Ενημέρωση των επαγγελματιών για τις πινακίδες των επιχειρήσεων

Για την αποφυγή των προστίμων

  • Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2016 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 8 Δεκ. 2016 - 20:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Ενημέρωση από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και το Επιμελητήριο Κυκλάδων προς τους καταστηματάρχες και επιχειρηματίες της Ερμούπολης, για τα ισχύοντα περί δημόσιας διαφήμισης, εξ αφορμής της καταγγελίας που προκάλεσε την άμεση διενέργεια ελέγχων.

Στην Ερμούπολη ξεκίνησε ήδη από συνεργείο του Δήμου η πρώτη καταγραφή περιπτώσεων παράνομης τοποθέτησης αφισών, ενώ άμεσα πρέπει να ενεργήσουν και οι επιχειρηματίες των οποίων οι πινακίδες των καταστημάτων τους δεν είναι εντός των νόμιμων προδιαγραφών, καθώς οι έλεγχοι θα επεκταθούν και θα εντατικοποιηθούν. 

Εχθές πραγματοποιήθηκε έκτακτη και επείγουσα σύσκεψη στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι επαγγελματικοί οι φορείς του νησιού για το εξαιρετικά σοβαρό θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες, κατόπιν της καταγγελίας πολίτη στην εισαγγελία για τις διαφημιστικές και επαγγελματικές πινακίδες των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να διαταχθεί ο Δήμος να προχωρήσει σε άμεση ενεργοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών σε όλες τις επιχειρήσεις.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, αποδεχόμενο αίτημα των εμπορο-επαγγελματικών φορέων του νησιού, αλλά και λόγω της σωρείας των τηλεφωνημάτων που έχει δεχθεί από τα μέλη του σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, συγκαλεί έκτακτη συνάντηση όλων των μελών του σήμερα Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 16:00 στη Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Σκοπός της συνάντησης είναι  να δοθεί η δυνατότητα ενημέρωσης των τοπικών επιχειρήσεων-μελών του Επιμελητηρίου Κυκλάδων σχετικά με αυτό το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα για το οποίο έχει προκύψει εισαγγελική παρέμβαση μετά από καταγγελία.

Άμεση ενημέρωση

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων επιφορτίστηκε με το βάρος της ενημέρωσης των επιχειρηματιών του νησιού, σύμφωνα με έγγραφο του Δήμου, το οποίο του εστάλη και το οποίο αναφέρεται ότι «σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 2946/8-10-2001 ΦΕΚ Α 224), απαγορεύεται αυστηρά η τοποθέτηση αφισών, διαφημιστικών ανακοινώσεων, πινακίδων διαφήμισης κ.λ.π., σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων και σε όλα τα σημεία εντός του ιστορικού κέντρου Ερμούπολης.

Εκτός της Ερμούπολης, η τοποθέτηση του αναφερόμενου διαφημιστικού ή προωθητικού υλικού, επιτρέπεται μόνο στους ειδικούς χώρους (μεταλλικά πλαίσια), κατόπιν της σχετικής άδειας από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.

Σε συνέχεια πρόσφατης καταγγελίας δημότη και αναφοράς της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Σύρου προς τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης προκειμένου να προβεί στις δέουσες ενέργειες, εφιστούμε την προσοχή σας για την πιστή τήρηση της νομοθεσίας.

Κατόπιν των ανωτέρω και αντιλαμβανόμενοι την δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε την χώρα και ως νησί, παρακαλούμε για την κατεπείγουσα ενημέρωση των μελών σας σχετικά με τα ανωτέρω, καθώς και με τις διατάξεις του Ν. 2946/2001, προκειμένου όλα τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις της Σύρου να λειτουργούν σε πλήρη συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία, για την αποφυγή των συνεπειών που προβλέπονται, μετά από τους ελέγχους της αρμόδιας Επιτροπής Ελέγχου Υπαίθριας Διαφήμισης, οι οποίοι πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ευελπιστώντας στην ανταπόκριση σας, ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόηση και τη συμβολή σας».

«Πρόκειται για ζήτημα τεραστίων διαστάσεων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, το οποίο και θα δώσει σήμερα το μεσημέρι προς τους επιχειρηματίες του νησιού τις απαιτούμενες διευκρινίσεις, σημειώνοντας σχετικώς ότι «Καθώς το θέμα αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων εντός και εκτός Ερμούπολης, το Επιμελητήριο Κυκλάδων κινήθηκε ταχύτατα προκειμένου να αποφευχθεί σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε η επιβολή προστίμων που προβλέπεται από το νόμο». 

Όροι τοποθέτησης επαγγελματικών επιγραφών
Οι επιγραφές με τις οποίες προσδιορίζεται η θέση, η διεύθυνση, η ιδιότητα ή η επαγγελματική δραστηριότητα φυσικού προσώπου, ή η επωνυμία και το αντικείμενο δραστηριότητας, ενώσεως φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου γράφονται υποχρεωτικώς στην ελληνική γλώσσα. Επιτρέπεται επιπρόσθετη αναγραφή της επιγραφής σε άλλη γλώσσα με μικρότερα στοιχεία.
Οι προϋποθέσεις, οι προδιαγραφές και η διαδικασία τοποθέτησης των επιγραφών ορίζονται με το άρθρο 2 της Κ.Υ.Α 38110/2002, όπου προβλέπεται ότι:
Οι επιγραφές που αναγράφονται, προσαρτώνται ή αναρτώνται σε τοίχους, προθήκες, θύρες καταστημάτων, γραφείων ή κατοικιών και είναι σχετικές με εργασίες που εκτελούνται στους χώρους αυτούς, τοποθετούνται παράλληλα με τις όψεις του κτιρίου (εξαίρεση: φαρμακεία, κλινικές, νοσοκομεία).
Οι επιγραφές πρέπει να έχουν μέγιστο συνολικό ύψος 0,70 m, να εξέχουν από την όψη του κτιρίου μέχρι 0,20 m,  να τοποθετούνται μεταξύ των υποστυλωμάτων χωρίς να τα επικαλύπτουν και σε καμία περίπτωση, δεν επιτρέπεται να καλύπτουν τα παράθυρα και τα διαφανή τμήματα των υαλοστασίων.

Σε κτίρια με ενιαία χρήση, επιτρέπεται κατ' εξαίρεση, επιπλέον του ισογείου, η τοποθέτηση μίας μόνον επιγραφής άνωθεν του ισογείου και η επιγραφή αυτή να τοποθετείται παράλληλα με την όψη του κτιρίου.
Η ανάρτηση ή τοποθέτηση επιγραφών στα στηθαία ή κιγκλιδώματα των εξωστών, στα προστεγάσματα και στις λειτουργικές προεξοχές (έρκερ) των κτιρίων απαγορεύεται.

Επίσης, ρητά και κατηγορηματικά ορίζεται ότι δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση φωτεινών επιγραφών στους χώρους των ιστορικών τόπων.

Απαγορεύσεις και ποινές

Σύμφωνα με τα όσα ο νόμος ορίζει, «Στην έννοια της υπαίθριας διαφήμισης κατά το νόμο αυτόν, περιλαμβάνεται η υπαίθρια και  δημόσια προβολή με κάθε τρόπο και μέσο, μηνυμάτων κάθε μορφής, για την προώθηση εμπορικών και επαγγελματικών σκοπών ή άλλων  συναφών δραστηριοτήτων».

Ως υπαίθριες διαφημίσεις νοούνται οι έντυπες, οι χειρόγραφες, οι φωτεινές ή φωτιζόμενες και οι ηλεκτρονικές ή άλλες διαφημίσεις, οι οποίες απαγορεύονται, μεταξύ άλλων και στους ιστορικούς τόπους, όπως έχει χαρακτηριστεί η Ερμούπολη.

Οι ποινές που προβλέπονται, σύμφωνα με τον ν.2946/2001 για τις παράνομες υπαίθριες διαφημίσεις είναι:

α) Φυλάκιση μέχρι 6 μήνες και χρηματική ποινή μέχρι 2.934 ευρώ για όσους προβάλλουν διαφήμιση σε περιοχές που απαγορεύεται, ή σε θέσεις που δεν έχουν καθοριστεί από τους Ο.Τ.Α. ή την   Περιφέρεια ή αν δεν έχουν εφοδιαστεί με άδεια από τους Ο.Τ.Α.

β) Διοικητικό πρόστιμο από 1.467 ευρώ μέχρι 29.347 ευρώ, σε βάρος του ιδιοκτήτη του χώρου (εάν ο χώρος είναι ιδιόκτητος), σε βάρος του διαφημιστή και σε βάρος του διαφημιζόμενου. Εάν η  παρανομία αφορά μόνο τις προδιαγραφές των πλαισίων, το πρόστιμο επιβάλλεται μόνο σε βάρος του ιδιοκτήτη του χώρου και του διαφημιστή.

«Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου, στα διοικητικά όρια του οποίου τελέστηκε η παράβαση».

Αφού διαπιστωθεί η παράβαση συντάσσεται πράξη αυτοψίας από τα αρμόδια όργανα και εκδίδεται η σχετική απόφαση από τον Δήμο, η οποία αφού κοινοποιηθεί ο Δήμος υποχρεούται να αφαιρέσει «τις  παράνομες υπαίθριες διαφημίσεις ή επιγραφές ή και τα παράνομα  πλαίσια και υποστηρίγματα των διαφημίσεων, ανεξάρτητα από το  ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου στον οποίο συντελέστηκε η παράβαση, ανεξάρτητα από την επιβολή προστίμου και χωρίς να  δημιουργείται καμία ευθύνη των ανωτέρω και των οργάνων τους  για την τύχη των αφαιρούμενων διαφημίσεων, κατασκευών και  υλικών ή επιγραφών».

«Σε περίπτωση  επανατοποθέτησης των αφαιρούμενων υπαίθριων  διαφημίσεων ή επιγραφών ή των πλαισίων τους, είτε με την ίδια είτε με άλλη μορφή, η αφαίρεσή τους γίνεται με βάση  την αρχική πράξη και δεν απαιτείται η έκδοση νέας πράξης».