Καταγγελία πολίτη για τις επιχειρηματικές πινακίδες προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση για διενέργεια ελέγχων και επιβολή προστίμων στις τοπικές επιχειρήσεις της Σύρου

Έλεγχοι και πρόστιμα στις επιχειρήσεις

  • Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2016 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 5 Δεκ. 2016 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Πλήρης αναστάτωση αναμένεται να δημιουργηθεί στον επιχειρηματικό κόσμο της Σύρου, με την εισαγγελική εντολή για άμεση ενεργοποίηση των αρμοδίων οργάνων του Δήμου για διενέργεια ελέγχων και επιβολής υψηλών προστίμων, για την μη πιστή εφαρμογή των όσων εκ του νόμου ορίζονται για τις διαφημιστικές αναρτήσεις κάθε τύπου, στην χαρακτηρισμένη ως ιστορικό τόπο Ερμούπολη.

Κάθε διαφημιστική προώθηση, με όποιο τρόπο και αν αυτή χαρακτηρίζεται και αφορά στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο νησί, θα βρεθεί στο στόχαστρο των ελέγχων εκ μέρους του Δήμου, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης που έλαβε εκ μέρους της εισαγγελίας.

Η καταγγελία φέρνει πρόστιμα

Η πολιτική αντιπαράθεση πλέον έχει υποβιβαστεί πλέον σε ένα πολύ χαμηλό επίπεδο καταγγελιών, πρακτική που ανθεί την τελευταία χρονική περίοδο στη Σύρο, με την σκοπιμότητα της πολιτικής φθοράς να συμπαρασύρει μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας, χωρίς όμως αυτό να υπολογίζεται ούτε στο ελάχιστο.

Στο στόχαστρο αυτή την φορά βρέθηκαν όλοι οι επιχειρηματίες που έχουν αναρτημένες πινακίδες που δεν συνάδουν με τα όσα ο νόμος ορίζει, ειδικά για χαρακτηρισμένους ιστορικούς τόπους όπως η Ερμούπολη, είτε κάνουν χρήση, σε υπαίθριο χώρο, αντικειμένων που χαρακτηρίζονται ως διαφημιστικά.

Σαφώς και όλοι συνηγορούν υπέρ της εκκαθάρισης της εικόνας της πόλης και της συμμόρφωσης των επιχειρηματιών με τη νομιμότητα, καθώς είναι πολλές οι περιπτώσεις ασύδοτης συμπεριφοράς.

Όμως η καταγγελία ώθησε σε εισαγγελική παρέμβαση για άμεση ενεργοποίηση όλων εκείνων των μηχανισμών ελέγχου, χωρίς το χρονικό ορίζοντα που θα εξυπηρετούσε μία ομαλή ανταπόκριση των επιχειρηματιών, ιδίως δε μέσα στην εορταστική περίοδο.

Συγκεκριμένα, σε συνέχεια επώνυμης καταγγελίας πολίτη της Σύρου προς την εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου, υπήρξε από την εισαγγελέα Πρωτοδικών έγγραφη ενημέρωση προς τον Δήμο, προκειμένου ως αρμόδιος φορέας, με την επιτροπή υπαίθριας διαφήμισης, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Δήμου, να προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην σχετική νομοθεσία, που αφορά περιπτώσεις ιστορικών τόπων.

Κατόπιν της ενημέρωσης-όχλησης της εισαγγελέως προς τον Δήμο, θα υπάρξει σήμερα εκ μέρους του αποστολή κατεπείγουσας ενημερωτικής επιστολής προς κάθε αρμόδιο φορέα, όπως το Επιμελητήριο Κυκλάδων, τους συλλόγους εστίασης, εμπορικό, ξενοδόχων, καταλυμάτων, τουριστικούς πράκτορες και κάθε εμπλεκόμενο ώστε να προβούν άμεσα στην ενημέρωση των μελών τους για πλήρη συμμόρφωση με τα όσα ο νόμος ορίζει, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ υψηλά πρόστιμα, που οφείλεται να επιβληθούν.

Οι απαγορεύσεις που αντιμετωπίζουν πρόστιμα

Είναι περισσότερο από βέβαιο και φυσικά οφθαλμοφανές ότι με βάση αυτά που προβλέπει η νομοθεσία, μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών του νησιού δεν είναι πλήρως συμμορφωμένος, με αποτέλεσμα να κληθούν να αντιμετωπίσουν άμεσα την νέα κατάσταση, καθώς η αρμόδια δημοτική επιτροπή θα προβεί σε ελέγχους και αυτοψίες, προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση και να επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Σαφέστατα θα έπρεπε να υπάρξει «εκκαθάριση» του τοπίου, όσον αφορά στην ασύδοτη κατάσταση, όταν πολλοί επιχειρηματίες κάνουν χρήση υπερμεγεθών ή ακόμα και φωτεινών πινακίδων στα καταστήματα τους, όπως και καταλήψεις πεζοδρομίων με προωθητικά εταιρειών, αλλοιώνοντας την φυσιογνωμία του ιστορικού τόπου, όπως έχει χαρακτηριστεί η Ερμούπολη.

Πέραν αυτού, η πόλη έχει ρυπανθεί σε μεγάλο βαθμό και από την ανεξέλεγκτη αφισοκόλληση, που έβρισκε αντίθετη μεγάλη μερίδα των πολιτών της Σύρου, όπως και του ίδιου του Δήμου, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημάρχου, με τον ίδιο να ενημερώνει πως η παραδοχή της κατάστασης είχε υπάρξει και από τους εκπροσώπους των συλλογικών φορέων των επιχειρηματιών, όπως είχε διατυπωθεί στις επαφές που είχαν γίνει, με ζητούμενο να υπάρξει μία τάξη στην εικόνα της πόλης.

Αυτό σε σχέση με το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση, με την αμεσότητα των ενεργειών που επιβάλλονται, σε συνέχεια μίας καταγγελίας και της αναστάτωσης που εκ των πραγμάτων θα επιφέρει, απέχει κατά πολύ από την σταδιακή προετοιμασία συμμόρφωσης των επιχειρηματιών.

Χαρακτηριστικό στοιχείο αποτελεί το ότι πέραν της απαγόρευσης κάθε τύπου αφισών και διαφημιστικών, δεν είναι δυνατή ακόμα και η τοποθέτηση αντικειμένων λειτουργικών για τις επιχειρήσεις, όπως ομπρέλες, ψυγεία κ.λ.π. που φέρουν το λογότυπο εταιρειών, καθώς θεωρούνται παράνομα.

Δυνατότητα ανάρτησης κάθε είδους προωθητικού υλικού δεν υπάρχει ούτε στα προκατασκευασμένα αναλόγια που είχε τοποθετήσει ο Δήμος σε διάφορα σημεία της πόλης, για τον περιορισμό της αδιάκριτης αφισοκόλλησης.

Επίσης, δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση ακόμα και διαφημιστικών πανό ή banner στο θέατρο Απόλλων, σχετικά με εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εκεί.

Έτσι βάλλεται και το πολιτιστικό γίγνεσθαι του νησιού, καθώς για σημαντικές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί, με την διαδικασία της αυτοδιάθεσης, δηλαδή την ανάληψη εκ μέρους του διοργανωτή του κόστους προβολής, όταν δεν μπορεί να τις διαφημίσει, όχι ανεξέλεγκτα, αλλά με τον προσήκοντα τρόπο, τότε δέχεται οικονομικό πλήγμα και οδηγείται ακόμα και στην ακύρωση τους

Κάτι ανάλογο συμβαίνει με εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για το «Σύρος, πρωτεύουσα των Χριστουγέννων», που αντιμετωπίζουν αυτό το ενδεχόμενο, όπως γνωστοποίησαν οι διοργανωτές τους στην αρμόδια αντιδήμαρχο Πολιτισμού.

Τόσο δε είναι το μέγεθος της αναστάτωσης που προκαλείται όταν από την απαγόρευση δεν εξαιρείται ούτε η Μητρόπολη, καθώς το μέτρο δεν επιτρέπει ακόμα και στην επί σειρά δεκαετιών παράδοση ανάρτησης πανό στην όψη του δημαρχείου για το εορτασμό του πολιούχου της Ερμούπολης, Αγ. Νικολάου.

Υπενθύμιση αντιπαράθεσης

Προ ενός περίπου έτους είχε προκύψει έντονη αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο εξ αφορμή της ανάρτησης μίας υπερμεγέθους διαφημιστικής πινακίδας νεοϊδρυθείσας τότε επιχείρησης και του ύψους του προστίμου που της είχε επιβληθεί για την παράνομη ενέργεια.

Στην αντίκρουση εκ μέρους της επιχείρησης, η οποία είχε απομακρύνει την πινακίδα προ της επιβολής του προστίμου, το οποίο και τελικώς επωμίστηκε, είχε κατατεθεί προς τον Δήμο πλήρης φάκελος όπου γινόταν αναφορά σε πλέον των εκατό τοπικών επιχειρήσεων με ανάλογες παρανομίες.

