Τοποθέτηση πινακίδων QR Code στην Κέα για ενημέρωση των επισκεπτών για τα αξιοθέατα μέσω smartphone ή tablet

Εκσυγχρονισμός στις υπηρεσίες τουρισμού

  • Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2016 - 06:10

Στην τοποθέτηση πινακίδων QR code, για τη χρήση της υπηρεσίας από την εταιρεία παροχής υπηρεσιών τουρισμού UrboTour, προχώρησε ο Δήμος Κέας, προκειμένου οι επισκέπτες να ενημερώνονται άμεσα για τα αξιοθέατα του νησιού, μέσω smartphone ή tablet.

Η UrboTour δημιουργήθηκε στο τέλος του 2013 από μία ομάδα έμπειρων μηχανικών και καταρτισμένων προγραμματιστών. Στόχος της δημιουργίας της, ήταν η παροχή καινοτόμων λύσεων, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, για τον τουρισμό. Η UrboTour είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου, μια ενιαία πλατφόρμα για πληροφόρηση με δύο τρόπους, αφενός μέσω του Διαδικτύου και αφετέρου με εφαρμογές για smartphones, με την παροχή “έξυπνου” περιεχομένου σε τουρίστες. Ήδη σε χρήση από πολλούς ελληνικούς δήμους, αυτή η πλατφόρμα μπορεί να αναβαθμίσει την εμπειρία του χρήστη, παρέχοντας του άμεσα το επιθυμητό περιεχόμενο.

Πιο συγκεκριμένα, η εφαρμογή για κινητά, η οποία είναι διαδραστική, με τη χρήση των ειδικών πινακίδων, που έχουν εγκαταστήσει τέσσερις Δήμοι των Κυκλάδων, μέχρι στιγμής, το “Traveller Companion” είναι μια δωρεάν εφαρμογή για όλες τις πλατφόρμες smartphones (iOS για iPhone-iPad, Android, Windows 8). Όταν συνδυάζεται με κωδικούς QR, που τυπώνονται στις ειδικές πινακίδες, της υπηρεσίας City Tour, το Traveller Companion μπορεί να συλλέγει και να εμφανίζει πληροφορίες offline – δηλαδή, χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο. Ο ενδιαφερόμενος, μπορεί να ενημερωθεί για τα αξιοθέατα, να βρει ενδιαφέροντα μέρη στη γύρω περιοχή, καθώς και να κρατήσει όλα τα δεδομένα που χρειάζεται στο smartphone ή στο tablet του.

Μια άλλη επιλογή, είναι η χρήση του Traveller Companion ως φορητού τουριστικού οδηγού. Ακόμη και πριν την άφιξη στον προορισμό, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει τα αξιοθέατα που προτιμά, να δημιουργήσει την προσωπική του διαδρομή και να αποθημεύσει όλες τις πληροφορίες στο smartphone του, χωρίς πλέον την ανάγκη για σύνδεση στο διαδίκτυο. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ένας απλός σαρωτής κωδικών QR. Το Traveller Companion μπορεί να προσαρμοστεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις του καθένα.

Η ιστοσελίδα της UrboTour, που αντιστοιχεί σε κάθε πινακίδα με κωδικό QR, διαθέτει πληροφορίες σε πολλές γλώσσες για το αξιοθέατο, φωτογραφίες, εκδηλώσεις, ωράριο λειτουργίας, στοιχεία επικοινωνίας, σύνδεση με μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόταση άλλων αξιοθέατων και άλλες πληροφορίες, που θέλει να προσθέσει ο κάθε οργανισμός.

Προκειμένου να λειτουργήσει η εφαρμογή, είναι αναγκαία η κατασκευή και τοποθέτηση των πινακίδων με τους κωδικούς, οι οποίες πρέπει ως ελάχιστη απαίτηση να είναι πλαστικοποιημένες εκτυπώσεις σε φύλλο αλουμινίου, με ελάχιστο μέγεθος 20×30 εκατοστά.

Τοποθετήθηκαν οι πινακίδες και στην Κέα

Στο πλαίσιο της τουριστικής ανάδειξης του νησιού και της αναβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχονται στους επισκέπτες της Κέας, η δημοτική Αρχή προχώρησε στην τοποθέτηση δέκα ηλεκτρονικών πληροφοριακών πινακίδων σε καίρια σημεία του νησιού.

Πρόκειται για πινακίδες οι οποίες περιλαμβάνουν ένα γραμμωτό κωδικό δύο διαστάσεων (barcode τύπου QR code), ο οποίος μπορεί να σαρωθεί από ειδικό λογισμικό κινητών συσκευών (τηλεφώνου tablet), και να ανοίξει αυτόματα την αντίστοιχη ιστοσελίδα του αξιοθέατου στο οποίο βρίσκεται ο επισκέπτης , παρέχοντας πληροφορίες για το σημείο και τη γύρω περιοχή, καθώς και φωτογραφικό υλικό αυτής.

Επιπλέον, παρέχεται εντελώς δωρεάν η εφαρμογή για κινητά Traveller Companion, στην οποία ενσωματώνονται όλα τα αξιοθέατα που επιλέγει ο Δήμος.

Η εφαρμογή παρέχεται εντελώς δωρεάν από την εταιρεία Urbotour, ενώ ο Δήμος θα έχει τη δυνατότητα να προσθέσει όσα αξιοθέατα επιθυμεί, οποιαδήποτε χρονική στιγμή το επιθυμεί, αφού η υπηρεσία θα παρέχεται για πάντα δωρεάν στο Δήμο.

Τα σημεία στα οποία τοποθετήθηκαν οι πινακίδες είναι τα εξής:

· Κορησσία – στο γραφείο τουριστικών πληροφοριών

· Βουρκάρι/Αγία Ειρήνη – στο οίκημα του λιμενικού σταθμού

· Οτζιάς – στη στάση των λεωφορείων

· Μυλοπόταμος – στην αρχή του μονοπατιού των νερόμυλων

· Ιουλίδα – στο κιόσκι της Πιάτσας

· Αρχαιολογικό Μουσείο – στον περίβολο του Μουσείου

· Πέρα Μεριά/Δρυόδασος – στη στάση λεωφορείων της διασταύρωσης προς Πέρα Μεριά

· Καρθαία – στη διασταύρωση στη θέση Σταυρουδάκι

· Ποίσσες – στη διασταύρωση των οδών Ποισσών/Κουνδούρου/Κάτω Μεριάς

Αξίζει να σημειωθεί, πως αντίστοιχη εγκατάσταση πινακίδων με κωδικούς QR, έχει πραγματοποιηθεί και στο Δήμο Φολεγάνδρου, στο Δήμο Κύθνου, αλλά και στον Δήμο Άνδρου, ο οποίος για την ανάδειξη των τουριστικών αξιοθέατων και σημείων ενδιαφέροντος έχει συνεργασία με την εταιρεία της UrboTour. Στην περίπτωση του Δήμου Άνδρου, στη σχετική σύμβαση περιλαμβάνεται και περιβάλλον διαχείρισης, που σημαίνει ότι ο Δήμος μπορεί να πραγματοποιεί αλλαγές στο κείμενο, να προσθέσει γλώσσες, φωτογραφίες, εκδηλώσεις και νέα αξιοθέατα, όποτε το επιθυμεί, χωρίς περιορισμό και χωρίς κόστος.

Ετικέτες: