Δελτίο Τύπου από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Σύρου

Σημαντική παρουσία της ΑΕΝ στην ημερίδα "Προετοιμάζοντας το Εκπαιδευτικό Ταξίδι"

  • Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου, 2016 - 14:09

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση «Προετοιμάζοντας το Εκπαιδευτικό Ταξίδι» που πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2016, στο αμφιθέατρο του Ευγενιδείου Ιδρύματος.

Στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος παραβρέθηκαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κύριος Θοδωρής Δρίτσας, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης,, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Θεοτοκάς, ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ κ. Εμμανουήλ Τσικαλάκης , ο Γενικός Γραμματέας ΠΕΠΕΝ κ. Αντώνιος Μαρινάκης, ο εφοπλιστής Παναγιώτης Τσάκος, ο επίτιμος Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (Ι.Μ.Ο) κ. Ευθύμιος Η. Μητρόπουλος καθώς και το σύνολο της στρατιωτικής ηγεσίας του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Στο συνέδριο επίσης παραβρέθηκαν αρκετοί ακόμα φορείς και εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών, καθώς και εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιρειών.

Για άλλη μια φορά δυναμική παρουσία στο Συνέδριο είχε η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού /Πλοιάρχων/ Σύρου, όπου παρακολούθησε την εκδήλωση για την ναυτική εκπαίδευση με αντιπροσωπεία επτά (07) σπουδαστών/στριων συνοδευόμενοι από τον Διοικητή, Πλοίαρχο ΛΣ Πολέμη Νικόλαο.

 Στο συνέδριο πραγματοποιήθηκαν 14 εισηγήσεις από εκπροσώπους ναυτιλιακών εταιρειών, σπουδαστών/στριων Α.Ε.Ν, εκπρόσωπους θεσμών της ναυτιλίας και διαφόρων άλλων φορέων.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η καλύτερη προετοιμασία και προώθηση του θεσμού του εκπαιδευτικού ταξιδιού των σπουδαστών/σπουδαστριών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Κύριοι ομιλητές ήταν οι ίδιοι οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου και Σύρου οι οποίοι προσπάθησαν να μεταφέρουν τις δικές τους εμπειρίες από τα θαλάσσια εκπαιδευτικά ταξίδια τους στους νέους δοκίμους, την ανάδειξη ζητημάτων που προκύπτουν κατά την οργάνωση των εκπαιδευτικών ταξιδιών, καθώς και μεταλαμπάδευση των γνώσεων και των εμπειριών στους νέους σπουδαστές των Ακαδημιών.

Η εκδήλωση χωρίστηκε σε δύο θεματικές ενότητες: Η πρώτη ενότητα ήταν αφιερωμένη στο «Προετοιμάζομαι για το Α’ θαλάσσιο Εκπαιδευτικό Ταξίδι» και η δεύτερη ενότητα επικεντρώθηκε στο θέμα «Γυναίκες και ναυτική εκπαίδευση».

Η θέση της γυναίκας στα πλοία, ήταν το θέμα που συζητήθηκε, με την εισήγηση της σπουδάστριας Δ’ εξαμήνου Φιλίππα Μαραβέλια από την Α.Ε.Ν/Πλοιάρχων/Σύρου. Η εισήγηση κινήθηκε γύρω από τις δυνατότητες των γυναικών στην υπηρεσία της θάλασσας και των πλοίων και στην ανάγκη να ξεπεραστεί η όποια αντίληψη θέτει την γυναίκα εκτός των πλοίων, και του κατά πολλούς ανδρικού αυτού ναυτικού επαγγέλματος.

Ως απόρροια των ανωτέρω, εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση είχε μια θετική έκβαση που θα βοηθήσει στην εξυγίανση και αναβάθμιση της Ναυτικής εκπαίδευσης σε όλους τους τομείς που αυτή περιλαμβάνει. Ήταν μια καλή αρχή για την καταγραφή προβληματισμών αλλά και την εισήγηση προτάσεων για την καλυτέρευση της επ΄ έργω εκπαίδευσης στα πλοία.

Συμμετείχαν οι παρακάτω σπουδαστές της ΑΕΝ/ Πλοιάρχων/ Σύρου:

Αλέξιος Σταυρόπουλος
Γεώργιος Βαρούτσος
Κωνσταντίνος Δεληγιάννης
Νικόλαος Μουτσόπουλος
Φίλιππος Κουτσαντάς
Φίλιππος Μπήτρος
Φιλίππα Μαραβέλια

Ετικέτες: