Στο Επιμελητήριο Κυκλάδων ο πρόεδρος της ΝΔ

  • Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2016 - 10:14

Τη Σύρο επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, πραγματοποίησε με το επιτελείο του συνάντηση εργασίας στο Επιμελητήριο Κυκλάδων. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν η διοίκηση και στελέχη του Επιμελητηρίου, καθώς και πρόεδροι φορέων του νησιού: Εμπορικός Σύλλογος Σύρου (κ. Ευάγγελος Αλεξανδρίδης), Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Σύρου (κα. Χρηστιάννα Πάπιτση), Σύλλογος Επαγγελματιών & Επιχειρηματιών του Ιστορικού Κέντρου Ερμούπολης «Ερμής» (κ. Αντώνης Φρέρης).

Στόχος της συνάντησης ήταν κατά κύριο λόγο να γνωστοποιηθούν στον Πρόεδρο της Ν.Δ. τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο οι Κυκλάδες. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννης Ρούσσος, καταρχήν καλωσόρισε τον κ. Μητσοτάκη, επισημαίνοντας πως όποτε κάποιο πολιτικό πρόσωπο επισκέπτεται το Επιμελητήριο δίνεται η ευκαιρία να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Η συζήτηση ξεκίνησε με το κορυφαίο θέμα της ήττας της νησιωτικότητας αναφορικά με το Φ.Π.Α. Ο κ. Ρούσσος, αναφέρθηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες σχετικά με το action plan για τον Φ.Π.Α. Στη συνάντηση αυτή, όχι μόνο αποσαφηνίστηκε ότι η ευρωπαϊκή οδηγία για τα καθεστώτα των μειωμένων συντελεστών βρίσκεται σε ισχύ, αλλά ότι επιπλέον με το νέο Σχέδιο Δράσης για τον Φ.Π.Α. στην Ευρωπαϊκή ‘Ένωση, ανανεώνεται και διευρύνεται η μέχρι τώρα ισχύουσα οδηγία για εφαρμογή μειωμένων συντελεστών στις νησιωτικές περιοχές και δίνονται ακόμα μεγαλύτερες ελευθερίες στα κράτη-μέλη για διεύρυνση των ειδικών πολιτικών σε θέματα Φ.Π.Α. Ο κ. Ρούσσος ζήτησε τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη ότι θα στηρίξει την επαναφορά του μέτρου.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε ο θεσμικός ρόλος του Επιμελητηρίου, οι υπάρχουσες υποδομές και οι υπηρεσίες που προσφέρει στα μέλη του, καθώς και το πώς σκοπεύει να τις αξιοποιήσει και να τις μετουσιώσει σε ενέργειες για την υποστήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο Νομό των Κυκλάδων.

Ειδική αναφορά έγινε, σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς, στα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί της Σύρου, Εξαιτίας της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνει. Ενδεικτικά, συζητήθηκαν τα θέματα του Νεωρίου, του Νοσοκομείου, του Πανεπιστημίου κ.ά. Σε αυτό το σημείο έγιναν και παρεμβάσεις φορέων.

Στον κ. Μητσοτάκη παραδόθηκε μακροσκελές υπόμνημα όπου παρουσιάζονται αναλυτικά τα κυριότερα νησιωτικά ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης, όπως ο Φ.Π.Α., το ακτοπλοϊκό και οι μεταφορές, ο πρωτογενής τομέας και το τουριστικό προϊόν, η υγεία κ.ά.. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του δεσμεύθηκαν ότι θα το μελετήσουν προσεκτικά προκειμένου να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις τεκμηριωμένες πληροφορίες που περιέχει. Παίρνοντας το λόγο, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τοποθετήθηκε συνοπτικά στα παραπάνω ζητήματα. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τον Φ.Π.Α., είναι επιτακτική ανάγκη η έννοια της «νησιωτικότητας» να αποκτήσει επιτέλους την πραγματική της διάσταση, όπως άλλωστε της αξίζει, και δεσμεύθηκε ότι θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για την Τουριστική Πύλη του portal του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και για το δίκτυο Aegean Cuisine στο πλαίσιο της στοχευμένης προσπάθειας που το Επιμελητήριο καταβάλει για την ανάδειξη του συνολικού τουριστικού προϊόντος των Κυκλάδων.