Παρέμβαση του ΣΗΠΕ στο υπουργείο Εργασίας

Απειλείται η επιβίωση των περιφερειακών εφημερίδων

  • Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου, 2016 - 06:16
  • /   Eνημέρωση: 7 Σεπ. 2016 - 21:00

Ακόμα ένα χτύπημα καλείται να αντιμετωπίσει ο περιφερειακός τύπος, με την κατάργηση του αγγελιόσημου, που θα επιφέρει νέο οικονομικό πλήγμα στον κλάδο, καθοριστικό για την ύπαρξη πολλών εφημερίδων της ελληνικής περιφέρειας.

Οι σειρά επιβαρύνσεων που επωμίσθηκε ο περιφερειακός τύπος, με την κατάργηση υποχρεωτικών δημοσιεύσεων, οδήγησαν στην πλήρη συρρίκνωση των πόρων των εφημερίδων της επαρχίας, γεγονός που πλέον δεν επιτρέπει την απώλεια ενός εκ των τελευταίων εσόδων των ταμείων του τύπου, ώστε να αποφευχθεί η πλήρης ισοπέδωση του κλάδου.

Σχετική επιστολή, εστάλη από τον Σύνδεσμο Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) στον υφυπουργό Εργασίας, Α. Πετρόπουλο, στην οποία γίνεται αναφορά όχι μόνο στα προβλήματα που δημιουργούνται στα ασφαλιστικά ταμεία του τύπου από την κατάργηση του αγγελιόσημου, αλλά και τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει στα οικονομικά των εφημερίδων αλλά και στις θέσεις εργασίας που κατά συνεπαγωγή θα απειληθούν άμεσα.

Εκτός της έκθεσης του προβλήματος, εκ μέρους του ΣΗΠΕ κατατίθενται και συγκεκριμένες προτάσεις που μπορούν να λειτουργήσουν ενισχυτικά για τον κλάδο.

Απειλή και προτάσεις για τον περιφερειακό τύπο

Ο Περιφερειακός Τύπος της χώρας και ιδιαίτερα ο ιστορικός και διαχρονικός του βραχίονας, οι ημερήσιες περιφερειακές εφημερίδες, αντιμετωπίζουν σήμερα άμεσο και οξύτατο πρόβλημα επιβίωσης. Τα όρια οικονομικής αντοχής για όλο τον κλάδο έχουν προ πολλού εξαντληθεί καθώς όλες οι πηγές εσόδων (πωλήσεις, κρατική και ιδιωτική διαφήμιση κλπ) έχουν κυριολεκτικά στερέψει ή συρρικνωθεί σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα.

Την οριακή αυτή κατάσταση επιδεινώνουν και μια σειρά μέτρων μνημονιακής ή μη προέλευσης που έχει υποστεί το τελευταίο διάστημα ο κλάδος, όπως η κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών, η κατάργηση σειράς ατελειών και επιδοτήσεων που ίσχυαν επί δεκαετίες, ο πλήρης αποκλεισμός από τον τραπεζικό δανεισμό, η αβεβαιότητα για το μέλλον των κρατικών δημοσιεύσεων στον περιφερειακό Τύπο κλπ.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να έχουν οδηγηθεί το τελευταίο διάστημα στο «λουκέτο» δεκάδες επιχειρήσεις Τύπου στην Περιφέρεια που εξέδιδαν ημερήσιες ή εβδομαδιαίες εφημερίδες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απασχόληση σε εποχές και περιοχές που δύσκολα αναπληρώνεται, αλλά και για την ίδια την ενημέρωση και πληροφόρηση των πολιτών της ελληνικής Περιφέρειας.

Αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε τη σοβαρότητα των επιπτώσεων στα Ταμεία του Τύπου και ιδιαίτερα στον ΕΔΟΕΑΠ από την κατάργηση του αγγελιόσημου όπως κι αν αυτό χαρακτηριστεί νομικά.