Τότε εκ μέρους της ελάσσονος δημοτικής μειοψηφίας, αλλά και δημοτικής συμβούλου της πλειοψηφίας, είχαν ανέβει οι τόνοι καθώς υπήρξε διαφωνία για το χαμηλό ύψος του προστίμου 1.500 ευρώ που επιβλήθηκε, ενώ είχε τεθεί επιτακτικά η απαίτηση γνωστοποίησης των στοιχείων όλων αυτών των επιχειρήσεων ώστε να επιβληθούν άμεσα και σε αυτές τα σχετικά πρόστιμα.

Σχολιάζοντας το θέμα που είχε δημιουργηθεί τότε ο Δήμαρχος ανάφερε ότι «Επ’ ουδενί δεν είμαστε ευθυγραμμισμένοι με φαινόμενα παρατυπίας, παρανομίας και μη συμμόρφωσης προς τον νόμο, όμως δεδομένης της κατάστασης η οποία είχε διαμορφωθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όχι μόνο στο νησί μας αλλά και στην Ελλάδα ολόκληρη, επιβάλλεται μία διαδικασία, διαβούλευσης, συνεργασίας και επικοινωνίας με τους συλλογικούς φορείς των επιχειρηματιών ώστε να υπάρξει μία σταδιακή συμμόρφωση, η οποία θα είναι τέτοια που θα φέρει και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα για το νησί, που να μην υπάρχει αυτή η εικόνα της προσβολής του ιστορικού τόπου, αλλά παράλληλα να μην δημιουργεί προβλήματα στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ακόμα και αυτών που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή τέτοιου προωθητικού υλικού».

«Τραγική εξέλιξη»

Σε επικοινωνία της «Κοινή Γνώμης» με τον Δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό, για τα νέα δεδομένα που έχει να αντιμετωπίσει με την εισαγγελική παρέμβαση η τοπική επιχειρηματική κοινότητα, σχολίασε ότι «Εάν πάμε ακριβώς με το γράμμα του νόμου, είναι σαφές ότι το τοπίο αλλάζει με έναν τρόπο δραματικό. Θεωρώ ότι δεν είναι εύκολο και δεν είναι έτοιμοι οι επιχειρηματίες να προσαρμοστούν άμεσα και αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει όχι μόνο τον Δήμο αλλά και τους συλλογικούς φορείς των επιχειρηματιών ώστε να υπάρξει μία συνεννόηση, διότι το μόνο που δεν θέλει ο Δήμος, σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία για την επιχειρηματικότητα και εν όψει των εορτών, να προβαίνει σε επιβολή προστίμων».

Ο λόγος που έγινε η συγκεκριμένη καταγγελία, δεν έχει γνωστοποιηθεί από την εισαγγελία στο Δήμο, αλλά απλώς κοινοποιήθηκε η καταγγελία με το σχετικό διαβιβαστικό για την ανάλογη ενεργοποίηση της δημοτικής αρχής.

Σχετικά με αυτό εκ μέρους του Δημάρχου γνωστοποιήθηκε ότι «πρόκειται για μία πολυσέλιδη καταγγελία, με νομικά ερείσματα. Εκ του περιεχομένου της είναι σαφές ότι στοιχειωθετείται με όσα προβλέπει η νομοθεσία και υποδηλώνεται ότι κατατέθηκε με τη απαιτούμενη νομική επεξεργασία».

Διευκρίνισε δε πως «Βεβαίως όλοι είμαστε υπέρ του να υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με τα νόμιμα, αλλά η κατά γράμμα, άμεση και με κατεπείγοντα τρόπο εφαρμογή του νόμου θα επιφέρει ιδιαίτερη αναστάτωση», συμπληρώνοντας ότι λόγω της άμεσης επιβολής προστίμων «πλέον πάμε σε κάτι βάσει του οποίου κινδυνεύουν με ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά οι επιχειρηματίες, αλλά και όσοι διοργανώνουν εκδηλώσεις στο νησί, κυρίως δε λόγω της εορταστικής περιόδου, που είχαν δώσει σε εταιρείες που κατασκευάζουν κάθε είδους προωθητικό υλικό, για να τις διαφημίσουν, που και αυτοί πλήττονται. Αυτή η εξέλιξη είναι τραγική, στο χρονικό σημείο που γίνεται».

Σε ότι αφορά στην αυστηρότητα της νομοθεσίας που ισχύει για τους ιστορικούς τόπους υποστήριξε ότι «θα πρέπει να υπάρξουν κινήσεις προς την κατεύθυνση τροποποίησης και βελτίωσης των διατάξεων του σχετικού νόμου, γιατί πρακτικά είναι ανεδαφικές και εάν τις εφαρμόσουμε κινδυνεύουν με αφανισμό επιχειρηματίες».

