή.

Μεταξύ των παραμέτρων που ελήφθησαν υπόψη εκ μέρους του υπουργείου για την συγκεκριμένη πρόσκληση ενδιαφέροντος, αναφέρεται και «η ανάγκη για λόγους κοινωνικής, Οικονομικής και εδαφικής συνοχής, σύνδεσης των νησιών των Κυκλάδων μεταξύ τους και με την πρωτεύουσα του νομού Κυκλάδων».

Οι πλοιοκτήτριες εταιρείες που επιθυμούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τις προαναφερόμενες δρομολογιακές γραμμές, θα πρέπει να υποβάλλουν την σχετική δήλωση δρομολόγησης πλοίου στην αρμόδια Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών έως τις 20 Αυγούστου 2015.

Αν και κατά το παρελθόν η μόνη εταιρεία που είχε δηλώσει ετοιμότητα για την κάλυψη της γραμμής ήταν η Hellenic Seaways, τώρα μένει να διαφανεί εάν θα υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον όχι μόνο από την συγκεκριμένη αλλά και από άλλη εταιρεία, ώστε να καλυφθούν οι ενδοκυκλαδικές γραμμές.

Να σημειωθεί πως η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε από πλευράς υπουργείου για την προκήρυξη ενέτειναν την ταλαιπωρία των κατοίκων των νησιών αλλά και των επισκεπτών και απωλέσθηκε μεγάλο μέρος εσόδων κατά την θερινή περίοδο, κατά την οποία η τουριστική επισκεψιμότητα των νησιών είναι αυξημένη.