Συμφωνούμε ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από την Κυβέρνηση και τους εμπλεκόμενους φορείς εργαζομένων και εργοδοτών (για αυτό και μετέχουμε στις σχετικές συναντήσεις-συζητήσεις) ώστε ο υπό κατάργηση αυτός πόρος να αντικατασταθεί από άλλον αντίστοιχης νομικής φύσης ο οποίος όμως δεν θα επιβαρύνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο και σε οποιοδήποτε, έστω και μικρό, ύψος τις περιφερειακές εφημερίδες!

Στην οριακή κατάσταση που βρίσκονται όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις Τύπου της ελληνικής Περιφέρειας (όσες τουλάχιστον αντέχουν ακόμα) και η παραμικρή ακόμη επιβάρυνση μπορεί να αποδειχτεί μοιραία καθώς θα είναι «η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι».

Στην κατηγορία αυτή ασφαλέστατα ανήκει η ενδεχόμενη και συζητούμενη επιβολή πόρου ή φόρου είτε επί του συνολικού κύκλου εργασιών των εφημερίδων είτε επί των διαφημιστικών εσόδων.

Θεωρούμε πως δεν χρειάζεται ειδική επιχειρηματολογία προκειμένου να γίνουν αντιληπτές και κατανοητές οι τεράστιες και αυτονόητες διαφορές ανάμεσα στους μεγάλους διαφημιζόμενους του Κέντρου και στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Περιφέρειας που αποτελούν τους βασικούς αν όχι αποκλειστικούς «πελάτες» των νομαρχιακών εφημερίδων της Περιφέρειας.

Οποιαδήποτε αύξηση αυτής της διαφημιστικής δαπάνης είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα επιβαρύνει άμεσα τις επιχειρήσεις μας καθώς στη δική μας περίπτωση αυτή δεν μπορεί κατά κανένα τρόπο να μετακυλήσει στους μικρούς διαφημιζόμενους πελάτες μας. Για τις περιφερειακές εφημερίδες οποιασδήποτε περιοδικότητας ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν απολύτως καταστροφικό. Άλλωστε, δεν πρέπει να μη συνεκτιμάται το γεγονός ότι οι συνθήκες διασφάλισης βιωσιμότητας στον κλάδο του Περιφερειακού Τύπου παρουσιάζει σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα υπόλοιπα Μέσα Ενημέρωσης, ενώ τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά προσδίδουν πλούτο στην ενημέρωση και αλληλεπίδραση των τοπικών κοινωνιών με τρόπο αναντικατάστατο και ως εκ τούτου μία καθολική εφαρμογή της όποιας νέας επιβάρυνσης, ακόμη και σε αναλογική μορφή θα δημιουργούσε συνθήκες αδικίας.

Πρέπει να συνυπολογιστεί ότι εδώ και 60 χρόνια οι ημερήσιες περιφερειακές εφημερίδες είναι ενταγμένες σε ειδικό καθεστώς μειωμένων εργοδοτικών εισφορών με βάση μια εδραία συλλογιστική που αποδέχεται και αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα του περιφερειακού Τύπου και την ιστορική αναγκαιότητά της ύπαρξής του, χωρίς κατ’ ουδένα τρόπο να σχετίζεται με την ύπαρξη ή όχι του αγγελιοσήμου.

Θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά από την Πολιτεία το βάσιμο αίτημα όλου του περιφερειακού Τύπου για την επιδότηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών από κοινοτικούς ή εθνικούς πόρους ή ειδικά προγράμματα (π.χ. ΟΑΕΔ) ή η ένταξη των συστημικών τραπεζών στην υποχρεωτικότητα των δημοσιεύσεων στις εφημερίδες της Περιφέρειας - σύμφωνα με το Νόμο 2328/1995 -προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ιδιαίτερα υψηλό εργασιακό κόστος που μπορεί να προκύψει και να μην υπάρξουν δραματικές επιπτώσεις στο σημερινό επίπεδο απασχόλησης στον κλάδο αλλά αντίθετα να υπάρξει και σχετική ανάκαμψη. Το συνολικό κόστος που θα επιβαρύνονται οι εφημερίδες, εφόσον επιβληθεί ο φόρος, δε θα πρέπει να ξεπεράσει το σημερινό επίπεδο.

Ουσιαστικά πρόκειται για πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας σε ένα κλάδο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που πλήττεται άμεσα από την κρίση.