Στη Γενική Συνέλευση Ευρωπαϊκών Συνεταιρισμών η Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου

  • Δευτέρα, 13 Ιουνίου, 2016 - 06:10
  • /   Eνημέρωση: 13 Ιουν. 2016 - 7:26

Στις 20 Μαΐου 2016 οι Ενεργειακοί Συνεταιρισμοί της Ευρώπης αντάμωσαν για τη Γενική τους Συνέλευση στο Σαν Σεμπαστιάν, στη χώρα των Βάσκων στην Ισπανία. Η συνάντηση έγινε στο «Orona Foundation» ένα ερευνητικό κέντρο καινοτόμου τεχνολογίας ΑΠΕ που έχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα και εκεί παραβρέθηκε και η Συνεταιριστική Εταιρία Σίφνου (ΣΕΣ), ως μέλος της REScoop.eu, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενεργειακών Συνεταιρισμών ΑΠΕ.

Ένα από τα ενδιαφέροντα θέματα της ατζέντας ήταν οι ωφέλειες που προκύπτουν από τις συνεργασίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι Ευρωπαϊκοί Ενεργειακοί Συνεταιρισμοί και τα μέλη τους έχουν αρχίσει να σημειώνουν πρόοδο σε μια ευρεία γκάμα προγραμμάτων και συνεργασιών. Mέσω της ομοσπονδίας REScoop.eu, η συλλογική φωνή των Ενεργειακών Συνεταιρισμών ΑΠΕ ακούγεται τώρα περισσότερο από ποτέ στις Βρυξέλες και το Στρασβούργο απ΄ όπου εξαρτώνται οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην ενέργεια και τόσο το Ευρωκοινοβούλιο όσο και η Κομισιόν  δείχνουν ότι έχουν συνειδητοποιήσει τα οφέλη που παρέχει η συλλογική παραγωγή  ενέργειας από ανανεώσιμες  πηγές.  Σε πρόσφατη διαβούλευση της Ε.Ε. τον περασμένο Μάρτη, σχετικά με μια νέα οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές  ενέργειας  για την  περίοδο 2020-2030, προτάθηκε να αποτελέσει βασικό στοιχείο η παραγωγή ενέργειας από τις κοινότητες των πολιτών. Ακόμα, τονίστηκε ότι η εμπλοκή του κοινού μέσω επενδύσεων και συνεταιρισμών θα αποτελέσουν μοχλό  που θα αυξήσει την αποδοχή του κοινού παράλληλα με την μείωση του κόστους της τεχνολογίας  που αφορά στις ΑΠΕ.

Ενδεικτικό ήταν το γεγονός ότι η Κομισιόν έστειλε αντιπρόσωπο να παρακολουθήσει και να μιλήσει στο συνέδριο που ακολούθησε μετά την Γενική Συνέλευση. Το όραμα της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής  Ένωσης επιδιώκει οι πολίτες να έχουν  την κυριότητα αυτής της ενεργειακής μετάβασης με προτεραιότητα στους πολίτες και άρση των διοικητικών εμποδίων τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Στη Γενική Συνέλευση της REScoop.eu μίλησε επίσης ο Πολωνός  σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών Adam Dzienis που πρόκειται να φτιάξει ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο θα τονίζεται  η ζωτική και αναπτυσσόμενη  συμβολή των Ενεργειακών συνεταιρισμών σε όλο τον πλανήτη με τίτλο "Human Energy". Μετά την παρουσίαση της μελέτης για το υβριδικό πάρκο ΑΠΕ της Σίφνου από τον πρόεδρο της ΣΕΣ Απόστολο Δημόπουλο, ο κ. Dzienis ενδιαφέρθηκε να παρουσιάσει στην ταινία του και να προβάλει το παράδειγμα της Σίφνου.