Συμμετοχή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στο φεστιβάλ «ΕΛΛΑΔΑ-ΓΙΟΡΤΗ-ΓΕΥΣΕΙΣ 2016»

Στο Γκάζι… μοσχοβόλησε Κυκλάδες!

  • Παρασκευή, 17 Ιουνίου, 2016 - 11:51

Οι Κυκλάδες έδωσαν δυναμικό παρόν στο φεστιβάλ “Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις” που διοργανώνει το Αθηνόραμα τα τελευταία χρόνια και πραγματοποιήθηκε στις 10, 11 και 12 Ιουνίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διέθεσε σε παραγωγούς από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα περίπτερα σε έναν ενιαίο χώρο (Κτίριο 2) για την προβολή των τοπικών προϊόντων, ενώ από τις Κυκλάδες υπήρχαν και μεμονωμένοι εκθέτες.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων συμμετείχε στο περίπτερο της Περιφέρειας με το βιβλίο του δικτύου Aegean Cuisine «Του άνεμου και της αρμύρας» και προωθητικό υλικό για τις συμμετοχές από τις Κυκλάδες που μοιραζόταν σε όλους τους επισκέπτες κατά την είσοδό τους στην Τεχνόπολη, ενώ την τελευταία ημέρα πραγματοποίησε παρουσίαση και live μαγειρέματα στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του φεστιβάλ.  

Στο τριήμερο φεστιβάλ γεύσης με παραγωγούς από ολόκληρη την Ελλάδα, οι Κυκλάδες έκαναν αισθητή την παρουσία τους υπενθυμίζοντας στο κοινό τα μοναδικής ποιότητας προϊόντα που παράγει ο τόπος μας. Κατά τη διάρκεια τριών ημερών, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να δοκιμάσουν γεύσεις των Κυκλάδων στα περίπτερα των 19 παραγωγών: 

Aloe Vera Naxos  από τη Νάξο , Blue-Cycladic Herbs  από τη Σύρο , Canava Ρούσσος από τη Σαντορίνη , Volkan Beer  από τη Σαντορίνη , Αγρόκτημα Γιάννης Νομικός  από τη Σαντορίνη , Αγρομέλισσα Συνεταιρισμός Γυναικών Κορθίου από την Άνδρο , Αρισταίος από την Κέα , Μέλι Θυμαρότοπος από την Κέα , Μελίμηλον από τη Νάξο , Νήσος Μπύρα από την Τήνο , Οικογενειακό Τυροκομείο Μπαμπούνης από τη Νάξο , Οινοποιείο Μάναλη από τη Σίκινο , Οινοποιία Γαβαλά από τη Σαντορίνη , Παραδοσιακή Βιοτεχνεία Λουκουμιών Συκουτρής από τη Σύρο , Το Ντουλάπι της Γιαγιάς από την Τήνο , Τυροκομείο Ζωζεφίνος από τη Σύρο , Τυροκομείο Μυκόνου , Τυροκομία Νάξου , Τυροκομικά Άνδρου .

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του φεστιβάλ, το Επιμελητήριο Κυκλάδων παρουσίασε στο κοινό το δίκτυο Aegean Cuisine και το νέο βιβλίο «Του άνεμου και της αρμύρας», το οποίο συνυπογράφουν οι Νανά Δαρειώτη, Θάλεια Τσιχλάκη και Α.Ν. Ανδρουλιδάκης και αποτελεί μια μοναδική καταγραφή των προϊόντων που παράγει το καθένα από τα 24 νησιά των Κυκλάδων μαζί με παραδοσιακές συνταγές. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Ρούσσος, και αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Δημήτρης Ρουσσουνέλος, στενός συνεργάτης και σταθερός υποστηρικτής του δικτύου Aegean Cuisine. “Η κυκλαδίτικη κουζίνα έρχεται για να μείνει”, είπε μεταξύ άλλων, απαριθμώντας έναν ατελείωτο χείμαρρο από κυκλαδίτικα τυριά. “Σας κούρασα;” ρώτησε. “Όχι, μας ανοίξατε την όρεξη”, φώναξε με ενθουσιασμό κάποιος από το κοινό. 

Εκ μέρους των συγγραφέων του βιβλίου μίλησε η Θάλεια Τσιχλάκη. Αναφερόμενη στην εμπειρία συλλογής πληροφοριών και ιστοριών από τους ντόπιους το περασμένο καλοκαίρι κατά τις επισκέψεις που πραγματοποίησαν οι συγγραφείς στα Κυκλαδονήσια, μετέφερε μεταξύ άλλων τα λόγια που μοιράστηκε κάποιος μαζί της: “Εμείς δεν έχουμε πολλά πράγματα, αλλά ότι έχουμε το αγαπάμε!”. Όπως εξηγεί η ίδια για τις άγνωστες πτυχές της κυκλαδίτικης κουζίνας, “Αυτοί οι άνθρωποι έγραψαν το βιβλίο”.

“Ένα δώρο απεριόριστης αξίας για τη δικιά μου γενιά” λέει ο δημοσιογράφος Τάσος Μητσελής. Και προφανώς όχι μόνο για τη δικιά του γενιά, αφού όπως μας διηγήθηκε, την πρώτη από τις αρκετές φορές που πρόσφερε σε κάποιον αυτό το βιβλίο ως δώρο, ήταν στη μητέρα του: “Το άλλο πρωί τη βρήκα να κάθεται και να αντιγράφει τις συνταγές στο τετράδιό της. Τη ρώτησα γιατί το κάνει αυτό, αφού έχει το βιβλίο, κι εκείνη μου απάντησε, κι αν τυχόν το χάσω;”. Ο ίδιος συνέχισε τονίζοντας την αξία της καταγραφής, αλλά και μέσα από προσωπικές ιστορίες, την αναγνώριση και το θαυμασμό από τους ξένους καταναλωτές, κάποιων εκλεκτών κυκλαδίτικων προϊόντων, και στο εξωτερικό. 

Στη συνέχεια, το Επιμελητήριο Κυκλάδων παρουσίασε τις διαφορετικές κατηγορίες στις οποίες ανήκουν πλέον τα εστιατόρια-μέλη του δικτύου Aegean Cuisine καθώς και τα νέα αυτοκόλλητα σήματα για την κάθε κατηγορία: Εστιατόριο, Ταβέρνα, Ψαροταβέρνα, Μεζεδοπωλείο-Καφέ, Δημιουργική Κουζίνα. 

Επιπλέον, ανακοίνωσε τα 38 εστιατόρια που πήραν φέτος την πιστοποίηση και αποτελούν τα νέα μέλη του δικτύου, το οποίο απαριθμεί αυτή τη στιγμή συνολικά 149 εστιατόρια που αναδεικνύουν την Κουζίνα του Αιγαίου.

Το απόγευμα της τελευταίας ημέρας του φεστιβάλ επιφύλαξε μια γευστική έκπληξη για τους επισκέπτες της Τεχνόπολης, καθώς τέσσερις Κυκλαδίτες σεφ ένωσαν τις δυνάμεις τους και έδωσαν σάρκα και οστά σε  συνταγές από το βιβλίο “Του άνεμου και της αρμύρας”. Με την Νανά Δαρειώτη να περιγράφει την όλη διαδικασία και μέσα από διάλογο με τους σεφ να μοιράζονται πολύτιμες γαστρονομικές πληροφορίες με το κοινό, ο Δημήτρης Πλυτάς από το Περί Τίνος της Σύρου ετοίμασε μαϊντανοσαλάτα και ψάρια σαβόρε, ο Δημήτρης Γιγίνης από το Sea Satin Nino της Άνδρου κολοκυθανθούς τηγανιτούς και μακαρονάδα με σιγκάθουρο και κοπανιστή, ο Στέφανος Στεφανίδης από το Μεταλλείο της Σερίφου πατατοκεφτέδες με κάπαρη και βολβούς τουρσί, και ο Βασίλης Παπικινός από τον Αλευρόμυλο της Μήλου ρεβιθάδα με φύλλα σκίνου και πιταράκια μηλέικα. 

Με το που ξεκίνησαν οι μαγειρικές και τα κυκλαδίτικα προϊόντα απελευθέρωσαν τα αρώματά τους, ο εξωτερικός χώρος όπου πραγματοποιήθηκαν τα live μαγειρέματα γέμισε αμέσως με επισκέπτες οι οποίοι στο τέλος είχαν φυσικά την ευκαιρία να γευθούν...Κυκλάδες!

Για να παρακολουθήσετε βίντεο από την παρουσία των Κυκλάδων στο φεστιβάλ: http://www.e-kyklades.gr/articles/webtv 

Για περισσότερες πληροφορίες για το δίκτυο Aegean Cuisine:

www.aegeancuisine.gr / Facebook page: Aegean Cuisine Cyclades

Για τις κατηγορίες των εστιατορίων και τη λίστα των νέων εστιατορίων-μελών του δικτύου:  

http://www.aegeancuisine.gr/Nea_Estiatoriameli_Tou_Diktuou_Aegean_Cuisin