Για το δυσβάσταχτο ύψος των προστίμων, με τα οποία θα βρεθούν αντιμέτωποι πολλοί επιχειρηματίες, ο Γ. Μαραγκός, διευκρίνισε πως αυτά είναι «εξοντωτικά, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα να υπάρξει συμμόρφωση σε εύλογο βάθος χρόνου».

Αίτημα το χρονικό περιθώριο

Σε επικοινωνία της εφημερίδας με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς, ο εκπρόσωπος του συλλόγου των καταστημάτων εστίασης «Τερψιχόρη», Δημήτρης Αρβανίτης, κλήθηκε να σχολιάσει τι θα σημάνει για τις επιχειρήσεις του κλάδου η αιφνίδια αυτή εξέλιξη, που απαιτεί την άμεση συμμόρφωση τους με τα όσα εκ του νόμου ορίζονται, προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως «Πολλές επιχειρήσεις, από την έναρξη λειτουργίας τους, είχαν συμμορφωθεί με τον νόμο. Υπήρξαν βέβαια και κάποια μέλη μας που έκαναν τις δικές τους ενέργειες, καθώς μέχρι στιγμής δεν είχε ενεργοποιηθεί ο έλεγχος. Γενικώς όμως τα μέλη του συλλόγου μας βλέπουν θετικό τον έλεγχο, γιατί θα δώσει άλλη όψη στις επιχειρήσεις μας, γιατί η αλήθεια είναι ότι κάποιοι το έχουν παρακάνει με τις ταμπέλες. Το βλέπουμε θετικά, αφού όμως υπάρξει ένα χρονικό περιθώριο ώστε να απομακρυνθούν όλα αυτά. Δεν μπορεί να γίνει από την μία ημέρα στην άλλη. Είναι και οι καιροί δύσκολοι που δεν γίνεται άμεσα να απομακρυνθούν, καθώς έχουν κάποιο κόστος. Γενικά είμαστε θετικοί στο να υπάρξει μία θετική εικόνα της πόλης, όμως δεν θα πρέπει να γίνεται με καταγγελίες, αλλά να υπάρξει διάλογος μεταξύ Δήμου και επιχειρηματιών ώστε να βγει μέσα από τον διάλογο ένα αποτέλεσμα και όχι μέσω καταγγελιών. Είμαστε 100% κάθετα αντίθετοι σε κάθε καταγγελία. Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο ώστε να λυθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα».

Εκ μέρους του εμπορικού κόσμου της Σύρου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, συμφώνησε στην εφαρμογή της νομοθεσίας, θέτοντας όμως το αίτημα χρονικού ορίζοντας τέτοιου που θα επιτρέπει τις όποιες ενέργειες από πλευράς των εμπόρων.

Όπως συγκεκριμένα ανάφερε «Θα πρέπει να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο ώστε να βγουν οι παράνομες πινακίδες και να γίνει η αντικατάσταση τους από τις επιτρεπόμενες. Βεβαίως και είμαστε υπέρ της διατήρησης της φυσιογνωμίας της πόλης. Ιδιαίτερα στην περιοχή του λιμανιού η κατάσταση είναι πιο «ανορθόδοξη». Όμως το να πάμε στο άλλο άκρο και να αρχίσουμε το κυνηγητό και τα πρόστιμα αυτά είναι ακραία πράγματα. Ένας πολίτης μπορεί να ενδιαφέρεται για την καλαισθησία και την ομορφιά της πόλης, Σε αυτό δεν έχουμε αντίρρηση. Η αντίρρηση είναι ως προς την βιασύνη, όταν δεν υπάρχει ένα χρονικό διάστημα για να κατέβουν όλες οι παράνομες πινακίδες. Και εμείς να συνηγορήσουμε προς την πλευρά του Δήμου και να εξηγούμε στους επαγγελματίες ότι πρέπει να υπάρξει μία καλαισθησία. Ο Εμπορικός Σύλλογος δεν είναι αντίθετος. Το χρονικό διάστημα ελπίζω να είναι το επιθυμητό. Δυστυχώς είμαστε σε μία χώρα όπου οι νόμοι δεν τηρούνται, όμως είμαστε και έρμαια στην επιθυμία κάθε πολίτη. Τώρα ο πολίτης θα ξεσηκώσει μία μεγάλη θύελλα, μέσα στα Χριστούγεννα».