Τουριστικές προτάσεις και μέτρα στήριξης του κλάδου διατυπώθηκαν στην 5η Γενική Συνέλευση του ΞΕΕ

Ειδικές ρυθμίσεις και έλεγχοι μισθώσεων

Ρυθμίσεις ανακούφισης για τις οφειλές των ξενοδοχειακών μονάδων στη ΔΕΗ προανήγγειλε η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, κατόπιν σχετικής συμφωνίας του υπουργείου με τη διοίκηση της ΔΕΗ, ενώ στην ενίσχυση του κλάδου στοχεύει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη.

Στο πλαίσιο της έκθεσης τουρισμού και εστίασης Horeca πραγματοποιήθηκε η 5η Γενική Συνέλευση του ΞΕΕ, κατά την οποία ανακοινώθηκαν από την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, οι δυνατότητες που δίνονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις περί ευνοϊκών ρυθμίσεων όσον αφορά στην αποπληρωμή οφειλών προς τη ΔΕΗ, αλλά και η ενίσχυση του κλάδου μέσω των νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, από τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη, τέθηκαν οι προοπτικές που δίνονται στον κλάδο μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου, ενώ την αναγκαιότητα στήριξης του τουρισμού και των ελληνικών ξενοδοχείων τόνισε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Τσακίρης.

Ρύθμιση των οφειλών στη ΔΕΗ

Όσον αφορά στη ρύθμιση με τη ΔΕΗ, όπως η ίδια η υπουργός ανακοίνωσε, λόγω του δυσμενούς περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί, υπήρξε συμφωνία μεταξύ της επιχείρησης και του υπουργείου για τη σταδιακή εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ξενοδοχείων προς τη ΔΕΗ.

Καθώς παρατηρείται διόγκωση των ληξιπρόθεσμων χρεών των ξενοδοχείων προς την Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, το νέο πρόγραμμα διακανονισμού αποπληρωμής το επεξεργάστηκε η ΔΕΗ, προκειμένου, όπως αναφέρθηκε, να παρασχεθεί στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μεγαλύτερη ευελιξία, μέσω ρυθμίσεων με αύξηση των δόσεων και ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των μακροχρόνιων οφειλών.

Συγκεκριμένα, τα ξενοδοχεία πλήρους λειτουργίας έχουν τη δυνατότητα προεξόφλησης των οφειλών τους στη ΔΕΗ έως και 36 μηνιαίες δόσεις καταβάλλοντας άμεσα μόλις το 10% των οφειλών, ενώ κατά το ήμισυ των δόσεων θα είναι ο διακανονισμός πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των εποχικής λειτουργίας ξενοδοχείων.

Οι δε επιχειρήσεις που έχουν ήδη προβεί σε ρύθμιση των οφειλών τους, θα έχουν τη δυνατότητα ένταξης σε πρόγραμμα ρύθμισης 18 δόσεων, με αρχική καταβολή το 20% της συνολικής οφειλής.

Τουριστική μίσθωση κατοικιών

Στο θέμα των παράνομων καταλυμάτων έκανε ειδική αναφορά η υπουργός Τουρισμού, ενημερώνοντας για μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση προς αντιμετώπιση του φαινομένου.

Το πολιτικό επιτελείο του υπουργείου επεξεργάζεται σχέδιο για την τουριστική μίσθωση κατοικιών (οικονομία διαμοιρασμού), το οποίο εκπονείται σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου, όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, να διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο εκείνο μέσω του οποίου θα διευθετηθούν όλα τα θέματα που αφορούν στη φορολόγηση, τη λειτουργία και την ασφάλεια αυτού του νέου τουριστικού προιόντος.

Στην παρέμβαση της για το ίδιο θέμα η κ. Κουντουρά ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να συλλάβει και να φορολογήσει ύλη που προκύπτει από την συστηματική εκμίσθωση ακινήτων – τουριστικών καταλυμάτων ως εισόδημα από εμπορική δραστηριότητα.

Για το σκοπό αυτό θα υπάρξει άμεσα στενή συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών με στόχο την εμπέδωση αισθήματος δικαιοσύνης μεταξύ των επιχειρούντων στον τομέα του τουριστικού καταλύματος.

Η συνεργασία των δύο υπουργείων θα επεκταθεί και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της σκιώδους φιλοξενίας, με στόχο την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου παραοικονομίας και των στρεβλώσεων που αυτό επιφέρει στη λειτουργία της αγοράς.

Στόχος, κατά την υπουργό, είναι να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ξεκάθαρων κανόνων, που χωρίς να πνίγει την δραστηριότητα αυτή, θα αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, την αδήλωτη εργασία και την εισφοροδιαφυγή, τον αθέμιτο ανταγωνισμό, τη μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας και υγείας.

Αύξηση του ΕΣΠΑ

Ένα από τα θέματα που θίχτηκε από τους πολιτικούς εκπροσώπους του υπουργείου Τουρισμού, είναι η αύξηση της χρηματοδότησης των δράσεων του ΕΣΠΑ για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε ότι τα σχετικά αιτήματα που είχε διατυπώσει ο ξενοδοχειακός κλάδος εισακούστηκαν από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να υπάρξει αύξηση κατά 20 εκ. ευρώ του αρχικού προϋπολογισμού των δράσεων του ΕΣΠΑ, που αφορούν στην ποιοτική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, ενώ στα προγράμματα που θα ακολουθήσουν υπάρχει η πρόβλεψη να επιχορηγηθεί και νεοφυείς τουριστικές επιχειρήσεις.

Ανάλογη επιβεβαίωση υπήρξε και από τον υπουργό Οικονομίας, ο οποίος αναφέρθηκε με τη σειρά του στην ενίσχυση του τουριστικού κλάδου, η οποία θα επιτευχθεί μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου, αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ, δίνοντας βαρύτητα στον εκσυγχρονισμό των τουριστικών υποδομών και ειδικά στην αναβάθμιση της λειτουργίας των μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων.

Στήριξη του τουρισμού

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος, Γιώργος Τσακίρης, κατά την τοποθέτηση του ζήτησε τη συνένωση των δυνάμεων της πολιτείας και του ιδιωτικού τομέα για την στήριξη των ελληνικών ξενοδοχείων και του τουρισμού της χώρας, στις δύσκολες στιγμές που διάγει ο κλάδος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Ξ.Ε.Ε., ο Γιώργος Τσακίρης απηύθυνε έκκληση προς τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν άμεσα στην νομοθέτηση για την αντιμετώπιση του φαινόμενου της παράνομης ενοικίασης ιδιωτικών κατοικιών.

Ταυτόχρονα ζήτησε από την πολιτεία:

α) Την ορθολογική ρύθμιση των κόκκινων δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων, προκειμένου αυτές να μην περάσουν στα κοράκια των αγορών.

β) Την άμεση ολοκλήρωση ενός νέου, ρεαλιστικού και αποτελεσματικού αναπτυξιακού νόμου, που να ευνοεί τις ιδιωτικές επενδύσεις.

γ) Την προώθηση δράσεων του νέου ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

δ) Την ρύθμιση του μεγάλου προβλήματος του ΕΝΦΙΑ για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και ειδικά την απάλειψη της αδικίας σε βάρος των ατομικών επιχειρήσεων.

Για δε τις προοπτικές της φετινής τουριστικής σαιζόν ο κ. Τσακίρης ανέφερε ότι το 2016 δεν προσφέρεται για ασφαλείς τουριστικές προβλέψεις. «Είναι μια χρονιά με ευκαιρίες αλλά και με μεγάλους κινδύνους. Όσο πιθανό είναι να έχουμε μια καλή συνέχεια της δυναμικής του 2015, άλλο τόσο πιθανό είναι να κληθούμε να διαχειριστούμε μια απρόβλεπτη χρονιά. Μια χρονιά στην οποία επιπλέον των άλλων, θα δουλέψουμε για πρώτη φορά με διπλάσιο ΦΠΑ, τη στιγμή που επανεμφανίζονται ζητήματα όσον αφορά στην αστυνόμευση των πόλεων, που το μεταναστευτικό πρόβλημα βρίσκεται σε έξαρση και που στο ευρύτερο γεωπολιτικό μας περιβάλλον δρομολογούνται τέτοιες σημαντικές αναδιατάξεις που εύλογα προκαλούν ανησυχίες για το κατά πόσο η τουριστική εικόνα της χώρας μας θα επηρεαστεί θετικά ή αρνητικά».

Ετικέτες: