Νέος έμμεσος φόρος στα ξενοδοχεία

Επιβολή τέλους διανυκτέρευσης

Έντονες αντιδράσεις του ξενοδοχειακού κλάδου

Η πιθανή θέσπιση τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις του ξενοδοχειακού κόσμου, με επισημάνσεις για πλήγμα τόσο στις επιχειρήσεις του κλάδου όσο και την τουριστική ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Επαναφέρει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την πρόταση για επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία της χώρας, το ποσόν του οποίου θα υπολογίζεται αναλόγως των αστεριών του κάθε ξενοδοχείου, με αναλογία 1 ευρώ ανά αστέρι, ανά διανυκτέρευση, προκειμένου να υπάρξει δημόσιο έσοδο της τάξης των 150 εκ. ευρώ, σύμφωνα με περυσινές εκτιμήσεις.

Με την δημοσιοποίηση του συνόλου των μέτρων που συζητά να λάβει η κυβέρνηση, υπήρξε άμεση αντίδραση εκ μέρους των φορέων οι οποίοι εκπροσωπούν τον επιχειρηματικό κόσμο που δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό χώρο.

Ο περιορισμός της ελληνικής τουριστικής ανταγωνιστικότητας, αλλά και η επιπλέον επιβάρυνση του ξενοδοχειακού κλάδου αποτέλεσαν τα κύρια επιχειρήματα εναντίωσης στην εφαρμογή του μέτρου.

Είχε προαναγγελθεί από πέρυσι

Το παρόν μέτρο πρόκειται να συμπεριληφθεί στο συνολικό πακέτο μέτρων έμμεσης φορολόγησης, που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης, η οποία συζητείται με τους θεσμούς, ώστε να καλυφθούν τα 5,4 δις ευρώ που υπολείπονται για το κλείσιμο της αξιολόγησης, καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η επιβολή τέλους διανυκτέρευσης δεν είναι μία νέα πρόταση, η οποία προέκυψε ξαφνικά, αλλά επαναφορά της από το σύνολο των προτάσεων που είχαν κατατεθεί πέρυσι, μεταξύ των οποίων ήταν και η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, όπως και η κατάργηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών στα νησιά.

Συγκεκριμένα το εν λόγω μέτρο αποτελούσε ισοδύναμο του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των νησιών, το οποίο δεν έγινε αποδεκτό, με αποτέλεσμα την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ των νησιών, όπως και την αύξηση από 6,5 σε 13% του φορολογικού συντελεστή των ξενοδοχείων.

Να υπενθυμιστεί πως η εκτίμηση του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), βάσει έρευνας του, η οποία είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι για τα αποτελέσματα επιβολής του μέτρου, ήταν για συνολικό όφελος 147,6 εκ. ευρώ, από το τέλος 1-5 ευρώ στις ξενοδοχειακές μονάδες.

Αντιδράσεις του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου

Η επιβολή του νέου τέλους διανυκτέρευσης, προκάλεσε τις αναμενόμενες αντιδράσεις του ξενοδοχειακού κλάδου, με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας να χαρακτηρίζει το μέτρο “επικίνδυνο” .

Στα μεγάλα διεθνή προβλήματα που αναμένεται να επηρεάσουν και τον τουριστικό τομέα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Ξ.Ε.Ε.), Γιώργος Τσακίρης, ο οποίος έκανε λόγο για “θέατρο παραλόγου”, αναφέροντας συγκεκριμένα πως “Σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη συγκυρία για την έκβαση της φετινής τουριστικής χρονιάς, υπό τη σκιά των γνωστών διεθνών προβλημάτων, επανέρχονται πληροφορίες σχετικά με σχεδιαζόμενη επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ελληνικά ξενοδοχεία. Δυστυχώς το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται. Τέτοιες σκέψεις, από όπου και αν προέρχονται, είναι άκρως επικίνδυνες”.

Ο κ. Τσακίρης χαρακτήρισε “καταστροφική” για τον κλάδο τη επιβάρυνση αυτή, λέγοντας πως “Οποιαδήποτε περαιτέρω επιβάρυνση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος - μετά την αύξηση του ΦΠΑ- θα ήταν καταστροφική και ουσιαστικά θα ακύρωνε τη δυνατότητα του ελληνικού τουρισμού να στηρίξει τα δημόσια έσοδα και να δώσει δουλειές στους Έλληνες πολίτες. Το Ξ.Ε.Ε. έχει ήδη προχωρήσει σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς τις αρμόδιες αρχές, προειδοποιώντας για τις βαρύτατες συνέπειες και ζητώντας τη ματαίωση των οποίων τέτοιων σχεδιασμών”.

“Εκτός πραγματικότητας” για την Π.Ο.Ξ.

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση που εκφράστηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (Π.Ο.Ξ.), που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία κάνει αναφορά τόσο στις προσπάθειες μετριασμού του αυξημένου κόστους για τους πελάτες των ξενοδοχείων, κατόπιν των συνεχών φορολογικών αυξήσεων, αλλά και τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στην ανακοίνωση «Κάθε πρόταση ή πρόθεση περαιτέρω επιβαρύνσεων στο τουριστικό προϊόν της χώρας, ιδίως μάλιστα με αύξηση του κόστους για τον ξένο ή Έλληνα ταξιδιώτη, είναι εκτός πραγματικότητας και υπονομεύει ευθέως την ήδη τρωθείσα – λόγω διπλασιασμού των συντελεστών ΦΠΑ και υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων - ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού! Τα ελληνικά ξενοδοχεία έχουν εξαντλήσει κάθε δυνατότητα συμπίεσης των τιμών τους και τα όποια περιθώρια κέρδους τους προκειμένου, να μετριάσουν την αύξηση του κόστους που έχει προκύψει τη φετινή περίοδο για τον πελάτη, να ενισχύσουν την τουριστική ζήτηση για την Ελλάδα στηρίζοντας, εν τέλει, την εθνική οικονομία και να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον οξύτατο, αυτήν την περίοδο, διεθνή ανταγωνισμό”.

Δεν παραλείπει να κάνει αναφορά και στις οικονομικές απώλειες του κράτους από τις τουριστικές ενοικιάσεις ιδιωτικών χώρων, λέγοντας πως “στο απυρόβλητο των φορολογικών και ελεγκτικών μηχανισμών της Πολιτείας, εξακολουθεί να λειτουργεί και να ανθεί μία ολόκληρη παρα-αγορά ιδιωτικών χώρων που υποδέχονται ανεξέλεγκτα και εκτός κάθε κανονιστικού πλαισίου επισκέπτες, με τα εκτιμώμενα έσοδα που χάνει το κράτος να ξεπερνούν τα 270 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Αντί, επομένως, να αναζητηθούν οι διαφυγόντες φόροι από τις τουλάχιστον 12 εκατ. διανυκτερεύσεις σε τέτοιου είδους «καταλύματα», στην ουσία, κάποιοι προτείνουν την περαιτέρω ενίσχυσή τους, δικαιώνοντας και ενθαρρύνοντας αυτό το όργιο αθέμιτου ανταγωνισμού”.

Επισημαίνει τα οφέλη που προσφέρει ο κλάδος στην ελληνική οικονομία, αλλά και πως η επιπλέον έμμεση φορολόγηση του θα οδηγήσει και στην συντριβή του, όταν αναφέρει πως “Η ελληνική Ξενοδοχία έχει αποδεδειγμένα συστρατευθεί και συναινέσει στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση και έχει αναλάβει το βαρύ τίμημα που της αναλογεί, προς όφελος της εθνικής οικονομίας, της απασχόλησης, της περιφερειακής ανάπτυξης.
Ας γίνει, όμως, επιτέλους, αντιληπτό, ότι ο ελληνικός τουρισμός κινείται πια στην κόψη του ξυραφιού και πως πίσω από τη μέχρι τώρα θετική πορεία του, υπάρχει μία μακρά περίοδος θυσιών και παραχωρήσεων από την πλευρά της τουριστικής αγοράς και των επιχειρήσεων. Η επιμονή στην υλοποίηση στυγνών φοροεισπρακτικών πολιτικών και επιβολής «ειδικών τελών» σε ό,τι έχει μείνει όρθιο, απλώς οδηγεί στην συντριβή του”.
 
 
 

 

Ετικέτες: